ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ С АНТАГОНИСТИ НА 5-АЛФА-РЕДУКТАЗАТА

Д-р Николай Подолешев, дерматолог

Известно е, че нерядко лечението на акнето продължава с месеци и години. През това време обикновено се използват различни медикаменти, които понякога могат да доведат до възникването на странични явления. Именно появата на нежелани, а нерядко и на вредни ефекти, ограничава възможностите за продължително приложение на част от тях, а други прави напълно неизползваеми при определени условия.

Така например, за потискане на мастната секреция и лечение на комедоните, както и за намаляване на количеството на микробите в каналчетата на мастните жлези (а оттам и за предотвратяване и ограничаване на възпалителните прояви) редовно се използват различни киселини – салицилова, ацелаинова, витамин А-киселина и др. Известно е, обаче, че към тази терапия кожата на лицето понякога трудно се адаптира – тя лесно се зачервява и залющва (дори изглежда възпалена), а нерядко се усещат сърбеж, парене и смъдене.

Медикаментите, съдържащи бензоил пероксид, също могат да предизвикат зачервяване и залющване на кожата.

До нежелателни явления може да доведе и хормоналното лечение с хапчетата „анти бебе”, които често се прилагат при терапията на акнето. Най-характерните странични действия са главоболие (мигрена), напълняване, болки в гърдите, промени в либидото, гадене, междинни кръвотечения, емоционална нестабилност, депресивни състояния. Отделен въпрос е, че контрацептивните средства не са подходящи за големи групи от пациентки – желаещите да забременеят, пушачките (опасност от тромбоза – образуване на кръвен съсирек, който може да запуши артериален кръвоносен съд и да предизвика сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт), страдащите от високо кръвно налягане, разширени вени, епилепсия, мигрена, диабет, заболявания на кръвоносни съдове и др.  Досещате се също така, че тези средства са абсолютно неприложими при мъжете.

Антибиотиците също могат да причиняват най-различни нежелателни странични явления:

 • Стомашно-чревни смущения – подуване на корема поради увеличено образуване на газове в червата и неконтролируемото им изпускане; гадене, повръщане, възпаление на лигавицата на устата, хронична диария и др.
 • Проблеми при излагането на светлина. Става дума за развитието на т.нар фототоксичност (най-често при приемане на тетрациклин), която в съчетание с въздействието на слънчевите лъчи може да предизвика дерматити – зачервяване, лек оток, а понякога и мехурчета, чието съдържание след разчесване подмокря кожата. Често след преминаване на обривите остават тъмни пигментирани петна.
 • Хиперпигментации. При кърмачета и малки деца лечението с антибиотици (тетрациклини) може да доведе до отлагане в костите и зъбите, поради което в емайла и костното вещество се развива кафеникаво пигментиране. След продължително лечение с тетрациклини може да се наблюдава и кафяво оцветяване на ноктите на ръцете и други техни увреждания. Този антибиотик преминава и през плацентата, поради което може да се отложи в костите на плода и да забави растежа им. Приложен на бременни жени, той може да предизвика жълтеница при новороденото.
 • Кожни алергични реакции.
 • Развитие на гъбично заболяване (кандидоза) със засягане предимно на лигавиците (на устата, влагалището и външните полови органи).

Ето защо, както от медицинска, така и от козметологична гледна точка възниква необходимостта да се създават препарати за третиране на акнето, които да отговарят на определени условия:

 • да не причиняват зачервяване и залющване на кожата
 • да бъдат приложими и ефикасни и при двата пола
 • да не предизвикват увеличаване на телесното тегло
 • да са ефективни при различни начини на приложение – външно (лосиони за почистване и тонизиране, гелове, кремове и т.н.) и вътрешно (таблетки, капсули, дражета, сиропи и др.)
 • да не предизвикват фотосенсибилизация на кожата, за да могат да се използват активно и през лятото
 • да не притежават алергизиращ потенциал
 • да не водят до развитие на устойчивост при бактерии, участващи във възпалителните прояви при акнето
 • да могат да се прилагат продължително – с месеци и години
 • да не водят до привикване на кожата към тях.

Поради това основателен интерес предизвикват редица по-съвременни средства, характеризиращи се с нисък рисков потенциал за пациентите при дълготрайна употреба. Тук трябва да поясним, че създаването на част от тях стана възможно едва след конкретни научни открития, които доказаха, че мощен стимулатор на мастната секреция е дихидротестостеронът, получаващ се от тестостерона под въздействието на един ензим, наречен 5-алфа-редуктаза. Ако се блокира действието на този ензим, тестостеронът няма да се трансформира в дихидротестостерон, мастните жлези няма да увеличават размерите си и няма да се наблюдава повишаване на нивото на тяхната секреция.

За постигането на тази цел в редица фармакологични лаборатории беше изследвана ефективността на голям брой антагонисти на ензима 5-алфа-редуктаза. Като се има предвид, че най-много се ценят продуктите, съдържащи биологичноактивни субстанции от растителен произход, проучванията бяха насочени към различни мастни киселини, главно ненаситени. Така от извлечени от маслото на авокадо киселини – олеинова, палмитинова, линоленова и др. и последващата им естерификация бяха получени бутилови естери, патентовани под наименованието 5-алфа-авокута. Именно тази субстанция в концентрация от 0,01 до 1 % е в основата на цялостна козметична серия Тийн дерм. В нея са включени следните активни съставки:

 • 5-алфа-авокута. Клинично е доказано, че потиска действието на 5-алфа-редуктазата и по този начин контролира мастната секреция. Субстанцията е предназначена за лечение на мазна и акнеична кожа.
 • Цинк. Притежава бактерицидно действие, неутрализира и отстранява мастната секреция.
 • Витамин Е. Мощен антиоксидант с ефективно действие срещу бактериите.
 • Киселини от тамяново дърво. Притежават силно противовъзпалително действие.

Комплексното въздействие на тези дерматокозметични средства ускорява възстановяването на нормалния вид на кожата. Те се прилагат предимно външно, под формата на разтвори, пяна и гел за почистване, както и кремове и маски за активно лечение на различни по тежест форми на акнето.

teenderm_reklama

Когато става дума за модерни средства, подходящи за приложение при акне, в никакъв случай не бива да подценяваме възможностите на т.нар. колоидни разтвори, които са богати на екстракти от лечебни растения, витамини, минерали и други биологичноактивни вещества. За разлика от препаратите под форма на таблетки, капсули и дражета те се усвояват значително по-лесно от организма поради няколко причини:

 • Размерът на частиците (от 1 до 100 нанометра) в колоидните разтвори е най-подходящ за резорбцията им
 • Отделните частици в разтвора притежават сравнително голяма повърхност, което създава сили на повърхностно напрежение, а това на свой ред допринася за по-лесната абсорбция
 • Частиците в колоидните разтвори селективно абсорбират йони и придобиват електрически заряд, който е еднакъв по знак. Поради това те се отблъскват и се предотвратява възможността от слепване и коагулация.

Така използването на колоидните разтвори позволява да бъдат постигнати две много важни предимства – висока (до 98%) степен на усвояемост и възможността за включване на голям брой биологичноактивни вещества в един продукт.

Предназначеният за употреба при акне препарат от групата на колоидните разтвори носи наименованието Бюти нейчъръл и съдържа активни съставки, които възстановяват и запазват свежестта, здравето и младостта на кожата и поддържат женската красота. Така например, сярата, екстрактът от алое и витамин С подобряват еластичността, здравината и възстановителните способности на съединителната тъкан, а екстрактът от гроздови семена действа съдоразширяващо и съдоукрепващо. Богатото съдържание на витамини (D, E, B1, B2, B5, биотин, фолиева киселина и др.) и микроелементи (желязо, йод, цинк и мед) регулира обмяната на веществата в организма, което се отразява директно върху кожата и нейните придатъци – нокти и коса. При по-тежките форми на акне се препоръчва и добавянето на колоидни разтвори, богати на антиоксиданти, детоксикиращи и антибактериални съставки.

За лечение на всички форми на акне с описаните по-горе препарати можете да се обърнете към д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92.