КОКОШИЯТ ТРЪН Е ЛЕЧИМ

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София

Известно е, че едно от най-честите и изключително неприятно поради силната болезненост кожно заболяване, засягащо ходилата, е кокошият трън. Всъщност, става дума за болест, предизвиквана от вируси. И още по-точно, за брадавици, причинявани от т.нар. човешки папиломен вирус (Human Papilloma Virus = HPV). Всеки ги е виждал и знае, че те представляват малки туморчета с грапава повърхност, локализирани обикновено по кожата на гърба на китките и по пръстите на ръцете. Цветът им се слива с нормалния цвят на кожата или е малко по-тъмен. Те не са болезнени, освен ако не се намират около и под ноктите (или ако не са разчоплени, травмирани и възпалени). Поради това, независимо че нарушават естетичния вид на потърпевшия, не са съпроводени от сериозни оплаквания. Ако обаче такава брадавица е разположена по долната част на ходилото, при всяко стъпване тя прониква и се впива като трън в стъпалото, причинявайки много силна болка. При преглед се установява дълбоко разположено овално и ограничено от дебел и плътен кератозен вал мазолесто образувание. Повърхността е вроговена и по нея се виждат множество разпръснати черни точки. При допир се усеща силна болка. Именно тя е причината за възникване на функционални нарушения при ходенето.

Терапията на кокошите тръни се основава на прилагане на локални деструктивни методи (химични, физични и хирургични). Крайната цел е патологичната тъкан да бъде разрушена и отстранена.

Химичните методи включват използването на различни органични и неорганични киселини – салицилова киселина (5-10%), млечна киселина. (5-10%), три- и дихлороцетна киселини и др. под формата на разтвори. Съществуват и препарати, които съдържат комбинации от киселини – например азотна, оксалова, оцетна и млечна. Освен като разтвори киселините могат да се прилагат и като мехлеми (например Masolek) и пластири (например на д-р Шол).

Най-често прилаганият физичен метод за разрушаване на кокошия трън е криотерапията (лечение чрез студ) с течен азот, чиято температура е –196оС. След като се абразира повърхността на кокошия трън следва третиране с памучен тампон, поставен на пръчка, като се внимава течният азот да не попада встрани върху здравата кожа. Контактът трае обикновено от 30 до 60 секунди. Кокошият трън веднага побелява и започва да се усеща мравучкане. След 3-4 дни от изгарянето се образува мехур, изпълнен с бистра течност (в която може да има примесена и кръв), на върха на който се намира изтеглената от течността брадавица. Към 8-10-ия ден мехурът се покрива с коричка, която по-късно пада. В други случаи образуванието става кафеникаво, изсъхва и след това отпада. Според големината на кокошия трън пълното възстановяване става за не повече от 20 дни. След лечението с течен азот не остават груби белези. Ако се налага, процедурата може да бъде приложена още няколко пъти (колкото е необходимо).

Хирургичното лечение под формата на ексцизия (изрязване) или кюретаж (изстъргване) се прилага само в случаите, когато другите терапевтични прийоми са се оказали неефективни. Оперативният подход за отстраняване на кокошите тръни се извършва под местна упойка.

Тъй като много често появата на кокошите тръни се свързва със специфично проявен имунен дефицит, за стабилизиране на имунната система се използват различни имуномодулатори. В последно време се разчита предимно на т.нар. колоидни разтвори. За разлика от препаратите под формата на таблетки, капсули и дражета те се усвояват значително по-лесно от организма поради няколко причини:

  • Размерът на частиците (от 1 до 100 нанометра) в колоидните разтвори е най-подходящ за резорбцията им.
  • Отделните частици в разтвора притежават сравнително голяма повърхност, което създава сили на повърхностно напрежение, а това на свой ред допринася за по-лесната абсорбция.
  • Частиците в колоидните разтвори селективно абсорбират йони и придобиват електрически заряд, който е еднакъв по знак. Поради това те се отблъскват и се предотвратява възможността от слепване и коагулация.

Така използването на колоидните разтвори позволява да бъдат постигнати две много важни предимства – висока (до 98%) степен на усвояемост и възможността за включване на голям брой биологичноактивни вещества в един продукт.

В заключение ще кажем, че кокошите тръни по принцип доста често са устойчиви на терапия, но ако потърпевшият потърси помощ при дерматовенеролог, той със сигурност, прилагайки цялостния комплекс от споменатите по-горе средства ще постигне добър резултат.

Допълнителна информация можете да получите на тел. 0886940292