ОСТРИТЕ КОНДИЛОМИ СА НАЙ-ЧЕСТОТО ВЕНЕРИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Д-р Николай Подолешев – дерматолог, ВМА – София

Известно е, че безразборните сексуални контакти със случайни партньори крият сериозни рискове от заразяване със заболявания, предавани по полов път. Както има такива венерични болести, които могат да изпратят човека в гроба (например СПИН), съществуват и такива, които могат да бъдат лекувани доста успешно. Разбира се, ако поради различни причини терапията не започне своевременно (например поради късно осъществена консултация с дермато-венеролог или провеждано от неспециалист лечение), едно напълно лечимо сексуално предавано заболяване може да доведе до изключително тежки последствия и при двата пола, включително и до стерилитет. Тук веднага трябва да отворим една широка скоба и да поясним, че за жените съществуват и други опасности. Така например, при заразяване със сифилис по време на бременност спирохетите проникват през плацентата в майчината утроба и не само нарушават нормалното ембрионално развитие на детския зародиш, но могат и да го умъртвят. Всъщност, единствено майката може да бъде причина за наличието на вроден сифилис у бебето. Сериозни проблеми може да предизвика и гениталният херпес, тъй като ако по време на раждането има обрив по половите органи на родилката, бебето може да се зарази и да се получи възпаление както на мозъка, така и на неговите обвивки (съотв. енцефалит или менингит), а при тежки усложнения може да се стигне и до сепсис, който е много трудно лечим. Към много опасните за жените венерични болести се причисляват и гениталните брадавици, носещи медицинското наименование „остри кондиломи”. В настоящата статия ще Ви запознаем именно с това заболяване, защото то не само може да доведе до тежки увреждания на новороденото, но и да причини рак в областта на женските гениталии.

Какво представляват острите кондиломи? Тази инфекциозна болест е известна още от древността, а понастоящем е една от най-често срещаните венерични зарази. Разпространена е в целия свят като от нея боледуват предимно младите хора във възрастта между 20 и 30 години. Предава се главно по полов път от болен партньор или заразоносител. Причинителите на заболяването са вируси, принадлежащи към голямата група на т.нар. Човешки папиломен вирус (Human Papilloma Virus = HPV), които от своя страна се подразделят на 3 групи:

·        Обикновени брадавици – причинителят е вирус HPV, тип 2. Представляват малки туморчета с грапава повърхност. Цветът им се слива с нормалния цвят на кожата или е малко по-тъмен. Появяват се като единични или групирани израстъци и най-често се локализират по китките и пръстите на ръцете, а когато се появят по стъпалата, са известни като „кокоши трън”.

·        Плоски брадавици (младежки брадавици) – причинителят е вирус HPV, тип 3. Те засягат предимно децата и младежите. Има кръгла или овална форма, повърхността им е плоска и са леко надигнати над кожата. Цветът им като на околната кожа или са леко розови. Локализират се най-често по лицето (бузите и брадичката).

·        Генитални брадавици (остри кондиломи) – най-често причинителите са вируси HPV, тип 6 и 11, но онкогенна опасност представляват и типовете 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51 и 56. Заболяването засяга най-вече полово активната възрастова група от населението. Основните рискови фактори са твърде рано започнал сексуален живот, закъсняло лечение (или изобщо непроведено) на различни други венерични заболявания, безразборни полови контакти. Най-рисковата социална група, при която се среща ракът на шийката на матката, са проститутките, а най-рядко регистрираните случаи са при полово неактивните жени (например монахините).

Симптоми на острите кондиломи

Както вече казахме, гениталните брадавици се предават по време на полов акт със заразен партньор. Тогава вирусите проникват в кожния епител и там започва тяхното развитие. Преди да разгледаме проявите на болестта, трябва да припомним, че както при всички инфекциозни заболявания, така и при острите кондиломи има инкубационен (скрит) период, който в случая е от 1 до 6 месеца. След неговото изтичане на мястото на проникването на инфекцията върху кожата или лигавицата се появява една брадавица, от която вирусът може да се пренесе и да обхване цялата генитална област и да достигне и до ануса. Всъщност, заболяването от остри кондиломи е много коварно, защото появата на брадавиците не е свързана с никакви явни симптоми. Те не болят, не сърбят, не съдържат и не отделят секрет и в началото могат да останат незабелязани, особено когато са единични. Вниманието на болния може да бъде привлечено от две неща – нарастването им по обем или увеличаването на броя им. Поради това обикновено те биват забелязани по време на преглед за някое друго заболяване (най-често полово преносима инфекция), симптомите на което са накарали болния да се обърне към лекар за консултация. При мъжете острите кондиломи се локализират по вътрешната страна на препуциума и по-рядко на входа на уретрата. При жените се забелязват по срамните устни, шийката на матката, пространството между влагалището и ануса и около ануса. И при двата пола външният им вид е еднакъв – те представляват малки израстъци, обикновено групирани, наподобяващи формата на цветно зеле или гребен на петел. След като заболяването бъде констатирано, лекарят трябва да направи щателен оглед и да определи броя, големината и разположението на гениталните брадавици. При мъжа диагнозата се поставя по-лесно. Ако след внимателен оглед лекарят има някакви колебания относно диагнозата, той може да намаже засегнатия участък с 5%-ен разтвор на оцетна киселина, която има свойството да обезцветява кондиломите, които ясно изпъкват на фона на околната кожа. При жените трябва да се осъществи цялостен гинекологичен преглед, при който лекарят с помощта на спекулум оглежда стените на влагалището и чрез метода на колпоскопията прави оглед на маточната шийка. Колпоскопията е безболезнена процедура, при която с помощта на уред снабден с лупа и светлинен източник (колпоскоп) може добре да се видят промените върху маточната шийка. Ако се налага, може да се направи и биопсия. Понякога единствено чрез това изследване е възможно да се постави точната диагноза.

Относно терапията на гениталните брадавици трябва честно да признаем, че добрите резултати трудно се постигат. За да сме сигурни, че сме направили всичко възможно за правилно провеждане на лечението, е необходимо подробно клинично (а при нужда и лабораторно) изследване на болните и половите им партньори. Естествено е, че колкото по-активна в сексуално отношение е една личност, толкова повече са и партньорите. Ето защо, на пациентите трябва ясно и разбрано да се обяснява, до какво води промискуитетът и какъв риск поемат, ако поради някакви конюнктурни съображения (липса на време, финансови затруднения и др.) своеволно прекратяват преждевременно лечението. Специално внимание трябва да се обръща на опасността от развитието на генитални ракови заболявания при жените. Необходимо е да се подчертава, че главна роля в тази насока играят два фактора – състоянието на имунната система на боледуващата и типът на вируса-причинител.

Лечението на гениталните брадавици е медикаментозно или хирургично. Медикаментозната терапия включва както препарати за директно третиране на патологичните промени по кожата, така и имунотерапия.

Локална медикаментозна терапия:

·        Подофилин – използва се под формата на 20-25 %-ни спиртни разтвори или унгвенти за намазване на единични или множествени брадавици. Важно е да се има предвид, че на един сеанс не бива да се третират голям брой остри кондиломи, тъй като ако по-голямо количество от подофилина проникне до кръвоносните съдове на кожата, съществува опасност чрез общото кръвообращение той да постъпи в организма и да доведе до смъртоносно отравяне. Поради това, за предпочитане е първо да се осъществи защита на околната кожа чрез покриването й с цинкова паста или вазелин, а гениталните брадавици да се намажат след това. След 4-6 часа подофилинът се отмива с топла вода и третираните повърхности се напудрят с талк. През следващите дни лечението продължава като се обработват нови генитални брадавици. При необходимост терапията се повтаря след няколко дни. Счита се, че ефективността при използването на подофилин се колебае в рамките на 22-48%. Важно е да се знае, че ако кондиломите са във вътрешността на влагалището или жената е бременна, това лечение е противопоказано.

·        Подофилотоксин – това е активният принцип на подофилин и се използва под формата на разтвори с концентрация 0,5%, но само при кондиломи с размери под 4 mm. Прилага се 2 пъти дневно в продължение на 3 последователни дни, последвани от четиридневен период без третиране. Лечебният курс продължава 5 седмици. Ефективността на метода се оценява на около 70-80%, но рецидиви се наблюдават при 30% от лекуваните. Противопоказано е приложението му при бременни и кърмачки.

·        Кондилин – той се прилага от самия болен по схема, описана в проспекта на медикамента.

·        Съществуват и други препарати за локално прилагане като
5-флуороурацил, оксолин и др., но ефектът от тях не е по-добър.

·        Органични и неорганични киселини. За намазване на кондиломите се използват и класическите средства, действащи деструктивно върху кожата и лигавицата – ледена оцетна киселина, салицилова киселина, трихлороцетна киселина, карболова киселина и др. Обикновено за целта се създават различни комбинации, в които освен горепосочените киселини в определени концентрации се включва и колодиум еластикум.

Оперативно лечение:

Ако гениталните брадавици са големи, малко на брой или са устойчиви на други начини на лечение, се налага да бъдат отстранени оперативно, особено по време на бременност. Оперативните методи се състоят в:

·        Обгаряне с електрически нож и изтръгване на основата им

·        Криотерапия с течен азот

·        При масивно засягане на областта около ануса или ако кондиломите са проникнали в мъжката уретра, горните методи не са подходящи. В тези случаи се налага хирургична операция под пълна наркоза.

Внимание!! Лечението трябва да се провежда едновременно и на двамата партньори!

Имунотерапия

Имунотерапия се осъществява във всички случаи, когато локалното третиране на острите кондиломи или хирургичните прийоми не могат да доведат до тяхното трайно отстраняване. Лечението се провежда чрез използването на имуномодулатори. Най-модерните и ефективни от тях в момента се предлагат под формата на колоидни суспензии, които, разтворени във вода и приети преди хранене, изключително лесно се усвояват от организма и действието им се проявява много бързо. В зависимост от конкретния случай, ние използваме един или комбинация от два или три имуностимулатора и за радост постигаме много доби успехи. Комплексното имуностимулиране трябва да включва както препарати със специфична насоченост, за стабилизиране на имунната система, така и общоукрепващи средства.

Профилактика

Презервативът се счита за сигурно средство за предпазване от венерични заболявания. От профилактична гледна точка заболелите и лекувани от остри кондиломи задължително трябва да останат под наблюдение 3-6 месеца до 1 година. През този период жените трябва да се контролират и от гинеколог. Партньорите също трябва да останат под наблюдение. Целта е при поява на нови обриви с малък размер веднага да се започне лечението. Понастоящем се счита, че преустановяването на контрацептивната терапия и тютюнопушенето е задължително (у пушачки е открит никотин в шийката на матката). При болни родилки, с оглед предпазване на бебето, трябва да се направи Цезарово сечение. В противен случай по време на раждането в дихателните пътища на новороденото могат да попаднат вируси и да се развие папиломатоза на гръкляна, трахеята и бронхите.

В заключение искаме отново да кажем, че независимо от изброените терапевтични възможности лечението на острите кондиломи е трудна и изисква търпение и постоянство както от страна на пациента, така и от страна на лекаря. Ето защо, едно от най-неудачните решения би било да се пристъпи камо самолечение – то е не само безполезно, но и вредно. Освен това може да затрудни поставянето на диагнозата и поради това да се отложи адекватното лечение.

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92.