Витамин К премахва тъмните кръгове и сенки около очите

Д-р Николай Подолешев – дерматовенеролог, ВМА – София

Очарованието и магията на женските очи са възпяти от много поети. За съжаление, нерядко кожата около тях започва да придобива неестетичен вид още в младежката възраст – лесно подпухва, появяват се бръчици и хиперпигментации. Загрозяващи са и тъмните кръгове (сенки), от каквито често страдат дори и млади момичета. Тъй като сенките около очите могат да сигнализират за някои болестни състояния, те не бива да се подценяват, а да се направи консултация с лекар. След като се изключат смущения от здравен характер, следва да се има предвид, че основната причина за образуването на тъмните кръгове около очите е генетичната предразположеност. При много хора кожата там по наследство е значително по-тънка, подчертано фина, кръвоносните съдове под нея прозират и й придават синкав оттенък. Друг предразполагащ фактор е излагането на слънце. При по-матова и мургава кожа се получава по-интензивна пигментация, която често е неравномерна и се възприема като козметичен дефект. От друга страна слънчевите лъчи предизвикват затопляне на кожата и разширяване на кръвоносните й съдове, което допълнително променя оцветяването в деликатния участък. При умора, недоспиване, прекомерна консумация на алкохол, прекалено тютюнопушене и въобще при нередовен начин на живот кожата придобива болезнено-нездравословна бледост и кръвоносните съдове прозират много по-демонстративно. Възрастта също е от значение – ако имате тъмни кръгове от младини, с течение на времето те ще проличават все по-силно, защото кожата изтънява, появяват се разширени съдове и бръчки.

За отстраняване на сенките днес козметиката разполага с кремове и коректори на базата на витамин К, които могат да се използват както поотделно, така и в комбинация. Коректорът освен витамин К-оксид съдържа и минерали, които отразяват светлината и осъществяват маскиращ ефект. Това му позволява едновременно да въздейства върху тъмните кръгове и да ги покрива. При комбинирано третиране стикът се нанася сутрин върху сенките, а вечерта те се намазват с крема, който съдържа предимно витамин К-оксид. При използване само на един от продуктите третирането с него се извършва както сутринта, така и вечерта.

Първите резултати се виждат след около месец, но за оптимален ефект лечението продължава 2 до 4 месеца в зависимост от интензитета на пигментацията. За радост на желаещите да преодолеят този козметичен дефект у нас вече се предлагат препарати с витамин К под наименованието СЕРНОР.

Друга възможност за справяне с тъмните петна, торбичките и бръчките около очите предоставя препаратът ЛАЙТ АЙЗ ХИДРОГЕЛ. Той съдържа 0,2% алфа-липоева киселина (мощен антиоксидант, предпазващ кожата от преждевременно стареене и образуване на бръчки), 2% халоксил и 1,7% актиуайт (потискат образуването на меланин) и 1% айсерил (подобрява кръвоснабдя-ването и подпухването около очите).

ЛАЙТ АЙЗ ХИДРОГЕЛ се прилага сутрин и вечер в областта около очите чрез нанасяне с леки кръгови движения, като обикновено се започва от основата на носа и се завършва с долните клепачи.

Допълнителна информация можете да получите от д-р Подолешев на тел. 0886940292