ПЪРХОТЪТ ИЗИСКВА КОМПЛЕКСНО ЛЕЧЕНИЕ

Д-р Николай Подолешев, дерматолог, ВМА – София

Известно е, че редица заболявания на кожата водят до появата на неестетични промени по нейната повърхност, което значително травматизира самочувствието на засегнатите. Нещо повече, при някои от тях напълно липсват затормозяващи общото им състояние симптоми (сърбеж, болка и др.), но независимо от това те се чувстват силно угнетени – например при розацея, витилиго, тъмни петна (мелазма и др.), стрии и т.н. Именно в такива случаи говорим за козметични недостатъци на кожата, към които обаче трябва да причислим и тези, засягащи ноктите, косата и  жлезите – както потните, така и мастните. Докато първи-те са разположени почти по цялото тяло, мастните жлези се намират в най-голямо количество в т.нар. себорейни зони (лице, гърди и гръб), но най-вече върху окосмената част на главата. Там всяка от тях е свързана с косъм и непрекъснато излива секрета си, наречен себум, в неговия фоликул. Установено е, че количеството на мастната секреция зависи не само от големината и броя на мастните жлези, но и от тяхната активност, която е под хормонален контрол. Мъжките полови хормони (тестостерон и сходни на него) активират мастната секреция както при мъжете, така и при жените, докато естрогенните хормони я потискат. Ето защо, по време на пубертета под влияние на половите хормони функцията на мастните жлези се активизира, при което възниква едно от най-разпространените заболявания, респ. състояния, наречено себорея. Обикновено тя е наследствено обусловена и се проявява под две форми мазна и суха. Първата се среща предимно при мъжете и то при брюнетите, като е толкова по-силно изразена, колкото по-мургава е кожата. Тъй като секретът не засъхва, върху кожата в основата на косата се наблюдава наличието на гъста, мазна кашообразна материя. космите на главата имат вид на намазани с масло, поради което блестят и са покрити със сивкаво-белезникави или жълтеникави мазни люспи, които наричаме пърхот. Счита се, че при мъжете (много по-често отколкото при жените) този вид себорея е предпоставка за косопад, който нерядко започва непосредствено след пубертета.

При сухата себорея секретът на мастните жлези засъхва под формата на сухи сиво-белезникави люспички, изобилно покриващи косата – сух пърхот. Именно тази форма на себореята, характеризиращо се с две основни прояви – лющене и сърбеж, е значително по-разпространена. От нея са засегнати около 70% от хората и най-вече блондините и тези със светла кожа. Сухият пърхот е описан от египтяните като незаразно болестно състояние още 3000 години пр.н.е. Медицинската наука обаче успя да определи причинителя му чак в края на миналия век. Като виновник бе посочен принадлежащият към гъбичките микроорганизъм, наречен питироспорум овале. Днес се знае, че значителното му увеличение (10-20 пъти) върху кожата на главата предизвиква леко възпаление около корените на космите, което води до упорит сърбеж и лющене под формата на бели прозрачни люспи с различна големина. Те са особено забележими върху тъмни дрехи, което е твърде неприятно за пациента. Сравнително рядко предизвикващ усложнения, пърхотът се смята за болестно състояние с козметично и социално въздействие. Погрешно е да се счита, че той е признак на недобра или недостатъчна хигиена. Напротив, за възникване на себореята и пърхота освен хормоналните влияния от съществено значение са и смутената дейност на нервната система, проблеми с обмяната на веществата като подагра, затлъстяване и др., заболяванията на черния дроб и стомашно-чревния тракт, като голямо внимание се отдава особено на хроничния запек. Все по-често се дискутира и влиянието на различни вредни фактори от ежедневието, за които е доказано, че се отразяват неблагоприятно на имунната система (а това позволява прекомерното размножаване на гъбичката питироспорум овале) – стресът, нездравословният начин на живот (нерационално хранене, повишена консумация на алкохол, тютюнопушене, недоспиване), недостатъчната физическа активност, както и силно замърсената околна среда (токсични автомобилни газове, смог, пестициди, изкуствени торове) и т.н.

От само себе си се налага изводът, че на първо място трябва да се лекува основното страдание, явяващо се като първопричина за себореята и пърхота. Поради това нерядко е необходимо да се прилагат средства, подпомагащи функцията на черния дроб, стомаха, червата (отстраняване на запек) и нервната система. При жените с цел регулиране на хормоналната функция на яйчниците се препоръчват противозачатъчни средства. Необходима е диета – да се избягват тлъстите храни, особено от животински произход, да се ограничават въглехидратите, готварската сол, консервираните и пикантните храни. Трябва да се увеличи приемът на витамини с противосеборейно действие – витамини А, Е, С, никотинова киселина, фолиева киселина, витамин В1, В2, В12. Полезна е и прясната бирена мая. Сярата нормализира мастната обмяна, а също така и функцията на червата (преустановява запека). Препоръчва се пребиваването на чист въздух, на слънце, на море или планина, редовни физически натоварвания, разходки, достатъчен сън, хигиенен начин на живот.

За успешно третиране на пърхота се препоръчва употребата на различни противопърхотни шампоани. Повечето от тях съдържат активна антимикотична субстанция, която има за цел да потисне развитието на причинителя (питироспорум овале). Най-често използваните са кетоконазол, бифоназол, климбазол и др. В други като антимикотична и антибактериална съставка са включени пироктон оламин (октопирокс) и цинк пиритион, които определено притежават по-меко действие. В тази насока особен интерес предизвиква испанският шампоан Блу кап, в който молекулата на цинк пиритиона, е подложена на специална обработка, наречена “активиране”. По този начин се постига висока ефективност, което позволява използването му не само при пърхот, но и при себореен дерматит и псориазис.

За съжаление, независимо че чрез шампоаните общо взето може да се постигне задоволителен резултат в борбата срещу пърхота, при всички тях съществува един основен недостатък – времето за въздействие причинителя на пърхота е твърде кратко – само няколко минути, докато измиваме косата. Ето защо, с много по-добър успех за отстраняване на  пърхота се прилагат специални маски за коса, при които контактът с кожата на главата е далеч по-продължителен. Изключително благоприятен терапевтичен резултат се постига при употребата на българската маска против пърхот Тарла, предлагана от лаборатория Амрита. Тя съдържа ихтиол, който като противопърхотна субстанция е идеален, защото:

        ограничава развитието на причинителя на пърхота (питироспорум овале)

        потиска деленето на клетките и намалява излющването на роговия слой на главата

        притежава противосърбежно действие

        не дразни кожата на главата.

Ако в маската са включени и природни абсорбенти, нейното действие става още по-нежно, тъй като те поглъщат единствено свръхотделилата се мазнина без да нарушават защитния водно-липиден слой на главата. За да бъде ефективна, маската Тарла трябва да се прилага поне два пъти седмично, като всеки път се оставя да действа най-малко 10-15 минути, след което се отмива с топла вода..

За лечение на всички форми на себорея и пърхот можете да се обърнете към д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92.