РОЗАЦЕЯТА СЕ ЗАСИЛВА ПРЕЗ ЛЯТОТО

Д-р Николай Подолешев –дерматовенеролог, ВМА – София

Розацеята е кожно заболяване, което засяга и двата пола, но все пак много по-често жените, предимно по време на климакса и значително по-рядко във възрастта от 35 до 40 години. Точната причина за възникването на болестта не е известна и досега, но се счита, че значение имат голям брой фактори:

 • смущения във функциите на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва, запек и др.);
 • заболявания на жлъчния мехур (възпалителни промени,   каменно-жлъчна болест и др.), които водят до повишена   или намалена секреция на жлъчка;
 • смутена функция на жлезите с вътрешна секреция и най-  често на щитовидната жлеза (например тиреотоксикоза);
 • специално при жените се изтъква и ролята на яйчниците,   особено нарушенията в тяхната дейност, водещи до   менструални смущения, включително и до липса на мензис;
 • наличие на т.нар. гнойно огнище (хроничен синузит,   хронично възпаление на сливиците, яйчниците, апендикса;  гранулом на зъб и т.н.);
 • повишена емоционалност, често свързана с понижена устойчивост, предимно на вегетативната нервна система.

Върху розацеята влияят отрицателно и редица професионал-но-битови фактори:

 • неблагоприятни условия на труд (постоянно излагане на    резки атмосферни въздействия – студ, дъжд, вятър,    слънце, горещина) – работещи на открито или в силно    затоплени помещения (металурзи, готвачи и др.);
 • консумация на пикантни храни (кисело, солено, люто),    алкохол и кафе.

Независимо от разнообразието на предизвикващите я причини, розацеята почти винаги засяга хора със себорейна кожа (но без това да има връзка с функцията на мастните жлези), при което е нарушено и периферното кръвообращение на лицето. Промените се локализират по бузите, челото и брадата. Кожата е задебелена, зачервена, виждат се раз-ширени кръвоносни съдове, пъпки, а понякога и гнойни мехурчета (фиг. 1-3). Нерядко се развива и конюнктивит, който може да протича хронично и да доведе дори до ослепяване.

image

       Фиг. 1                                Фиг.2                                Фиг. 3    

Особена форма на розацеята е т.нар. ринофима, която се развива почти винаги при мъже и се характеризира с  уголемяване и разширяване на носа вследствие на увели-чаване на размера на мастните жлези и разрастване на съединителната тъкан. Кожата е с множество разширени капиляри и пори и прилича на портокалова кора
(фиг. 4).

clip_image002            Фиг. 4

Въпреки че при розацеята обикновено няма съществени оплаквания, страданието се понася много тежко от болните, тъй като представлява изключително неприятен козметичен дефект. Терапията изисква продължително време и голяма настойчивост както от страна на лекаря, така и на боледуващия.

Вътрешното лечение се осъществява предимно с антибиотици от групата на тетрациклините и с препарати от метронидазоловия ред (трихомонацид и др.). Удачно е и използването на различни медикаменти, регулиращи стомашно-чревната функция, жлъчната секреция, дейността на яйчниците и т.н. За продължително време се назначават и витамини.

Локалното лечение е насочено против себорейното състояние, смутеното периферно кръвообращение и, ако е нужно, срещу прибавената инфекция. Преди всичко трябва да се има предвид, че засегнатите кожни участъци са много чувствителни и лесно раздразними. Поради това третирането се започва със слабо активни и нежни средства. Когато кожата се успокои, много внимателно могат да се прилагат и излющващи антисеборейни препарати, с постепенно повишаване на концентрацията на активните съставки. Понастоящем се счита, че при прибавена инфекция най-добри резултати се постигат с компреси с ефлоран и разтвори, съдържащи еритромицин или други антибиотици.

Абсолютно неправилно е за лечение да се прилагат препа-рати на базата на кортикостероиди (фиг 5), тъй като зачервяването на кожата се засилва, капилярите се разширяват още повече и по-лесно се формират пъпки и гнойни мехурчета.

clip_image002[8]         Фиг. 5

При розацеята се забраняват всякакви горещи процедури – парафинови маски, парна баня, масаж на лицето, миене с гореща и студена вода и т.н.

Необходимо е да се спре консумацията на горещи (чай, кафе, супа) и пикантни (черен пипер, горчица, хрян, че-сън, оцет) храни, включително алкохол.

Трябва да се избягват и всички вредни външни влияния, особено прякото слънчево облъчване. Слънцезащитата е задължителна, а фотопротекторите трябва да притежават висок защитен фактор.

Понякога, независимо от продължителната и адекватно проведена терапия, постигнатите резултати не са особено задоволителни и нерядко състоянието на болните се влошава, особено през лятото и есента. Ето защо, понастоящем се предпочита прилагането на препарати, създадени на базата на лечебни растителни съставки, които:

 1. укрепват съдовата стена на ниво кожни капиляри    (например флавоноиди от Индийско орехче и хетерозиди от очеболец),
 2. имат омекотяващи и успокояващи свойства (като eноксолон и алфа-бизаболол),
 3. притежават съдосвиващ ефект(най-често се предпочита   екстракт от мимоза) и
 4. осигуряват фотозащита срещу UVA, UVB и инфрачервени лъчи.

В момента разполагаме с широка гама от тези продукти. Едни от тях са предназначени за терапия на розацея в лека (начална) форма, а други . за по-тежко изразена розацея. Съществуват и такива за особено чувствителна кожа, както и специално за третиране на заболяването през лятото с по-мощен слънцезащитен фактор (50 плюс).

Тъй като няма ограничения в продължителността на използване на препаратите с природни субстанции, при необходимост третирането с тях може да се провежда многократно.

В заключение трябва да обърнем внимание върху факта, че кожните промени при розацеята невинаги са типични. Поради това при наличие на обриви по лицето винаги трябва да се търси помощта на дерматолог. Във всички случаи самолечението може силно да влоши заболяването, което засилва и козметичния дефект.

Допълнителна информация можете да получите на тел. 0886940292