СТАРЧЕСКИ СЪРБЕЖ

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София

Сърбежът (на латински pruritus = пруритус) представлява специфичен кожен усет, предизвикващ императивна необходимост от разчесване, след което обикновено се успокоява, намалява или престава. Силата и усещането за сърбеж са различни в зависимост от индивидуалната чувствителност на хората. Така например, известно е, че при някои етноси (англосаксонци) се наблюдава естествено предразположение към сърбеж. Още по-ясно в това отношение проличава вродената свръхчувствителност при деца в ранна възраст, особено при страдащите от атопия.

Усетът за сърбеж не е еднакво проявен във всички участъци на тялото – най-често се засягат областите около ануса, гениталиите и зоната между двете плешки на гърба.

Нерядко, когато сърбежът на гърба е много силно изразен, постепенно се обхваща и кожата на цялото тяло. Най-често това състояние засяга възрастните хора, поради което се нарича старчески сърбеж. Той е постоянен или връхлита страдащия на пристъпи и води до безпокойство, безсъние, дори и тежък психически упадък. Кожата може да изглежда нормална, но е суха и изтъняла, а понякога по нея се виждат разчесвания, които, ако се замърсят бактериално, еволюират във вторични кожни инфекции. Засега медицинската наука не може да обясни появата на старческия сърбеж – подозират се хормонални смущения, нарушени чернодробна, стомашно-чревна или бъбречна функции, атеросклеротични промени, диабет и т.н. Поради това при хора със старчески сърбеж трябва да се проведе много щателен преглед. Дерматологът е този, който ще определи и необходимите изследвания – пълна кръвна картина, СУЕ, билирубин, алкална фосфатаза, креатинин, кръвна захар, паразитологични изследвания, серодиагностика за ХИВ-инфекция, титър IgE или други циркулиращи антитела.

Лечението е трудно. На първо място трябва да се избягват агресивните детергенти за лична хигиена, увреждащите фактори на околната среда, неподходящото облекло, консумацията на продукти с повишен алергизиращ потенциал и т.н. Необходимо е веднага да се пристъпи към активна хидратация на кожата. Съществуват билкови противосърбящи препарати за прием през устата, които нерядко облекчават състоянието на боледуващите. Важно е да се знае, че кортикостероидните препарати за локална употреба не действат, когато няма възпалителни обриви. Дори и да бъдат приложени, те не са подходящи за дългосрочна употреба. Не се препоръчва и общата кортикостероидна терапия.