КАК ДА ОТСТРАНИМ ЦЕЛУЛИТНИТЕ БРИЧОВЕ

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София

Известно е, че ЦЕЛУЛИТЪТ е всепризнат враг на женската хубост. Той засяга само нежния пол и се дължи на смущения в хормоналния баланс и кръвоснабдяването, на неправилна обмяна на веществата, нарушено храносмилане, небалансирано хранене, намалена физическа активност. Като резултат на всички изброени фактори разположените в подкожната рехава тъкан адипоцити се изпълват до краен предел с триглицериди и обемът им значително нараства (до размери на бобено зърно). Кожата става болезнена, оточна, уплътнява се и започва да наподобява “портокалова кора”. Тези неестетични промени могат да се локализират върху различни участъци на тялото (горната част на ръката, корема, седалището). Но най-често обхващат външните странични повърхности на бедрата, поради което са популярни под наименованието “бричове”. Лечението на целулита  изисква търпение и постоянство (както от страна на лекарите и козметиците, така и от страна на техните пациентки). Като основни терапевтични възможности за отстраняване на целулита се считат хормонотерапията, физиотерапевтичните процедури, активният двигателен режим, масажите, използването на препарати с локално действащи активни съставки и др. При негативни резултати може да се препоръча и хирургическа намеса. Поради това понякога лечението е необходимо да се провежда от екип от специалисти.

Като се има предвид, че около 80% от жените са засегнати от това заболяване възниква и въпросът за наследствеността при него. Най-вероятно се касае за известна наследствена предразположеност, възникваща в резултат на хормонална нестабилност и повишена крехкост на кръвоносните съдове на микроциркулационно ниво, които могат да се унаследят и от бащата.

Хормоналната зависимост е най-силно изразена през рисковите периоди – пубертет, бременност и предклимактериум. Не по-малко значение може да придобие и хормонално медикаментозно лечение, провеждано по различни поводи. В това отношение специално внимание трябва да се отдели на  контрацепцията, осъществявана с хормонални препарати. Прогестеронът и естрогенът не само стимулират синтеза на мазнините, но влияят и върху начина им на разпространение чрез кръвообращението.

Кръвообращението може да бъде повлияно не само от хормоните. В редица случаи неговата ефективност е недостатъчна поради ред други причини, включително и някои вредни привички – например тютюнопушене. Пушенето има директно отношение към целулита, тъй като никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове и по този начин нарушава микроциркулацията. От друга страна, под въздействие на цигарения дим, се засилва образуването на свободни радикали, които увреждат кожата чрез редукция на антиоксидантния й потенциал и така я състаряват преждевременно. Не бива да се подценява и притискащато въздействие върху кожата на тясно и впиващо се в нея бельо – ластични чорапи, бикини, включително и сутиените с банели. Натискът върху дермалната кръвоносна система затруднява кръвообращението и лимфния дренаж и влошава целулита. Може би нашите читателки не знаят, но носенето на обувки с високи токчета също допринася за развитието на целулита, тъй като те изместват тежестта на тялото в предната част на ходилата и променят цялостната му стойка, а това води до забавено функциониране на дебелото черво и обстипация. Променената стойка затормозява и кръвообращението като цяло, а оттам и кожната микроциркулация. Заседналият начин на живот също води до “лениви” черва  и констипация. Липсата на физическо натоварване се отразява неблагоприятно и върху кожното кръвообращение. Повишената битова физическа активност (например домакин-ската работа)  е в състояние да “изгони” калории от организма, но това не се отразява върху целулита, защото чрез потта се отделя преди всичко вода, а изгубените калории са за сметка на въглехидратите, но не и на мазнините, отложени в мастните депа, респективно в целулитната тъкан. За да се постигне задоволителен резултат е необходимо да се изпълняват подходящи физически упражнения, съобразени с локализацията на заболяването, с възрастта, със здравословното състояние и т.н. Основният принцип е , че се изискват постоянство и продължителни целенасочени усилия под ръководството на вещ специалист. Лечебната физкултура може да се съчетае и с хидротерапия. Необходимо е водните процедури да допринасят за “събуждането” на микроциркулацията в целулитните участъци, където кръвообращението е “заспало” и поради това тъка-ните при допир се усещат като по-студени. За целта топлинни-те въздействия като топли вани, сауна и медикаменти с ревулсивен ефект не са подходящи. Много по-добри резултати се получават чрез използване на студени душове, които стимулират кожното кръвообращение и по рефлекторен път активират секрецията на щитовидните хормони, които намаляват отлага-нето на мазнините в организма.

Масажите също могат да се включат в терапевтичната програма. Трябва да се има предвид, че най-често практикуваният масаж на цялото тяло не е подходящ, защото не гарантира ефективен липодренаж.

Основно приложение намират и различни средства за локална апликация. Така например за успешна раздяла с ”целулитните бричове” може да се използва АНТИЦЕЛУЛИТЕН МАСАЖЕН ГЕЛ ЗА ТЯЛО, сьздаден от учените в лаборатория Амрита. Противоцелулитното действие на препарата се дьлжи на комбинация от съставки, най-съществена значение от които има аминокиселината Л-карнитин (LCarnitine). Именно тя гарантира изгарянето на мазнините на мястото, кьдето е нанесен гелът. Ефектът се дължи на способността на Л-карнитина да функционира като „совалка”, пренасяща мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана в митохондриите, където те изгарят. Без негово съдействие липидите трудно биха могли да преминат през непропускливата мембрана, но когато той се свърже с мастната молекула, това става лесно. Предимството на Л-карнитина обаче не приключва дотук. След като липидната молекула бива изгорена се получават отпадьчни продукти, с които Л-карнитина отново се свързва и ги извежда обратно през клетъчната стена. Така действието на Л-карнитина е двойно – ведньж доставя мастните молекули в клетката, и втори пьт елиминира отпадните продукти.

Включеният в продукта екстракт от люта чушка (Capsicum Annuum Extract) също повлиява благоприятно тъканната обмяна. Действайки като бета-стимулатор, той разширява кръвоносните съдове, засилва кръвообращението и подобрява процеса на дрениране в целулитната тъкан.

Наличието в гела на мастноразтворимата форма на витамин C (Ascorbyl Palmitate) стимулира синтеза на Л-Карнитин. Освен това той е мощен антиоксидант, реализиращ ефекта си директно върху клетъчните мембрани. Благодарение на това успешно се предотвратява окислението на белтъците и липидите, напречното свързване на колагеновите влакна, дермата се стабилизира, уплътнява и изглажда, а възпалителният оток намалява.

 

P5260402

Начин на употреба:
Гелът се нанася ежедневно в равномерен слой върху кожата на целулитните участъци и се втрива с кръгообразни движения.

 

Антицелулитната терапия е по-ефективна, ако се провежда успоредно с антицелулитния масажен крем капсаицин.

АНТИЦЕЛУЛИТЕН МАСАЖЕН КРЕМ КАПСАИЦИН

Включеният в него екстракт от люти чушки (чили) съдържа флавоноидите капсаицин и рутин и багрилото ликопен – един от най-силните антиоксиданти. Той, заедно с капсаицина, регулира действието на свободните радикали, загрява кожата, ускорява кръвоснабдяването, ускорява изгарянето на калориите, обезболява и разнася натрупаните липиди. Капсаицинът стимулира и действието на нервните окончания, засилва отделянето на ЕНДОРФИНИТЕ – хормоните на удоволствието- Използва се за масажи или намазвания с леко втриване неколкократно през деня.

 

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92.