КРИОТЕРАПИЯ

Д-р Николай Подолешев, дерматолог

Криотерапията е един от най-старите методи в историята на човечеството, при който като фактор за профилактика и лечение се използва студът. Студовото въздействие може да се реализира чрез лед, сняг, студена вода (обливане, обтриване, душове, вани и т.н.), студен въздух и различни вещества – предимно хлоретил, сняг от въглена киселина, втечнен азот и други, предизвикващи изстудяване на мястото на приложението им.

Студът е температурно дразнене, което при общо въздействие върху човешкия организъм се възприема първоначално от кожните рецептори и по определени неврони на нервната система се отвежда до кората на главния мозък. Именно там се осъществява фината диференциация на усещането и в зависимост от неговия интензитет се формират силата и характера на ответните нервни импулси, които се изпращат от нервната система до различните органи и системи.

Реакциите, породени от тези импулси, до голяма степен се определят от температурата на студовото дразнене, неговата продължителност и физиологичното състояние на организма. Ето защо, при еднакви условия на приложение на студовия фактор, тренираният организъм ще формира адекватен отговор при много по-широк температурен диапазон, докато нетренираният сериозно ще се затрудни, а е възможно да възникнат и патологични отклонения. Именно поради това е целесъобразно от най-ранна детска възраст е профилактична насоченост да се използват всички възможности за закаляване. При това (по съвсем понятни причини) се има предвид закаляване и повишаване на издръжливостта преди всичко по отношение на студовите въздействия. Идеални възможности за постигане на тази цел ни предлагат различните методики за закаляване чрез водни процедури с хладна (температура между 20 и 33оС) и студена (под 20оС) вода.

Кожната реакция към вода с температура под 34оС е характерна. При хладни и студени дразнения първоначално се получава свиване на кръвоносните съдове, в резултат на което количеството на кръвта в кожата намалява, тя се “анемизира” (дори може видимо да побледнее) и се усеща студ. Много бързо след това настъпва рефлекторно разширяване на кръвоносните съдове, свързано с приток на кръв към кожата, която се зачервява, усеща се приятна топлина и започва да доминира чувството за свежест и бодрост. Всичко това означава, че възбудните процеси в организма са стимулирани, което от своя страна повишава и работоспособността. Счита се, че на този етап закалителната процедура е изпълнила своята роля и трябва да се преустанови. Ако изстудяването продължи, положителният ефект ще се изгуби, защото ще последва разстройства на терморегулация-та, характеризиращо се с настъпване на чувство за умора и непреодолима сънливост. Разбира се, по време на закаляване до такива ситуации не се стига дори и при моржуване, но под влиянието на продължително студово въздействие при екстремни обстоятелства (престой в студена вода след корабокрушение, през зимата в планината, особено при снежни виелици и т.н.) това състояние може да доведе дори и до т.нар. “бяла смърт”.

Локалното приложение на студ с температура около 0оС има болкоуспокояващ ефект. Ето защо, локалната криотерапия се прилага като прийом на първа помощ за намаляване на отока и болката при битова, професионална или спортна травма. Освен че се преустановява заниманието, довело до травма, върху нараненото място се поставя лед или найлонова торбичка със студена вода.

Обезболяващият ефект на криотерапията се използва много често и в спортната медицина. За целта се употребява флакон с хлоретил под формата на спрей, който се нанася върху контузеното място и спортистът продължава участието си в състезанието.

Хлоретилът намира широко приложение като локално анестезиращо средства и в така наречената “малка хирургия” при краткотрайни операции и хирургични манипулации. След обилно напръсква-не на кожата с хлоретил тъканите се обезчувствяват и хирургът работи спокойно, но бързо, като завършва по възможност при първото усещане за болка.

Криотерапията намира все по-широко приложение и в дерматологичната козметика. Понастоящем като изстудяващо средство се пред-почита втечненият азот, който за разлика от използвания преди време сняг от въглена киселина (охлаждащ кожата до минус 76оС) има много по-силно изстудяващо действие, равняващо се на минус 195,8оС. Важно е да се знае, че при стайна температура течният азот кипи и бурно се изпарява. Ето защо съществува реална опасност от експлозия, поради което съхраняването му се извършва в специални метални съдове, наречени Дюарови. Практикува се и съхранението му в обикновен термос (на малки количества), но той не трябва да се затваря плътно.

За криотерапия с течен азот съществува специална криогенна апаратура, но ние няма да се спираме върху нея, тъй като в рутинната дерматологична и козметична практика най-често той се прилага с памучен тампон, навит около къса дървена пръчка. Продължителността на замразяването и силата на натиска зависят от характера и локализацията на кожното заболяване, от възрастта на пациента (кожата на децата е 2 до 4 пъти по-чувствителна от тази на възрастните) и от индивидуалната поносимост и реакция. Замразяването може да продължи от няколко секунди до 1 минута и повече. Дълбочината на въздействие обикновено е от порядъка на няколко мили-метра, но при необходимост може да се достигне и повече от 1 сантиметър. Кожната повърхност, третирана с течен азот, се превръща в бяла леденостудена зона, която изглежда като покрита със скреж. След размразяването кожният участък придобива тъмночервен цвят със синкаво-виолетов оттенък, подува се и върху него се образува мехур. Поведението по отношение на така получения мехур трябва да бъде щадящо – неговата цялост не бива да се нарушава, защото в противен случай може да се развие вторична инфекция. Обикновено той спада спонтанно за около 2-5-7 дни. За да се потиснат придружаващите го възпалителни явления (особено когато е локализиран на ходилото или на пръст на крака), може да се използват влажно изсъхващи превръзки със слабо бледорозов воден разтвор на калиев перманганат. Ако реакцията е била много силна и съответно мехурът е много голям, заздравяването на кожата става след 1 до 2 седмици с мек и розов на цвят белег, беден на пигмент. Повторни замразявания могат да се правят след изчезване на възпалителните явления.

Преди да се подложи на криотерапия, пациентът обикновено пита дали ще чувства болка. Най-общо казано, манипулацията не е особено болезнена и не изисква използването на местна упойка. Дори самата криотерапия създава известно локално обезболяване. По принцип, ако има болка, тя е най-силна в момента на размразяването на третирания кожен участък, след което рязко намалява и след няколко часа постепенно напълно изчезва. Ако се прецени, че пациентът е с лабилна нервна система, препоръчва му се около 1 час преди процедурата да изпие 1 или 2 таблетки аналгин.

Криотерапията успешно се прилага за лечение на голям брой дерматози, включително и при рак на кожата. В дерматологичната козметика най-често тя се използва за отстраняване на някои добро-качествени тумори, съдови аномалии, брадавици и келоиди, както и за повлияване на себорейни състояния (акне, розацея) и някои видове косопад.

В заключение бихме искали да подчертаем, че модерната криотерапия ще намира все по-широко приложение в дерматологичната козметика, тъй като представлява метод, притежаващ редица предимства:

1.      Постигане на много доби козметични резултати.

2.      Процедурата е краткотрайна и не е необходим неколкодневен престой в лечебно заведение.

3.      При значителна част от пациентите желаният козметичен ефект се получава след един единствен сеанс.

4.      Екологична чистота и безвредност.

5.      Относително ниска цена на процедурата.

 

В някои европейски страни на фармацевтичния пазар отскоро се предлагат специални флакони, в които под формата на спрей се съдържа охлаждаща смес от диметилов етер и пропан, безвредна за околната среда. Те са предназначени за самостоятелно провеждане на криотерапия при домашни условия по метода на течния азот. С един такъв флакон могат да бъдат отстранени до десет брадавици. Споменаваме този факт, защото не бихме се изненадала, ако в най-скоро време такива или подобни на тях средства се появят и в България. В такъв случай трябва да се има предвид, че ако не сте абсолютно убедени, че кожното образувание е брадавица, не при-стъпвайте към отстраняването му преди да сте се консултирали с дерматолог. Консултация е необходима и ако след три последователни замразявания през интервал от 10 дни, опитите да се премахне брадавицата се окажат безрезултатни. В противен случай рискувате да си нанесете непоправимо увреждане.

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92