ЛЕТНИЯТ ЗНОЙ НАЛИВА ОЛОВО ВЪВ ВЕНИТЕ

Д-р Николай Подолешев – дерматолог, ВМА София

Слънчевите лъчи не винаги са дружелюбни към вашите крака – тяхната гореща ласка разширява кръвоносните съдове, забавя циркулацията на кръвта и значително затруднява кръвообращението. Вследствие на това се появява чувство за тежест в краката, глезените отичат, а понякога към края на деня се появяват и болки, които през нощта ескалират до мускулни крампи. Статистиката показва, че мъжете по-рядко имат такива, но почти всяка втора жена на възраст между 20 и 25 години има някакъв проблем с вените, още повече, че разширените вени често се дължат на генетично предразположение.

Първите промени по кожата на краката в началото на заболяването са преди всичко козметични. Появяват се леко забележими синкави, надлъжно ориентирани и леко криволичещи лентовидни ивици, понякога изглеждащи и като сини броеници. По кожата в областта на глезените се оформят синьо-червени паяжинки или снопчета от венички, наподобяващи метличина. В други случаи разширените повърхностни кръвоносни съдове по бедрата и глезенните стави изглеждат като глава на медуза. Тези козметични дефекти не са толкова страшни, но ако разширяването на повърхностните капиляри и вени се засилва, във всеки момент може да се появи и болката. Дори тя и да не е драстична, достатъчно неприятно е чувството на напрегнатост в краката, както и натежаването им в края на деня като оловни.

Понякога е възможно болката да ви връхлети внезапно, заедно с усложненията, най-честото от които е тромбофлебитът.

Лечението на разширените вени може да се провежда с медикаменти, с билки и по оперативен път. Операциите обикновено са сполучливи, но понякога след това организмът, стремейки се да осъществи кръвообращението по старото му русло, разширява нови вени и картината се повтаря отново. Ето защо, най-разумно е към операция да се пристъпва само в краен случай, като при това вените се подложат на интензивно комплексно лечение, включващо медикаменти, билки и антиоксиданти.

Медикаментозната терапия се осъществява с венотоници, най-модерният от които е детралекс. Добри резултати се постигат и с лекарството ендотелон, което има малко по-друг механизъм на действие.

Що се касае до билковите препарати, бихме препоръчали комбинацията от масажното масло Есцин и масажния крем Есцин. Те са създадени от български учени в лабораторията Амрита и благоприятното им въздействие се дължи на включените в тях извлек от билката див кестен (Aesculis hippocastanum), витамин С и витамин Е.

Дивият кестен съдържа тритерпеновия сапонин есцин, кумариновите гликозиди ескулин и ескулетин, различни смолисти и дъбилни вещества, флавоноиди – рутин и др., каротиноиди, фитостерини, витамини (С, В1, К) и др.

При изучаване механизма на противовъзпалителното и антиедемното действие на есцина е установено, че той намалява количеството на лимфата (а по този начин и на отока). Доказано е, че ако след някаква операция, по време на следоперативния период, се приема препарат на базата на есцин, броят на острите тромбози намалява с 50%. Освен всичко казано дотук, съдържащите се в дивия кестен вещества намаляват съсирваемостта на кръвта и предотвратяват образуването на тромби.

Ескулинът участва в биохимични процеси от колоидален характер, протичащи от двете страни на клетъчните мембрани. Така той повишава устойчивостта на капилярите и еритроцитите. Именно по този механизъм той оказва благоприятните ефекти върху венозните стени, тонизиращото и болкоуспокояващо действие при разширени вени, хемороиди и тромбофлебит.

Витамин С е много мощен антиоксидант, но е водоразтворим и трудно прониква в кожата. Ето защо в продуктите Есцин за локалното й третиране е включен и специално създаденият мастноразтворим витамин С – аскорбил палмитат. Той притежава идентична на витамин С физиологична активност, но без да е носител на отрицателните характеристики на аскорбиновата киселина. Неговата мастноразтворимост му позволява бързо да прониква в дълбоките слоеве на кожата и да реализира антиоксидантния си ефект директно върху клетъчните мембрани. Благодарение на това успешно се предотвратяват някои от основните процеси на клетъчното стареене – окислението на белтъците и липидите, напречното свързване на колагеновите влакна и т.н. Възможността аскорбил палмитатът да се включва в метаболизма на клетките допринася за по-бързото им възстановяване от различните видове нанесени им увреждания, включително и от UV-лъчите. Резултатът е, че “реанимираните” клетки започват да функционират като “подмладени”. Благодарение на всичко това употребата на аскорбил палмитата води до:

:  удебеляване, уплътняване и стабилизиране на кожата, което я прави по-устойчива на травми;

  избледняване и ограничаване по размер на възпалителния еритем;

  чувствителната и алергична кожа става по-трудно дразнима;

  разширените венички и капиляри избледняват и по-трудно се забелязват;

  тенът на кожата става равномерен;

  като цяло кожата става по-гладка.

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант. Широката му употреба се дължи на факта, че влияе активно върху водната и въглехидратната обмяна. Той повишава възстановителната способност на съединителната тъкан и подпомага процесите на епителизиране на кожата и лигавиците. Особено демонстративно е защитното му действие срещу възникващите под действието на ултравиолетовите лъчи огромен брой свободни радикали. Блокирайки ги, витамин Е преустановява вредното им действие по отношение на повърхностно разположените кръвоносни съдове и ги стабилизира.

В зависимост от тежестта на болестните промени маслото Есцин и кремът Есцин могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация. Необходимо е да се знае, че маслото прониква по-дълбоко в кожата, докато действието на крема е предимно повърхностно. При самостоятелното приложение на продуктите Есцин масажирането се извършва с леки кръгови движения, един или два пъти дневно. При комбинираното третиране на кожата първоначално се прави масаж с маслото Есцин, а след това и с Есцин крем.

Допълнителна информация относно лечението на разширени вени и образувани при травмирането им язви можете да получите от д-р Подолешев на телефон 0886 94 02 92.