МОДЕРНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТА ПРЕДПАЗВА КОЖАТА ОТ РАК, СЛЪНЧЕВИ АЛЕРГИИ И СЪСТАРЯВАНЕ

Д-р Николай Подолешев –дерматолог

В последно време все по-често се дискутират въпросите, свързани с въздействието на слънчевите лъчи върху кожата и конкретният им “принос“ за повишаващата се заболеваемост от кожен рак. Днес разполагаме с неоспорими научни доказателства, изясняващи по категоричен начин основните аспекти на тази дискусия. Вече с абсолютна сигурност се знае, че всяко лъчение променя кожата необратимо. От друга страна трябва да се има предвид, че ефектите на всички лъчеви въздействия се сумират. Колкото по-късовълново е едно лъчение, толкова по-силно е неговото биологично въздействие. Ето защо именно късовълновите лъчи от слънчевия спектър – ултравиолетовите (UV), са тези, които притежава най-висок канцерогенен потенциал. Увреждайки структурата на кожата и предизвиквайки преждевременното й състаряване, UV-лъчите съставляват най-мощният фактор на околната среда, провокиращ развитието на различни видове кожен рак – базалиом, спиналиом и изключително опасния малигнен меланом. При това, на фона на непрекъснатото и прогресивно изтъняване на озоновия слой тяхната агресивност спрямо кожата рязко нараства.

Казаното дотук в никакъв случай не означава, че трябва да се изпада в паника и да не се възползваме от благоприятното въздействие на слънчевите лъчи. Така или иначе те са естествен фактор от заобикалящия ни свят. Важното е да знаем как да се предпазваме от вредното им въздействие. И точно тук на помощ идват дерматокозметичните фотопротективни продукти, за чието правилно използване трябва да притежаваме необходимите познания. В зависимост от начина си на действие фото-защитните средства биха могли да бъдат класифицирани в две основни групи. Препаратите, принадлежащи към първата, осъществяват защитата на кожата на принципа на екранирането, т.е. чрез отразяване на слънчевите лъчи. За ефективно предпазване е необходимо върху кожата да се наложи слой, който не пропуска светлината. В този смисъл действат всички бели на цвят вещества, независимо от тяхната структура. Най-подходящи са цинков оксид, титанов оксид, солите на бария и др., но общо взето ефектът е слаб, тъй като те се отмиват не само от водата, но и от потта, отделяща при топло време. Фотозащитните средства от втората група действат на принципа на абсорбцията, т.е поглъщайки слънчевите лъчи. Те осъществяват много по-надеждна протекция, тъй като защитната субстанция не остава върху повърхността на роговия слой, а прониква с него и се свързва с кератина. По този начин дебелината на светлопоглъщащия слой значително се увеличава. Още по-сигурно защитно действие имат слънцезащитните средства, при които субстанциите, предотвратяващи проникването на UVлъчите до делящите се клетки в епидермиса, се въвеждат чрез липозоми, чиито предимства са:

¨          лесно проникват в дълбоките слоеве на кожата;

¨          лесно се усвояват при взаимодействие с кожните белтъ-чини и липидните клетъчни мембрани;

¨          целенасочено доставят активнодействащи съставки със специфично действие в тези участъци на кожата, които имат нужда от тях;

¨          понижават токсикологичния потенциал;

¨          способни са да доставят биологичноактивните вещества непосредствено в клетката;

¨          свързват се с кератина в кожата, възстановяват хидролипидната обвивка, намаляват загубата на вода, стабилизират защитните възможности на кожата;

¨          дори и когато са празни (т.е. не са изпълнени с активно вещество), липозомите хидратират кожата и подобряват нейната еластичност;

¨          редуцират дразнещия ефект на някои компоненти в коз-метичните средства – консерванти, ароматизатори, оцветители и др.;

¨          осигуряват равномерно и продължително във времето освобождаване на активната субстанция.

При модерните продукти фотопротективното действие се основава и на двата посочени по-горе лъчезащитни механизма. Така комбинираните абсорбиращи фотопротектори предпазват кожа-та както от UV-B, UV-A,така и от инфрачервената светлина (IR).

Защитната им мощ се означава с т.нар слънчезащитен фактор. Той се определя чрез сравняване на времето за получаване на еднаква степен на зачервяване (време-зачервяване) на два кожни участъка, единият от които е защитен със съответния препарат.

СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ФАКТОР =
време-зачервяване със защита / време-зачервяване без защита

Ако при защитената кожа времето е 60 минути, а при незащитената – 10 минути, то факторът е 6. На практика това означава, че ако без използване на предпазно средство след престой от 10 минути на слънце се почувства леко изгаряне, то при третиране на кожата с продукт, означен с фактор 6, времето се удължава до 60 минути, т.е. с около 1 час.

Доскоро основният ориентир беше защитният фактор спрямо UV-В. Понастоящем обаче се знае, че слънчевата алергия при 80% от пациентите се предизвиква от UV-А радиацията, а при 12% от тях – от UV-В лъчите. При 8% от пациентите алергията се дължи на двойното действие на двата вида лъчи. Ето защо, се препоръчва в слънцезащитните продукти да се включва защитен филтър Tinosorb S, предпазващ едновременно от UVA и UVB лъчи и предотвратяващ по този начин всякакъв вид алергии.

Хората със светла кожа, която е най-уязвима от слънчевите лъчи, бързо изгарят и трудно почерняват. Ето защо се препоръчва те да използват комбинирани фотопротективни средства с висок защитен фактор, не по-малък от порядъка между 20 и 30. Ако кожата лесно придобива добър тен, но все пак изгаря бързо, факторът трябва да е между 12 и 20. Тези които изгарят по-слабо и почерняват добре, могат да ползват фактор между 8 и 12. Фактор от 4 до 8 е напълно достатъчен за хората, които рядко изгарят. Тези, които считат, че слънцето не е опасно за тях, могат да използват масло или лосион с нисък фактор – между 2 и 4.

За да се постигне ефективна защита на кожата, е необходимо да се усвоят основните правила за ползване на фотопротективни средства:

 •  Да се проведе консултация с козметик или дерматолог,
  която ще допринесе за определяне на типа на кожата.
 •  Слънцезащитните средства, изостанали от предишната
  година, да не се използват.
 •  Да се употребяват само фотопротектори, съпроводени с
  указания на фирмата-производител за начина им на
  употреба
 • Фотопротектор да се употребява и когато се влиза във
  водата, тъй като в нея проникват около 60% от UV-лъчите.
 • След всяко къпане в морето кожата да се измива добре, за да се отстрани солта от морската вода. Засъхнали върху кожата, кристалчетата от натриев хлорид действат като миниатюрни лупи, които допълнително усилват действието на UV-лъчите.
 • Препоръчва се кожата да се намазва с фотопротектор на всеки два часа.

Особено внимание е необходимо за фотопротекцията на децата, тъй като естественият механизъм за защита на детската кожа не е напълно развит. Това се дължи на факта, че тя е по-тънка, съдържа по-малко меланоцити и следователно не е в състояние да образува големи количества пигмент, нейният рогов слой по-трудно се удебелява (недостатъчен „светлинен мазол”), а е недоизградена и защитната антиоксидантна система на кожата.

Поради това слънцезащитните продукти за деца трябва да отговарят на следните условия:

 •        висок защитен фактор;

 •        водоустойчива основа;
 •        възможно най-висок дял на екранизиращи вещества, 
  ниско съдържание на абсорбиращи вещества или изцяло екрани (за да се избегне действието на непознати съединения, получаващи се при взаимодействието на светлинната енергия с химичните филтри), о
  тсъствие на ароматизатор и консерванти (за да се избегне натоварване с алергени)
  ;
 •              отсъствие на ароматизатор и консерванти (за да се избегне натоварване с алергени).

Независимо от използването на слънцезащитни средства, обаче, прекаленият престой на слънце трябва да се избягва. В противен случай се увеличава рискът от появата на кожен рак.

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92