СОЛАРИУМИТЕ – ЗА И ПРОТИВ

Д-р Николай Подолешев, дерматолог

Известно е, че планетата Земя принадлежи към Слънчевата система не само формално, но и в буквалния смисъл на думата. Защото без светлината, топлината и енергията на слънцето животът на хората, животните и растенията наистина би бил невъзможен. Дарявайки ни със здраве, сила и жизнеспособност, слънцето стимулира не само тялото, но и душата – грее ли то, ние го се чувстваме жизнерадостни и щастливи.

От друга страна днес вече се знае, че слънцето има отношение към голям брой заболявания на кожата, което недвусмислено го нарежда сред вредните фактори на околната среда. Поради това основателно възниква въпросът, дали е разумно в името на „красивия тен“ да се излагаме редовно на бронзиращите ни лъчи и то не само през лятото, но и в солариумите през зимата. За да си отговорим на този въпрос, трябва да се запознаем с различните изследвания на специалистите от цял свят, касаещи влиянието на ултравиолетовата светлина върху живата материя. Още по-голям интерес за нас представляват изследванията върху подобните на естествените UV-лъчения, които привличат в солариумите вече милиони почитатели.

Специализираната литература изобилства от научни съобщения в тази насока, като някои от тях са „за“, а други – „против“ солариумите. За да бъдем в максимална степен обективни и безпристрастни, ще ви запознаем както с позитивните, така и с отрицателните мнения по въпроса.

За солариумите

На първо място тук заслужава внимание една публикация през първата половина на 2000-ната година за резултатите от изследване, проведено в известната берлинска клиника Шарите. В експеримента са били включени 50 пациента от мъжки пол на възраст между 50 и 87 години със сърдечно заболяване и тежка хипертония. Повечето от половината пациенти (32) са били с прекаран инфаркт, а 26 – с байпас. В рамките на 4 седмици изследваните лица са облъчени в солариум 12 пъти с UV-светлина. След това лекарите констатирали убедително спадане на съществените рискови фактори по отношение на сърцето. Кръвното налягане в покой и при натоварване е спаднало, стойностите на холестерина са се понижили, а броят на простудните инфекции е намалял наполовина в сравнение с предходната година. Отчетено е било и ограничаване на възпалителните промени на вътрешните повърхности на кръвоносните съдове. При измервания с велоергометър половината от пациентите са показали по-добри стойности, които иначе биха могли да постигнат със спортни занимания. Установено е било и значително подобрение на циркулацията на кръвта и в най-фините кръвоносни съдове. Общото впечатление е било, че облъчването на цялото тяло има много благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, като по-голямата част от тях са били констатирани и 6 месеца по-късно.

В отделението по природна медицина към Университетската клиника Бенджамин Франклин на Свободния университет Берлин при изследвания върху пациенти с тежки увреждания на бъбреците (когато настъпва дефицит на витамин D) е установено, че UV-лъчите водят до нормализиране на неговото ниво, при което се подобрява регулацията на кръвообращението. Тези констатации са валидни дори и при сърдечноболни пациенти, застрашени от инфаркт.

В Олимпийския център Рейн-Рур, град Есен, при изследвания върху спортисти е доказано, че облъчването в солариум намалява склонността към инфекции по време на важните фази от тренировките в рамките на подготовката за олимпиадата. Наблюденията върху атлетите показват и оптимизация на постиженията. Чрез кръвообращението UV-лъчите действат биопозитивно върху целия организъм. Те подобряват физическите и умствени постижения и укрепват имунната система.

В медицинския център в град Хайфа, Израел, през 2000-ната година е проведено изследване, което е показало, че облъчването с UV-лъчи на кожата регулира баланса на калция и повишава плътността на костите. Изкуствените UV лъчи могат да понижат риска от остеопороза.

Интерес предизвикват и изследванията, проведени през 2000-ната година в клиниката по кожни заболявания към болницата Шарите в Берлин, които са показали, че солариумите помагат и при кожни проблеми. Като пример ще посочим акнето, най-широко разпространеното кожно заболяване. Включените в експеримента 65 пациенти, боледуващи от акне (50 мъже и 15 жени), са били облъчвани 3 пъти седмично с UV-светлина. Резултатът след 20 слънчеви бани е бил добър до много добър по шестобалната система при 75 процента от пациентите. В отделни случаи е било установено, че обривите и комедоните са напълно изчезнали.

В клиниката по дерматология на Рурския университет в Бохум, Германия, е установено, че изкуствената слънчева светлина е ефективна при третирането на редица кожни заболявания, особено при невродермита. Това е позволило хроничното възпаление на кожата, съпроводено със силен сърбеж, да бъде успешно третирано чрез облъчване с меки UV-лъчи. В много случаи по този начин е избегнато прилагането на кортизон.

В друго изследване от дерматолози в университета в Мюнхен е доказано, че облъчването в солариум повишава значително съдържанието на уроканинова киселина в кожата. Чрез тази химична субстанция, която притежава силен фотопротективен ефект (поглъща UV-лъчите) организмът се предпазва от прекаленото проникване на UV-лъчения в кожата. Резултатите от облъчванията на сто студенти и студентки са показали, че солариумът осигурява биохимична защита от светлината.

По-нови изследвания, проведени в университетската клиника в Регенсбург, показаха, че светлината може да се “усвоява” и през кожата. Така например, опитни лица, чиито очи са били завързани, са били облъчени в областта на колянната сгъвка. С колкото повече светлина те са били „зареждани“, толкова по-добро е ставало тяхно-то настроение. Направеното заключение е, че настроението може да се подобрява чрез светлинни бани в солариума.

Слънчевите бани в солариума, приложени 3 пъти седмично и в нарастваща доза, понижават в повечето случаи чувствителността на кожата по отношение на UV-лъчите и видимо подобряват собствената лъчезащита. Това откритие на учени от университета в Сидни разкрива една неизвестна досега защитна функция на UV-светлината, по отношение на увреждания, предизвиквани от лъчи от други части на слънчевия спектър.

В университета в Бостън е било доказано, че образуваният под действието на UV-светлина витамин D3, без който е немислимо доброто здравословно състояние на човека, директно постъпва в най-важните органи като сърцето, кожата и костите. Същият ефект предизвикват и лъченията, подобни на естествената светлина. В достатъчно високо количество витамин D3 е съществен фактор в защитата на организма срещу ракови заболявания и нарушения в сърдечно-съдовата система. Под неговото въздействие мускулатурата на кръвоносните съдове се отпуска, те се разширяват и това води до спадане на кръвното налягане до нормалните му стойности.

Дейността на жлезите с вътрешна секреция също се повлиява от изкуственото UV-лъчение. Твърди се, че след 2 до 3 посещения на солариума седмично производството на тестостерон и на естроген се повишава. Това засилва действието на хормоните и сексуалното влечение. Подобни ефекти след облъчване с естествена светлина е регистрирал и откривателят на структурата на ДНК, носителят на Нобеловата награда Джеймс Уотсън.

Интерес предизвиква и съобщението, че UV-светлината може да облекчава оплакванията в менопаузата. Лъчението води до производство на сексуални хормони в кожата, сродни с естрогена. Един от пионерите в областта на UV-лъчите и здравето, американският лекар д-р Зейн Кайм, е установил, че слънчевата светлина може да решава сексуални проблеми и при мъжете. Така например при облъчването им в областта на гърдите или гърба нивото на хормоните може да нарасне дори със 120%.

Облъчването с UV-лъчи активира и отделянето на неврохормони. Участници в изследвания върху солариумите твърдят, че само 6 по-сещения на слънчевото студио в рамките на 3 седмици са достатъчни, за да се отразят положително върху психологичните им проблеми. Често любителите на солариумите се хвалят, че облъчванията ги поддържат във форма и че се чувстват значително по-добре. Дюселдорфският дерматолог проф. д-р Жан Крутман говори дори за „пристрастяване към солариума“. Неговото обяснение е, че UV-лъчите изграждат присъщи на организма опиати – ендорфините, които допринасят за доброто настроение.

Ако систематизираме казаното дотук, бихме могли да представим най-важните биопозитивни ползи за човешкия организъм, установени при цитираните вече научни изследвания, по следния начин.

·     Облъчването на цялото тяло има много благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система.

·     UV-облъчването на кожата регулира баланса на калция и повишава плътността на костите

·     UV-лъчите благоприятстват баланса на витамин D. Този витамин стимулира кръвообращението, укрепва имунната система и осигурява известна противоракова защита.

·     Облъчването с изкуственото слънце понижава склонността към 
инфекции.

·     При пациенти с високо кръвно налягане UV-лъчите водят до неговото понижаване.

·     Слънчевите бани в солариума, приложени три пъти седмично в
нарастваща доза, водят до видимо повишаване на устойчивостта на облъчване.

·     UV-светлината облекчава оплакванията в критичната възраст.

·     UV-лъчението в солариума предизвиква положителни психологични ефекти.

ПРОТИВ солариумите

Противниците на солариумите съвсем не са по-малко от техните привърженици. Тъй като е известно, че раковите заболявания на кожата непрекъснато се увеличават, редно е да се има предвид, че според редица учени изкуствените слънца значително допринасят за това. Доводите, с които те подкрепят тези твърдения, са многобройни и в никакъв случай не са за подценяване. Напротив, те са особено убедителни за САЩ и богатите европейски държави, където висока-та онкологична заболеваемост подозрително съвпада по време с широкото разпространение на солариумите. Като пример ще посочим Германия, в която броят на боледуващите от кожен рак силно нарасна през последните 20-30 години и понастоящем ежегодно се регистрират около 7000 нови случая. В същото време статистиката показва, че в Европа не съществува друга държава, в която солариумите да се използват така интензивно. Става дума за 90 000 изкуствени слънца, които ежедневно обслужват стотици хиляди клиенти, а годишният оборот на слънчевите студия възлиза на 4 до 5 милиарда евро. При това от научна гледна точка не съществуват съмнения, че ултравиолетовото лъчение представлява съществен риск за здравето. Засягат се предимно кожата, очите и имунната система. Освен бързо настъпващите ефекти като слънчево изгаряне или възпаление на съединителната тъкан, основание за тревога будят и евентуалните късни въздействия. Към тях принадлежат кожният рак и помътнява-нето на лещите на очите. Тези увреждания могат да бъдат предизвикани не само от естествените UV-лъчи от слънчевия спектър, но и от изкуственото UV-лъчение в солариумите. Тук веднага трябва да посочим, че изкуствените UV-лъчи се различават по състав от естествените. Въпреки това според противниците на солариумите те не са много по-щадящи за кожата. За UV-B-лъчите отдавна е известно, че причиняват кожен рак, затова те в огромната си част се елиминират с помощта на филтри. Но и UV-A-лъчите, което днес се използват главно в солариумите, са опасни. Те предизвикват по-бързо остаряване на кожата и могат също така да доведат до кожен рак.

За да се предотврати продължителното и интензивно облъчване в солариумите, съществува изискване, лъчението в тях да не е по-силно, отколкото по обяд на екватора. За съжаление, въпросното ограничение масово се нарушава. Това е видно от протоколите, съдържащи много интересни данни от проверките, направени от Комисията за защита от лъченията. Нека да посочим някои от тях:

1.       Въпреки, че солариумите са широко разпространени в Германия, почти се съществуват предписания, към които собствениците им трябва да се придържат. По тази причина рядко персоналът притежава специални познания. Така почти винаги преценката на индивидуалната дозировка не се извършва както трябва. И хора, които са с екстремно чувствителна кожа и младежи, при които слънчевите изгаряния особено силно повишават риска от рак на кожата, се отзовават на кушетката под изкуственото слънце.

2.       Не съществува служба, която редовно да проследява техническата изправност на уредите, какви и колко UV-лъчи излъчват те, дали филтрите им са наред и т.н. Браншовите контролни органи се намесват обикновено една след настъпването на инцидент (например изгаряне).

3.       В 35 от 39 проверени студия лъчението е било далеч по-силно, като целта е била по-бързо да се постигне ефектен загар. В екстремните случаи разликата е била драстична – до 400 %.

4.       Голям брой от соларните студия (до 80 %) работят с неподходящи апарати от типовете 4 и 5, които надвишават интензитета на обедното слънце в тропиците с 3 до 4 пъти. При тях е възможно слънчево изгаряне да се получи за 5 минути. За по-голяма яснота, без да се впускаме в подробности, ще посочим, че солариумите най-общо казано биват 5 типа, които се различават както по съдържанието на лъчите (UV-A или UV-B), така и по силата на тяхното въздействие. Подходящи за приложение в студио са само типовете 1 до 3. При това, дори стандартният тип (тип 3) е неподходящ за хора със светла кожа, а ако се използва – това да бъде само за съвсем кратко време. Типовете 4 и 5 не се препоръчват за използване в солариуми, а само в медицински заведения с терапевтични цели.

5.       Солариумите не помагат при зимната депресия. Става дума за състояние, което се предизвиква от недостига на светлина през есента и зимата. От тази особена форма на депресивните заболявания страдат 4 пъти повече жени, отколкото мъже. При липса на светлина организмът произвежда по-малки количества от разведряващите настроението ендорфини и по-малко от „хормона на щастието“ серотонин. Същевременно се освобождава по-голямо количество мелатонин, който управлява ритъма сън-будно състояние и води до сънливост. Други важни нейни симптоми са потиснато настроение, понижена работоспособност, както и раздразнителност и нарушения в концентрацията, засилена необходимост от сън, съпроводена с умора сутрин при ставане и нарастване на телесното тегло поради пристъпи на неудържим глад за сладко. Защото шоколадът и другите сладки храни стимулират производството на хормоните на щастието и спомагат за временно преодоляване на лошото настроение. Срещу леките форми на зимната депресия са известни редица средства от народната медицина. Едното от тях е много движение на чист въздух. Вятърът и дъждът не бива да ни възпират в тези моменти. Защото климатичните дразнители, ако са добре дозирани, освен всичко укрепват и имунната система. За полезно средство се счита и един курс с подобряващия настроението чай от жълт кантарион. Както природата, така и човекът се пренастройват към по-късите дни. Не всеки, който се чувства уморен, страда от зимна депресия. Ако зимната депресия се превърне в заболява-не, в три четвърти от случаите помага светлинната терапия. Под светлинна терапия обаче не се разбира изкуствената светлина в солариумите. Напротив, UV-лъчите от „слънцето“ в солариума не бива да проникват в очите. А производството на мелатонин се преустановява именно от попадащата в ретината светлина. Освен това солариумът излъчва големи количества невидими UV-лъчения. Резултатите могат да бъдат кожен рак и уврежда-не на очите. От друга страна количеството видима светлина, възникващо в солариума, съвсем не е достатъчно за лечение на зимната депресия. Поради това в тежките случаи се прибягва до светлинна терапия. При нея пациентът ежедневно в продължение на известен период от време се подлага от 15 минути до 2 часа на светлинен душ. При това е важна силата на осветлението. За да окаже някакво въздействие, лампата трябва да излъчва поне 2500 лукса. За разлика от солариума, пациентът трябва да гледа с отворени очи светлината. Антидепресионните лампи не могат да доведат до загар. А за да бъдат защитени кожата и очите, те са съоръжени с UV-филтри.

Бихме могли да разширим информацията както “за”, така и “против” солариумите, но няма смисъл да увеличаваме амплитудата на люшкането между двете крайности. Още повече, че понастоящем солариумите се посещават не само с цел придобиване на бронзов тен, но и поради много други причини. Доказателство за това са обобщените резултати от няколко анкети на тази тема, които показват следното:

·  97% считат, че придобиват по-здрав вид

·  95% се чувстват по-добре в студиото, отколкото при слънчеви бани на открито, особено ако не намират фигурата си за привлекателна

·  92% изтъкват ефекта на отпускане и на отпочиване – най-добре действат според тях топлината и спокойствието

·  91% чувстват пребиваването на кушетката в кабината като малка пауза по отношение на стреса, далеч от непрекъснатото вмешателство на модерната комуникационна техника.

·  84% използват солариума главно заради топлината, особено през зимата

Ето защо, много по-разумно е да систематизираме препоръките към тези, които желаят да се възползват от изкуствените слънца, но в условията на ограничен до минимум риск.

На първо място е необходимо да се знае, че според вида на кожата хората реагират различно на слънчевите лъчи. За правилното поведение на всеки един от нас на слънце или в солариум е нужно да познаваме типовете кожа. Най-общо казано те са 6 основни типа като в Европа се срещат предимно 4 от тях:

Тип кожа I
(около 2% от европейците)
Много светла кожа, червена коса, син цвят на очите, много силно изразена склонност към слънчево изгаряне.

Тип кожа II
(около 12% от европейците)
Светла кожа, руса до светлокафява коса, сини до сиви или зелени очи, силно изразена склонност към слънчево изгаряне.

Тип кожа III

(около 78% от европейците)
Нормална кожа, тъмноруса до кафява коса, сиви до кафяви очи, умерена склонност към слънчево изгаряне.

Тип кожа IV
(около 8% от европейците)
Светлокафява до маслинена кожа, тъмни коси и очи, много малка склонност към слънчево изгаряне.

Второто по важност условие за безопасно облъчване е да се намери “добър” солариум. По какво може да се познае доброто соларно студио?

·        Персоналът в него е добре обучен и провежда с вас компетентна индивидуална консултация.

·        Получавате UV-защитни очила, без да е необходимо Вие да си ги поискате.

·        Извършва се оценка на типа на Вашата кожа

·        Обръща Ви се внимание върху опасностите, които крият UV-лъчите.

·        Предупреждават Ви да си свалите грима.

·        Бивате разпитан, дали приемате някакви медикаменти или боледувате от кожни болести.

·        В кабините се намират указания за защита и упътване за използване на апаратурата.

От значение е да се знае и какво не бива да се прави.

1.      По принцип трябва да избягвате слънчево изгаряне. На година максималният брой допустими слънчеви бани са около 50 (това е общият брой от естественото и изкуствено облъчване)

2.      Студията на самообслужване с автомат за монети по правило трябва да заобикаляте отдалече.

3.      Не използвайте солариума за предварителен загар като подготовка за отпуската, защото ще натоварите кожата си с допълнителни вредни UV-лъчи. Постепенното привикване на кожата към слънцето трябва да се извърши по време на самата почивка.

4.      Не бива да се използват апаратите от тип 4 или 5.

5.      Няколко часа преди изкуствената слънчева баня не използвайте парфюми и отстранете цялата си козметика.

6.      В солариума не използвайте слънцезащитни препарати.

7.      Не ползвайте солариума без защитни очила от непропускаща UV-лъчи материя (пластмаса или др.).

8.       В никакъв случай не бива да ходи на солариум този, който:

·        е под 18 години

·        принадлежи към кожен тип I

·        има повече от 40 бенки

·        има големи бенки

·        като дете често е изгарял на слънце

·        кожата му е склонна да образува лунички и пигментни петна при излагане на слънце

·        е в предстадий на кожен рак

·        боледува или е боледувал от кожен рак

·        има трансплантиран орган.

В заключение бихме искали да кажем, че за да се запази полученият в солариума красив загар за по-дълго време, може да се използва специализирана козметика. Тя обикновено е в състояние и да подхранва кожата. В много от соларните студия можете да намерите информация за козметиката за почерняла кожа и след консултация да я прилагате по предназначение.

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92