ПЪРХОТЪТ ИЗИСКВА КОМПЛЕКСНО ЛЕЧЕНИЕ

Д-р Николай Подолешев – Клиника по дерматология и венерология при ВМА – София

Известно е, че редица заболявания на кожата водят до появата на неестетични промени по нейната повърхност, което значително травматизира самочувствието на засегнатите. Нещо повече, при някои от тях напълно липсват затормозяващи общото им състояние симптоми (сърбеж, болка и др.), но независимо от това те се чувстват силно угнетени – например при розацея, витилиго, тъмни петна (мелазма и др.), стрии и т.н. Именно в такива случаи говорим за козметични недостатъци на кожата, към които обаче трябва да причислим и тези, засягащи ноктите, косата и  жлезите – както потните, така и мастните. Докато първите са разположени почти по цялото тяло, мастните жлези се намират в най-голямо количество в т.нар. себорейни зони (лице, гърди и гръб), но най-вече върху окосмената част на главата. Там всяка от тях е свързана с косъм и непрекъснато излива секрета си, наречен себум, в неговия фоликул. Установено е, че количеството на мастната секреция зависи не само от големината и броя на мастните жлези, но и от тяхната активност, която е под хормонален контрол. Мъжките полови хормони (тестостерон и сходни на него) активират мастната секреция както при мъжете, така и при жените, докато естрогенните хормони я потискат. Ето защо, по време на пубертета под влияние на половите хормони функцията на мастните жлези се активизира, при което възниква едно от най-разпространените заболявания, респ. състояния, наречено себорея. Обикновено тя е наследствено обусловена и се проявява под две форми мазна и суха. Първата се среща предимно при мъжете и то при брюнетите, като е толкова по-силно изразена, колкото по-мургава е кожата. Тъй като секретът не засъхва, върху кожата в основата на косата се наблюдава наличието на гъста, мазна кашообразна материя. космите на главата имат вид на намазани с масло, поради което блестят и са покрити със сивкаво-белезникави или жълтеникави мазни люспи, които наричаме пърхот. Счита се, че при мъжете (много по-често отколкото при жените) този вид себорея е предпоставка за косопад, който нерядко започва непосредствено след пубертета.

При сухата себорея секретът на мастните жлези засъхва под формата на сухи сиво-белезникави люспички, изобилно покриващи косата – сух пърхот. Именно тази форма на себореята, характеризиращо се с две основни прояви – лющене и сърбеж, е значително по-разпространена. От нея са засегнати около 70% от хората и най-вече блондините и тези съ светла кожа. Сухият пърхот е описан от египтяните като незаразно болестно състояние още 3000 години пр.н.е. Медицинската наука обаче успя да определи причинителя му чак в края на миналия век. Като виновник бе посочен принадлежащият към гъбичките микроорганизъм, наречен питироспорум овале. Днес се знае, че значителното му увеличение (10-20 пъти) върху кожата на главата предизвиква леко възпаление около корените на космите, което води до упорит сърбеж и лющене под формата на бели прозрачни люспи с различна големина. Те са особено забележими върху тъмни дрехи, което е твърде неприятно за пациента. Сравнително рядко предизвикващ усложнения, пърхотът се смята за болестно състояние с козметично и социално въздействие. Погрешно е да се счита, че той е признак на недобра или недостатъчна хигиена. Напротив, за възникване на себореята и пърхота освен хормоналните влияния от съществено значение са и смутената дейност на нервната система, проблеми с обмяната на веществата като подагра, затлъстяване и др., заболяванията на черния дроб и стомашно-чревния тракт, като голямо внимание се отдава особено на хроничния запек. Все по-често се дискутира и влиянието на различни вредни фактори от ежедневието, за които е доказано, че се отразяват неблагоприятно на имунната система (а това позволява прекомерното размножаване на гъбичката питироспорум овале) – стресът, нездравословният начин на живот (нерационално хранене, повишена консумация на алкохол, тютюнопушене, недоспиване), недостатъчната физическа активност, както и силно замърсената околна среда (токсични автомобилни газове, смог, пестициди, изкуствени торове) и т.н.

От само себе си се налага изводът, че на първо място трябва да се лекува основното страдание, явяващо се като първопричина за себореята и пърхота. Поради това нерядко е необходимо да се прилагат средства, подпомагащи функцията на черния дроб, стомаха, червата (отстраняване на запек) и нервната система. При жените с цел регулиране на хормоналната функция на яйчниците се препоръчват противозачатъчни средства. Необходима е диета – да се избягват тлъстите храни, особено от животински произход, да се ограничават въглехидратите, готварската сол, консервираните и пикантните храни. Трябва да се увеличи приемът на витамини с противосеборейно действие – витамини А, Е, С, никотинова киселина, фолиева киселина, витамин В1, В2, В12. Полезна е и прясната бирена мая. Сярата нормализира мастната обмяна, а също така и функцията на червата (преустановява запека). Препоръчва се пребиваването на чист въздух, на слънце, на море или планина, редовни физически натоварвания, разходки, достатъчен сън, хигиенен начин на живот.

Особено значение придобиват правилните грижи за косата, като не бива да се забравя, че най-важната от тях е използването на различни шампоани, действащи против себореята и пърхота. Такива са съдържащите високоефективни, отстраняващи мазните люспици съставки, които са комбинирани с противосърбежни, хидратиращи, успокояващи и регенериращи кожата на главата и космите субстанции. Много добри резултати получаваме при използването на френски и испански шампоани на базата на пироктон-оламин, климбазол и цинк-пиритион като последният може да бъде в една по-особена форма, наречена “активирана”.

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92.