ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА СЕ НУЖДАЕ ОТ ХИПОАЛЕРГЕННА КОЗМЕТИКА

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София

Известно е, че дори и да е дар от природата, красотата на кожата зависи от полаганите за нея грижи. За да бъдат те правилни, преди да се пристъпи към козметичното й третиране, е необходимо да се определи нейният тип. Различните типове кожа имат различни предимства и недостатъци и реагират по различен начин на влиянието на околната среда. Естествено, те се нуждаят и от различни грижи. Само едно нещо е валидно за всички типове кожа – с напредване на възрастта на всяка цена трябва да им се обръща повече внимание. С още по-голяма загриженост трябва да се отнасяме към така наречената чувствителна и алергична кожа, която по принцип се доближава до характеристиката на сухата кожа. Ето защо, докато не се появят фактори, които да предизвикат дразнене и зачервяването й, тя обикновено запазва приятния си вид. За съжаление такива причинители има много често и това са: различни медикаменти, твърда (варовита) вода, някои сапуни, вятър, студ, слънчево облъчване, нервна възбуда, а често и някои козметични средства.

Този тип кожа изисква много внимателно и предпазливо третиране. Тъй като е предразположена към разширяване на повърхностните кръвоносни съдове, трябва да се избягват не само пикантните храни и концентрирани алкохолни напитки, но и всякакви топлинни козметични процедури. От всичко казано дотук е очевидно, че вниманието към чувствителната и алергизирана кожа наистина трябва да бъде специално. Най-уязвими обаче са хората, чиято кожа е с “нервни рефлекси” или е нежна и свръхчувствителна.

Понятието кожа с “нервни рефлекси” се използва тогава, когато тя е силно зависима от реактивността на нервната система. Това води до резки колебания в тонуса й, поради което тя може да бъде ту суха, ту нормална, но във всеки случай състоянието й много бързо се променя и около устата, по челото и по бузите се появяват различни по сила зачервявания, най-често под формата на петна. Характерното за тях е, че както бързо се появяват, така бързо могат и да преминават и кожата отново да изглежда като нормална. При наличие на кожа с “нервни рефлекси” е необходимо да се избягват всички дразнещи централната нервна система фактори – както тези, които действат директно върху нея, така и косвено дразнещите я.

Особено внимание изисква и нежната и свръхчувствителна кожа, която е склонна към преждевременно отпускане и вероятността от образуване на бръчки е много голяма. Тя е и свръхчувствителна – дори и незначителни температурни колебания (застудяване или затопляне на времето) или лоши атмосферни условия могат да доведат до появата на червени петна. Обикновено нежната свръх-чувствителна кожа реагира бурно както на козметични манипулации, така и при прилагане на хигиенни и козметични препарати, чието значение за възникването на алергичните кожни реакции непрекъснато се увеличава. Това се дължи на факта, че съвременната козметична промишленост създава козметични средства със сложен състав и използва много нови синтетични продукти, което е предпоставка за лесна алергизация към тях. Статистиката показва, че днес почти всеки човек използва редовно не по-малко от 5-6 козметични препарата, а алергичните реакции към тях са от порядъка на средно 1 случай на 5000 приложени козметични продукта. Те най-често се изявяват като уртикария (алергична реакция от бърз тип) или като контактен дерматит и екзема (алергична реакция от бавен тип).

Козметичните препарати, предизвикващи най-често уртикариални обриви, съдържат амоняк, етерични масла, урсол и др. Уртиките обикновено представляват ограничени плътни образувания, плоски или изпъкнали, леко или по-силно надигнати над нивото на кожата. Цветът им най-често варира от розов до червен, но когато алергичната реакция е силно изразена, те са бели. Всяка отделна уртика се задържа за кратко върху кожата, но през това време е силно сърбяща. Най-лесно бихме могли да охарактеризираме уртикариалния обрив като кажем, че прилича на ухапвания от комари или ожарване от коприва (оттук и наименованието „копривна треска”). В повече от половината случаи уртикарията се комбинира с появата на ограничени отоци по тялото като най-опасен е отокът на ларинкса (т.нар. едем на Квинке), който силно затруднява диша-нето и поради това винаги трябва да се схваща като животозастрашаващо състояние.

Контактните дерматити възникват като алергични реакции от бавен тип и протичат с възпалителни промени върху кожата – зачервяване, оток, поява на мехурчета и подмокряне, придружени от сърбеж. Екземата се изявява с почти идентични обриви, но се явява предимно у предразположени индивиди и рециди-вира многократно. Поради трудното разграничаване на тези две много приличащи си патологични състояния е възприето да се говори за дерматит-екзема.

Измененията на кожата могат да настъпят незабавно след кон-такта или след известно време и отзвучават едва след като се преустанови използването на продукта. Редно е да подчертаем, че възникващите във връзка с козметични средства алергични реакции са много потискащи и се отразяват зле на самочувствието, тъй като вместо очаквания разкрасяващ ефект върху кожата се наблюдават болестни прояви, влошаващи в значителна степен естетичния вид на потърпевшия.

Поместената по-долу таблица дава добра представа както за характерните локализации на алергичните контактни дерматити, така и за съответните козметични средства, които ги предизвикват.

 

Локализация

Причина

Глава

Различни води за коса, помади, бои за коса, препарати за трайно къдрене

Лице

Тушове за мигли, сенки за очи, кремове за околоочен контур, води за промиване на очи, моливи за вежди и устни, нощни и дневни кремове, пудри, червила, пасти за зъби, води за уста

Уши

Парфюми

Тяло

Сапуни, парфюми, кремове за масажиране и т.н.

Ръце

Лак за нокти, кремове за ръце

Генитална област

Интимна козметика

Стъпала

Козметични кремове за крака

Алергичен дерматит при боядисване на косата. Първите признаци са сърбежът и силното парене в окосмената част на главата. Скоро след това може да се появи и оток, който започва обикновено зад ушите и се разпространява към челото, бузите и окосмената част на главата. Понякога клепачите се подуват толкова силно, че очите могат да се затворят. Върху отеклата и зачервена кожа се явяват дребни и по-едри мехурчета, които след спукването си подмокрят. По-късно, при заздравяването си, те се покриват с корички. След няколко дни настъпва тези явления почти отзвучават, а пълно оздравяване настъпва след две седмици с излющване на кожата, но без опадане на космите. При трайното къдрене на косата също може да се наблюдава алергичен дерматит, който обикновено се причинява от използвания алкален амониев тиогликолат. Появяват се сърбеж, зачервяване, силно изсъхване на кожата.

Алергичен дерматит от червило за устни. Червилото може да причини възпаление на устните (хейлит), при което се усеща сърбеж или парене и се наблюдава изсъхване, залющване, подуване и напукване на устните. Понякога това възпаление може да засегне и кожата около устните.

Алергични реакции от сенки за очи. Сенките за очи често причиняват алергичен дерматит на клепачите, който протича със сърбеж, зачервяване, оток и залющване. Възможно е те да се подуят до такава степен, че да затворят напълно очите. Ако апликаторът за сенки е от каучук, съществува същата опасност. Понякога виновник за алергичната реакция на клепачите може да е никелът, съдържащ се в прибора за извиване на миглите, а в други случаи е възможно в спиралата да е включен колофон (борова смола), който също притежава алергизиращ потенциал.

Ноктите също могат да пострадат. Понякога лакът предизвиква възпаление на околонокътните тъкани. Вниманието обаче привличат по-особени алергични прояви, причинени от акри-ла, който обикновено се използва в ноктопластиката, но често се съдържа и в домашните комплекти за поддържане на ноктите. Интересното е, че самите нокти не реагират на това вещество, а се наблюдават алергични обриви под формата на еритемни петна, появяващи се на твърде отдалечени места – по клепачите, лицето, шията, краката и върху други участъци на кожата, които влизат в контакт с ноктите. Поради това тази алергия носи наименованието „дистанционна”.

В гениталната област алергичните реакции обикновено се предизвикват от различни антибактериални субстанции, използвани в интимната козметика. Една от най-опасните е метилизотиазолинонът, за който е доказано, че притежава невротоксичност. Изследвания, проведени в катедрата по невробиология към Университета в Питсбърг, САЩ, през 2002 г. са установили, че ако бременни жени ползват продукти, съдържа-щи това вещество, то може да предизвика нарушения в нервната система на новородените.

За щастие, описаните по-горе алергични прояви (с изключение на едема на Квинке) по правило не са животозастрашаващи. Ако се съмнявате, че някаква козметика е предизвикала при вас контактна алергия, незабавно трябва да се обърнете към дерма-толог, който да потвърди диагнозата и да проведе лечението. Обикновено то включва антихистаминови или кортикосте-роидни медикаменти с антиалергично действие под формата на кремове за мазане, таблетки или за инжекционно приложение. Голяма грешка е да се осъществява самолечение, особено с кор-тикостероидни препарати, които при продължително използва-не водят до атрофия на кожата (т.е. тя става по-тънка), малките кръвоносни съдове започват да прозират през нея, стават види-ми и като усложнение може да възникне заболяването розацея.

Как да си избираме козметика?

Ако не знаете точно срещу кои съставки организмът ви се бунтува, трябва да инвестирате малко повече време в избора на продуктите. Най-добре е да вземете тестер и в къщи на спокойствие да го изпробвате. За съжаление това невинаги е възможно. В случай, че няма на разположение тестер, можете да постъпите по следния начин. Ако сте изпробвали продукт на горната повърхност на китката и ако сте го одобрили, проверете за наличието на евентуална непоносимост чрез намазване в лакътната сгъвка на ръката. Там кожата е особено чувствителна. След това поставете върху намазания участък пропускаща въз-духа лепенка, за да не зацапате дрехите си и кожата ви да може да „диша” по време на теста. Ако използвате лейкопласт, ще „запечатате” продукта върху кожата и тя би могла да реагира по-бързо или по-силно. Залепете лепенката след засъхване на нанесения продукт. След няколко часа я свалете и внимателно го отмийте с вода. Продължителността на теста не бива да надвишава 3 до 4 часа. Ако продуктът предизвиква дразнене, това веднага би трябвало да се установи.

„Хипоалергенната козметика”

Понятието „хипоалергенен” често се използва като допълнителна похвала на някой продукт. Но тук не се касае за дефиниран медицински термин. „Хипоалергенен” се използва в смисъл на „слабо сензибилизиращ”. Най-общо под тази характеристика се разбира, че формулацията не съдържа вещества с известен алергичен потенциал. Но никога не е възможно напълно да се изключи някаква непоносимост. Толерансът на кожата се опре-деля с помощта на специални епикутанни тестове. За тази цел малко количество от продукта се намазва върху кожата на доброволци. След това дерматологът проверява през опреде-лени интервали от време, дали е предизвикана кожна реакция и, ако има такава, до каква степен тя е изявена. За достоверността на получения резултат е важно в групата на доброволците да са включени и лица с много чувствителна кожа (боледуващи от атопичен дерматит). Ако не се установят значими дразнения на кожата, формулацията е издържала успешно теста. Необходимо е обаче да се има предвид, че дори и да е поставен надписът „Подходящо и за алергични”, това не дава абсолютна гаранция за хората с предразположение към алергични реакции. Ето защо, и при най-малкото съмнение за опасност от алергични прояви, тестът с намазване в лакътната сгъвка в никакъв случай не бива да се пропусне.

За допълнителна информация можете да се консултирате с д-р Подолешев на тел. 0886 94 02 92.