АЛКОХОЛЪТ УВРЕЖДА И КОЖАТА

Д-р Николай Подолешев, дерматолог ВМА  

Известно е , че понастоящем алкохолизмът не е само „мъжка работа“ – все повече жени посягат към чашката. Според статистиката днес на един болен от алкохолизъм мъж се пада по една жена-алкохоличка. Докато пиещите мъже все още се толерират от обществото (към мъжествеността спада и способността на мъжа да носи на пиене), на пиещата жена в нашето общество се гледа като на нещо безнадеждно пропаднало, ето защо, жената прикрива своята страст от околните. Типичната алкохоличка пие тайно в къщи и сама.

Алкохолът е легален и може да се получи навсякъде без рецепта. Предлага се във всички възможни ценови групи, така че всяка жена може да си го позволи, дори и тази, която зависи от социални помощи или минимална пенсия. Много жени посягат към него като част от стратегия за оцеляване или като средство, които прави живота по-поносим.

Мъжете често пийвайки в компания постепенно стигат до пристрастяване, зависимите от алкохола жени посягат към алкохола целенасочено, опитвайки да се справят с психически проблеми. Прави много силно впечатление, че жените с алкохолна зависимост често страдат от склонност към перфекционизъм. Неспособността им да отговорят на собствените си завишени изисквания тласка жените към все по-дълбоко затъване в порока. Независимо от все по-силно изразената еманципация класическата подчинена роля на жената допринася за възникването на алкохолизма. Съгласно едно изследване всяка трета алкохоличка е претърпяла сексуално насилие в миналото.

В семействата или при живеещите на съпружески начала, при които жената пие, често се стига до насилие. Склонността към насилие по отношение на такава жена нараства както по честота, така и по интензитет пропорционално на засилването на алкохолната зависимост. Мъжете бият от отчаяние и безпомощност, когато видят жена си пияна. И обратно, много жени пият обаче и поради това, че ги бият. В състояние на алкохолно опиянение им е все едно, какво става с тялото им.

Жените се пристрастяват по-бързо от мъжете. Женският организъм понася по-малко алкохол, но чрез редовно пиене и една жена може да постигне завиден толеранс (в резултат на при-викване се „носи“ по-голямо количество). От решаващо значение обаче е не изпитото количество алкохол, а концентрацията му в кръвта. Тя зависи от телесното тегло и поради това жените не могат да консумират безпроблемно същото количество като мъжете. Освен това женското тяло се състои до 50% от мастна тъкан, докато при мъжете тя е 40%. Мастната тъкан е по-лошо кръвоснабдена от другата, която съдържа по-високи количества вода. Така че в организма на мъжа едно и също количество алкохол се разрежда много по-силно, съответно концентрацията в кръвта е по-ниска. Освен това в мъжкия организъм алкохолът се разгражда по-бързо, този процес при мъжете започва още в стомаха под действието на определени ензими. При жените тези ензими стават активни едва в тънките черва.

Алкохолът се разгражда чрез черния дроб, редовната консумация на големи количества води до засилване на производството на необходимите за тази цел ензими. С течение на времето черният дроб увеличава размерите си и се натрупват мазнини – получава се т.нар. затлъстял черен дроб. Чрез абстиненция такъв черен дроб може да се регенерира, ако обаче пиенето продължи, увреждането става необратимо и разрушената органна тъкан не може вече да се възстанови. Образуват се цикатрикси, а това означава начало на чернодробна цироза. Тя е едно тежко и опасно заболяване, чието развитие при жените протича по-бързо, отколкото при мъжете. Може да се приеме, че при жени-те консумацията на 4 чаши алкохолни напитки дневно вече ги излага на опасността от трайно увреждане на черния дроб, докато мъжете са застрашени едва от двойно по-голямо количество. Към това се добавя и фактът, че жените често приемат алкохола в „коктейл“ с предписвани с рецепта медикаменти. Жените по принцип са склонни към по-безотговорно приемане на лекарства.

Жените, които правят опит да заживеят в абстиненция, често не могат да разчитат на подкрепа от страна на партньора си. Освен това при жените склонността към изпадане отново в зависимост е по-силно изразена. Алкохоличките много по-често биват напускани от мъжете си, отколкото се случва при обратната комбинация. Нерядко алкохоличките се превръщат в обект на социалните служби – напуснати от мъжете си и почти без никакви шансове на пазара на труда, те по-лесно отново стават зависими и потъват все по-дълбоко в порока.

Алкохолът се отразява пагубно и върху кожата. Всеки дерматолог само с един поглед може да познае, дали неговата пациентка се е пристрастила към алкохола или не. Типичните промени настъпват след увреждането на черния дроб, за които вече говорихме. Най-често системната употреба на алкохол води до трайно разширяване на кръвоносните съдове, а това предразполага към развитието на някои кожни заболявания. Така например, когато капилярите по кожата на лицето трайно се разширят, говорим за купероза, но тя много често еволюира до изключително неприятното заболяване розацея, което представлява и тежък козметичен дефект. Характерни са и промените при така наречената еритроза, демонстрираща се по кожата на страничните повърхности на шията отначало с червеникави петънца, разположени плътно едно до друго, които постепенно се уплътняват. Показателен е и т.нар. палмарен еритем, при който се наблюдава трайно зачервяване на кожата по дланите и на двете ръце.

Нерядко след увеличаването на черния дроб се виждат специфично разположени по кожата на корема в областта около пъпа разширени венозни съдове. Тази промяна носи наименованието “глава на медуза” (по митическата Медуза, на чиято глава е имало змии вместо коса).

Повишената консумация на алкохол често води и до дехидратация на кожата, която създава предпоставки за появата на различни заболявания от екземен характер. Сухата кожа е прекалено чувствителна и поради това могат да се появяват силни сърбежи, понякога и с пристъпен характер. В себорейните зони под влияние на алкохола се увеличава количеството на отделяния себум – възникват себорейни промени, които се превръщат и в естетичен проблем.

Злоупотребата с алкохол уврежда и имунната система. Общите съпротивителни сили на организма намаляват, в резултат на което нараства опасността от алергични прояви и различни инфекции по кожата – гъбични заболявания, циреи, херпеси и др.

Терапевтичното и козметично третиране е недостатъчно ефективно, ако са настъпили необратими патологични промени в черния дроб. Разширените кръвоносни съдове по лицето добре се повлияват от криотерапия (апликации с течен азот) и електрокоагулация. В последно време с успех се прилагат фитотерапевтични и витаминни препарати, които при по-продължителна употреба могат да доведат до задоволителна контракция на разширените кръвоносни съдове.