АЮРВЕДА-ПРОДУКТИ

ЗДРАВИ И КРАСИВИ С ПРОДУКТИТЕ НА ХИМАЛАЯ

Д-р Николай Подолешев, дерматолог ВМА  

Индийската фирми “THE HIMALAYA DRUG CO” повече от 70 години осигурява натурални билкови продукти за над 40 страни по целия свят. У нас широката гама от фитотерапевтични средства, предназначени за здравословен живот, дълголетие и красота, също намира много добър прием. Всички те са разработвани и изпитвани лабораторно и в медицинската и козметичната практика съгласно съвременните изисквания. Същевременно билковите препарати на Хималая Драг Ко са изцяло съобразени с лечебните традиции на Аюрведа, чиито фиторецептури са многокомпонентни. От една страна това позволява да се постигне максимално взаимодействие между активнодействащите съставки на различните билки, а от друга – избирателно да се стимулира ефектът на някои от тях.

Билковите продукти се предлагат под формата на таблетки, капсули, сиропи, кремове, шампоани, балсами, включително и паста за зъби. За постигане на добър ефект е необходимо продължително приложение, което обикновено трябва да надхвърля 2 месеца. Този подход е напълно приемлив, тъй като продуктите са безвредни, нямат нежелателни странични ефекти и са достъпни от финансова гледна точка.

Вече стана дума , че фитопрепаратите на Хималая Драг Ко отразяват лечебните и разкрасяващи концепции на Аюрведа – “Науката за живота”. Тази древноиндийска система се е зародила преди повече от 5000 години, а корените йй могат да се открият в най-старите книги за живота и познанието – Ведите. Според Аюрведа здравето, доброто състояние и красотата зависят от три основни сили – Вата (въздух), Пита (огън) и Кафа (земя). Те присъстват във всеки човешки организъм, но все пак една от тях преобладава, което проличава особено силно в моменти на стрес. В зависимост от доминиращата сила хората се класифицират в 3 основни типа (доши). Чрез подходящи за съответния тип грижи за кожата, хранене и третиране на тялото, староиндийският лечебен метод се стреми да постигне не само пълно физическо и психическо здраве, но и хармония и баланс с околната среда.

Доша ВАТА (въздушен тип)

Хората, при които преобладава Вата, са с нежно телосложение, слаби, дори кльощави. Те са духовно извисени и винаги “с едни гърди пред другите”. В психо-емоционален план са направо непредсказуеми – лесно се дразнят и съвсем незначителни пречки могат да ги извадят от равновесие. Поради силната си чувствителност страдат от свръхпритеснителност. Обичат промените и лесно се въодушевяват, но и лесно изпадат в депресия. Към тази характеристика трябва да се прибавят и проблеми със съня. Поради това те се нуждаят от тишина и грижи от страна на близките, които трябва да се отнасят с тях с повишено разбиране и такт, особено през есента и зимата, когато изпадат в дълбоки депресии.

Очите на Вата са предимно тъмни, клепачите им са отпуснати и с редки мигли. Най-чувствителното им сетиво е слухът. Кожата им е от смесен тип, но често показва склонност към лесно изсушаване. Косата им е права, тънка, твърда и нееластична. Ноктите са набраздени и нерядко чупливи.

Доша ПИТА (огнен тип)

Хората, при които преобладава Пита, са със силно телосложение и сравнително едри. Това са “огън хора”, с весел нрав и отворени за всичко красиво. Заредени са с енергия, движенията им са уверени, лесно се превръщат в център на внимание. Обикновено стават добри специалисти, оратори, лидери. Умеят да боравят успешно с пари. Могат да се организират и концентрират. В психо-емоционален план те са доста гневливи. Трудно се овладяват и лесно избухват, особено когато са обладани от идеята, че трябва да се наложат на всяка цена.

Най-важният им сетивен орган е окото, а погледът им е жив, прям и проницателен. Кожата е суха и поради това много чувствително, склонна към инфектиране. Лесно изгаря от слънцето. Децата често имат много лунички, а при възрастните се наблюдават прекалено много бенки. Косата е фина, гладка, преждевременно посивяла, побеляла или окапала.

Доша КАФА (земен тип)

Хората, при които преобладава Кафа, са стъпили здраво на земята. Тяхното телосложение е здраво, но показват склонност към закръгляне, дори към пълнеене. те са практични, пестеливи, грижовни. В психо-емоционален план девизът им е “Запази винаги спокойствие”. Тъй като не приемат проблемите много “навътре”, кафа-хората рядко могат да бъдат изкарани от равновесие.

Най-развитите им сетива са обонянието и вкуса. Очите им са големи и красиви, , а погледът – спокоен и благ. Кожата им е гладка, с жълтеникав оттенък и бързо се омазнява. Склонна е към задържане на вода, а това я предразполага към целулит, отпускане и акне. Косата е буйна, гъста, къдрава, по-скоро тъмна. С една дума – разкошна!

Древната Аюрведа-козметика разчита предимно на билките, които притежават свойството да пречистват кръвта и по този начин да отстраняват диспропорциите в различните доши (типове), особено в Пита.

АЮРСЛИМ КОРИГИРА НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО

Свръхтеглото предизвиква както здравословни, така и козметични проблеми. Що се отнася до кожата, отдавна е известно, че при повишена консумация на мазнини и въглехидрати тя става мазна, с неприятен блясък и обикновено е зачервена. Общото затлъстяване на организма често е съпроводено от себорея, която пък от своя страна предразполага към поява на акне (в пубертета), себорейна екзема и розацея (в зряла възраст) и старчески брадавици (в напреднала възраст).

За да се коригира наднорменото тегло древните Аюрведа-методи на хранене и лечение разчитат преди всичко на билки, които ограничават образуването на мастни киселини в мускулите и черния дроб, потискат продукцията на мазнини, неутрализират излишъка на захар в организма и имат пургативен ефект. Благодарение на всичко това те понижават нивото на холестерола и на триглицеридите, намаляват телесното тегло и детоксикират организма.

Garcinia cambogia е била прилагана в Бомбайската армия като противоскорбутно средство още през 1799 година. Днес е известно, че основната активна съставка в билката е алфа-хидрокси-лимонената киселина. Установено е, че при приемане през устата тя потиска апетита, значително ограничава образуването на мастни киселини в мускулите и черния дроб, намалява количеството на липидите в организма и в крайна сметка води до редукция на телесното тегло. Тъй като при използването на това растение не се наблюдават никакви нежелани странични ефекти, освен като мощен агент против затлъстяване под формата на отвари то се предписва и при ревматизъм и нарушена функция на червата.

Commiphora wightii притежава като активни съставки различни терпени, които се съдържат в смолистите и етерични маслени извлеци. Установено е, че екстрактът намалява риска от атеросклероза и предотвратява неблагоприятните изменения в нивото на серумния холестерол и триглицеридите. Тези данни се потвърждават и при проведеното напоследък изследване с 20 пациенти с повишено съдържание на липидите в кръвния серум. По време на 16 седмично лечение с пречистен екстракт на билката се доказва, че нивото на серумния холестерол спада още в края на 4-тата седмица, а на триглицеридите – в края на 8-та. При това докато нивото на “лошия” холестерол (LDL) съществено пада във всеки момент от изследването, то нивото на “добрия” холестерол (HDL) непрекъснато нараства.

Gymnema sylvestre за първи път е била изследвана много щателно от D. Hooper през 1887 година. През последните години чрез експерименталното приложение на екстракти от билката бе доказано, че за около 20 дни се постига значително падане на кръвната захар. Освен че притежава противодиабетни свойства, Gymnema sylvestre има и пургативен и диуретичен ефект. Листата на растението притежават забележителното свойство, когато се сдъвчат, да парализират за няколко часа вкусовите усещания за сладко и горчиво, без да засягат усета за кисели храни, а за солени съвсем слабо.

Terminalia chebula е съдържа хебулинова и други киселини, които притежават тонизиращо, антистресово и хепатопротективно действие.

Trigonella foenum-graecum намира изключително широко приложение в препаратите на Аюрведа, тъй като покълналите семена съдържат пиридоксин, цианокобаламин, калциев пантотенат, биотин и витамин C, които предотвратяват косопада и подпомагат растежа на косата. В листата се съдържат витамин К, ксантофил и ß-каротен, поради което билката притежава тонизиращ ефект. Освен това тя е добър диуретик и ефективно понижава телесното тегло.

Комбинацията от тези билки е включена в състава на препарата Аюрслим, с който ще Ви запознаем по-долу.

 

АЮРСЛИМ – КАПСУЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Действие

Когато теглото на човек надвиши с 20% стандартното, тогава той се категоризира като пълен или човек с наднормено тегло. Ако не се обърне внимание на напълняването, освен до козметични проблеми то може да доведе до повишено кръвно налягане, диабет, артрит, болки в гърба, заболяване на сърдечно-съдовата система, на жлъчката, рак и апнея по време на сън.

Аюрслим има благоприятно действие върху теглото и липидния профил. Препаратът принадлежи към продуктите на Аюрведа на билкова основа, който може да се прилага безопасно и без странични ефекти.

Аюрслим капсулите редуцират по три механизма телесното тегло:

1. Те намаляват апетита, а по този начин и количеството на приеманите мазнини и въглехидрати.

2. Водят до оптимално оползотворяване на хранителните вещества.

3. Потискат синтезата на мастни киселини, а по този начин и натрупването на мазнини в организма.

Приложение

Препоръчваната доза е 2 капсули два пъти дневно, които да се приемат 15 минути преди хранене. Ако стомахът е раздразнен, да се приемат 15 минути след хранене.

Аюрслим трябва да се комбинира с нискокалорична диета и ежедневни половинчасови физически упражнения.

Аюрслим не се препоръчва по време на бременност, но е безопасен след спиране на послеродовото течение от матката.

Аюрслим е противопоказан при пациенти, боледуващи от жълтеница и с нарушени функции на бъбреците.

В случай, че вече е налице заболяване като диабет, проблеми на сърдечносъдовата система и високо кръвно налягане, се препоръчва Аюрслим да се приема под лекарски контрол.

Показания:

Аюрслим е полезен за контролиране на:

 1. затлъстяването
 2. увеличеното количество на липиди в кръвта (холестерол и триглицериди)
 3. повишената склонност към консумация на захарни изделия1. 

Клиничните опити с този продукт са показали отлични резултати, като 75-80% от приемащите го са отслабнали с 4,5 до 6 кг за период от 3 месеца.

ДИАБЕКОН ПОБЕЖДАВА ДИАБЕТА

Известно е, че захарният диабет е заболяване, при което е повишено нивото на кръвната захар. Нормално в човешкия организъм глюкозата се доставя от захарните и въглехидратните храни и се образува в сложните процеси на обмяната на веществата. Тя е необходимото “гориво” за всички клетки на тялото, но от нея особено се нуждаят мозъчните и сърдечните клетки, за които е единственият енергиен източник. Ето защо, в кръвта на човека се поддържа постоянно ниво на глюкозните молекули – между 3,5 и 5,5 mmol/l (милимола на литър) на гладно. За да се превърне в енергия за клетката, глюкозата трябва да влезе в нея, но това е възможно само при наличието на специален хормон, наречен инсулин. Без инсулин количеството на неусвоената и циркулираща в кръвта глюкоза ще се увеличава, а организмът ще се опитва да я отделя навън с урината, използвайки при това големи количества вода. Така се стига до обезводняване но организма. Именно поради това едни от най-типичните прояви на захарния диабет са сухотата в устата и силната жажда, които подтикват към постоянна консумация на много течности и отделяне на повече от 2 литра урина в денонощието, включително и през нощта. В същото време недостигът на глюкоза за мускулните клетки и недостатъчната енергия обясняват общата слабост, постоянния глад и лесната умора.

Инсулинът се произвежда в т.нар. бета-клетки на панкреатичната жлеза и в зависимост от недостига му захарният диабет може да се изявява по-лека или по-тежка форма.

По-разпространена е по-леката форма (т.нар. захарен диабет от втори тип), която обикновено засяга по-възрастните хора след 40 години. Панкреасът произвежда инсулин, но той или е недостатъчен, или не е ефективен и не може да осигури достъп на глюкозата до вътрешността на клетките. Натрупването на подкожни тлъстини силно затруднява инсулиновото действие и усвояването на глюкозата. Кръвната захар започва да се повишава. Стопяването на излишните килограми и борбата със затлъстяването са основното лечение на този тип диабет, наречен “инсулинонезависим”. За неговата поява играят роля и наследствени фактори. Фамилната предразположеност се развива в заболяване, когато се съчетае с наднормено тегло.

По-тежко протичащият диабет (т.нар диабет от първи тип) обикновено поразява по-младите хора и децата, при които настъпва пълен недостиг на инсулин. В резултат на остри инфекции, дефект на имунната система и предразположеност се образуват болестни антитела, атакуващи собствените бета-клетки на панкреасната жлеза. Те се увреждат и престават да произвеждат инсулин. Кръвната захар остава висока както на гладно, така и след нахранване. Включването на инсулин веднага коригира съществуващата аномалия, поради което този тип диабет се нарича “инсулинозависим”. За съжаление, в последните 2-3 десетилетия този диабет започва да се среща все по-често, което значително влошава прогнозата.

За никого не е тайна, че увеличаване на броя на болните от диабет се наблюдава и у нас, поради което те са вече около
250 000. Поради това захарният диабет се включва в групата на социално значимите съвременни заболявания. Без да се спираме подробно на клиничната картина, ще припомним, че при захарния диабет поради смутените обменни процеси, страда и кожата, като промените в нея често са не само козметични, но и болестни. На първо място трябва да посочим сърбежа по тялото, който понякога е единственият признак на диабета- Той обаче може да бъде много силен, особено в гениталната област, и да не дава покой на болния. Нерядко по тези места дори се развиват повърхностни възпаления. По кожата на боледуващите от диабет зачестяват бактериалните (циреи, червен вятър и др.), вирусните (обикновен херпес и др.) и гъбичните инфекции. Раните лесно се инфектират и трудно заздравяват. Други специфични за диабета кожни изменения са различни обриви, голяма част от които се локализират по подбедриците. Едни от тях представляват малки, кръгли пигментирани петна, в областта на които кожата изтънява и релефът й до голяма степен се изглажда. Тези атрофични петна не водят до никакви оплаквания и не се нуждаят от лечение. Друг вид обриви по кожата на подбедриците представляват овални участъци, достигащи на големина колкото длан, върху които кожата в централната част е силно изтъняла и зачервена. Понякога по краката могат да се появят и мехури с различна големина, изпълнени с бистра течност, които най-често преминават спонтанно. Нерядко се наблюдава и типичното за диабета розово-червено оцветяване на кожата, от което са засегнати най-много бузите, дланите и стъпалата (това характерно зачервяване се нарича диабетна рубеоза). Поради пародонтоза зъбите могат да се разклатят и да изпадат, а венците кървят. В общ план настъпват невъзвратими увреждания на периферните малокалибрени кръвоносни съдове, което нарушава нормалното хранене на тъканите. Именно тази е причината за възникването на т.нар. диабетна ретинопатия, която силно нарушава зрението. Увреждания претърпяват и периферните нервни окончания, поради което значително се намалява усетът на кожата за въздействието на факторите на околната среда – топлина, студ, болка и т.н.т.

От казаното дотук е ясно, че състоянието на кожата силно се влияе от тежестта на захарния диабет. От само себе си се налага и изводът, че ако неговата терапия се провежда своевременно и с подходящите медикаменти, някои патологични кожни прояви не само могат да бъдат бързо излекувани, но и предотвратени. Ето защо ние сме подготвили за нашите читатели една по-подробна информация за билковата хранителна добавка ДИАБЕКОН, притежаваща мощно противодиабетно действие. Та е създадена в лабораториите на индийската фармацевтична фирма The Himalaya Drug Co. при стриктно съблюдаване на изискванията на древните Аюрведа-методи за хранене и лечение. ДИАБЕКОН се предлага под формата на таблетки, в които са включени голям брой билкови екстракти (Gymnema sylvestre, Glycyrrhiza glabra, Casearia esculenta, Eugenia jambolana, Asparagus racemosus и др.) и прахообразни съставки (Balsamodendron mukul и Shilajeet).

Gymnema sylvestre от дълбока древност се използва при ухапване от змии. Едно любопитно обстоятелство, свързано с това растение, е направеното от Mr. Edgeworth наблюдение, че ако се сдъвчат 2-3 негови листа, се нарушава способността на езика да долавя вкуса на захарта и на всички сладки продукти. Това свойства на листата е било основно изучено през 1887 година от D. Hooper.

Клиничните изследвания, проведени с екстракт от Gymnema sylvestre, показват, че като добавка към обичайните антидиабетни медикаменти билката води до значително спадане на кръвната захар и позволява силно намаление на тяхната доза и дори (при 22% от болните с диабет втори тип, участващи в проучването) пълно преустановяване на приема им. Основните съставки в екстракта, които притежават антидиабетно действие са различни специфични киселини и сапонини. Те подпомагат възстановяването на увредените по различни причини бета-клетки на панкреасната жлеза и по този начин водят до синтезиране на по-големи количества инсулин. Освен това се неутрализира излишната глюкоза в организма при захарен диабет. Екстрактът от Gymnema sylvestre притежава и други полезни ефекти – стабилизира стомашната лигавица, действа слабително, повишава количеството на отделената урина и тонизира организма като цяло.

Glycyrrhiza glabra (сладник) е многогодишна билка, която съдържа в корена си активнодействащата съставка глициризин. Други съставки са глюкоза (до 3,8%), захароза (2,4-6,5%), манит, скорбяла (30%), аспарагин, горчиви вещества, летливо масло (0,03-0,035%) и др. Жълтият цвят се дължи на един антоксантинов гликозид, изо-ликвиритин, който по време на сушенето и съхранението на корените се превръща частично в ликвиритин. При хидролиза изо-ликвиритин дава изо-ликвиритигенин, докато ликвиритин се трансформира в ликвиритигенин. И двете вещества – изо-ликвиритин и ликвиритин са горчиви, със сладък послевкус и стимулират слюнчевите жлези. Съществуват данни, че в сладника се съдържа и един стероиден естроген, вероятно естриол. Растението е богато и на фитоестрогени под формата на изофлавони.

Установено е, че ликвиритигенинът и изо-ликвиритигенинът намаляват усвояването на глюкозата в стомашно-чревния тракт и подобряват нивото на инсулина. Ефективни са и по отношение на регенерацията на бета-клетките, а освен това понижават и количеството на холестерина в организма.

Glycyrrhiza glabra притежава и мощно антипиретично и противовъзпалително действие, поради което се използва и за лечение на артрит, ревматизъм, остър и хроничен бронхит и хронична кашлица. Модулира имунната система и показва забележителни имуностимулиращи свойства. Притежава антиоксидантно действие. Облекчава състояния на раздразване на лигавиците, поради което се използва за лечение на язви и възпаление на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и при афти в устата.

Да видим сега какви са резултатите от някои от експериментални изследвания, проведени с ДИАБЕКОН.

В това отношение заслужава интерес една публикация, съобщаваща за неговото действие при опитни животни, в които е предизвикан захарен диабет по изкуствен път. За целта е била използвана токсичната субстанция стрептозотоцин, която индуцира в експерименталните животни тежък и необратим диабет. Установено е било, че болестта настъпва най-вече вследствие на остър недостиг на ензимния антиоксидант супероксид-дисмутаза в бета-клетките на панкреатичната жлеза. Третирането с ДИАБЕКОН в продължение на 8 седмици довело както до възстановяването на физиологичните нива на ензимния антиоксидант, така и до частична регенерация на увредените тъкани в панкреаса и черния дроб. Учените считат, че тези ефекти се дължат предимно на съдържащия се в ДИАБЕКОН шилажит, за чиито многостранни полезни свойства можете да получите информация от следващата статия.

ДИАБЕКОН®

при диабет

билкови таблетки

СЪСТАВ:

Всяка таблетка съдържа екстракти от следните билки и прахообразни субстанции:

Екстракти

Gymnema sylvestre

30 mg

 

Glycyrrhiza glabra

20 mg

 

Casearia esculenta

20 mg

 

Eugenia jambolana

20 mg

 

Asparagus racemosus

20 mg

 

Boerhavia diffusa

20 mg

 

Sphaeranthus indicus

10 mg

 

Tinospora cordifolia

10 mg

 

Swertia chirata

10 mg

 

Tribulus terrestris

10 mg

 

Phyllanthus amarus

10 mg

 

Gmelina arborea

10 mg

 

Gossypium herbaceum

10 mg

 

Berberis aristata

5 mg

 

Aloe vera

5 mg

 

Triphala

3 mg

Прахообразни

Balsamodendron mukul

30 mg

субстанции

Shilajeet (пречистен)

30 mg

 

Действие на таблетките:

 • влияят благоприятно върху обмяната на веществата и спомагат за намаляване на нивото на кръвната захар и холестерина;
 • допринасят за редуциране на съпътстващите усложнения при захарен диабет;
 • може да се приема заедно с лекарства за диабет.
 • подобрява периферното оползотворяване на глюкозата и съдържанието на глюкоген в черния дроб и мускулите;
 • стимулира регенерацията на бета-клетките;
 • в качеството си на антиоксидант защитава бета-клетките от оксидативен стрес;
 •  притежава инсулино-подобно действие.

Таблетките ДИАБЕКОН се препоръчват при:

 1. инсулинонезависим захарен диабет от тип 2 – като самостоятелна терапия или като добавка към други противодиабетни медикаменти, приемани през устата;
 2. инсулинонезависим захарен диабет с признаци и симптоми на хиперлипидемия;
 3. инсулинонезависим захарен диабет с ранна ретинопатия;
 4. като допълнително средство при инсулинозависим захарен диабет от първи тип.

Дозировка: По 2 таблетки 2 пъти дневно, а ако е необходимо след 1 месец дозата се повишава на 2 таблетки 3 пъти дневно.
Противопоказания: Не са известни.
СтРанични ефекти: Няма.
Съхранение: На хладно и сухо място, без пряка слънчева светлина. Да не се държи в хладилник.
ОПАКОВКА: 30 таблетки в пластмасов флакон.

 

 Шилажит –  “панацеята” на Аюрведа

Известно е, че редица постижения на цивилизацията редовно оказват отрицателно въздействие върху нашето здраве. За да можем да се придвижваме по-бързо с автомобилите си, ние трябва непрекъснато да вдишваме отделяните от тях токсични газове. За да увеличаваме добивите от селскостопанските култури, трябва да се примирим с консумацията на завишени количества изкуствени торове и пестициди. Прекомерната употреба на фреоните пък доведе до появата на т.нар. “озонови дупки” и зачестяването на раковите заболявания на кожата. Не бива да подценяваме и съсипващия нервната система силно ускорен ритъм на живот, който по един парадоксален начин се съчетава с понижаването на физическата активност. Бихме могли да изброяваме още, но едва ли има смисъл. Защото най-важното е да се осъзнае, че на многобройните и разнообразни вредни влияния организмът реагира чрез образуване на свободни радикали, чието деструктивно въздействие върху него е извън всякакво съмнение.

Основните фактори, оказващи отрицателни ефекти върху здравето, са:

1.      Агресивна околна среда

·        Глобално замърсяване на въздуха и водата от различни производствени отпадъци (преработка на нефтопродукти, дим, пушек и др.)

·        Засилено използване на хербициди и изкуствени торове

·        По-интензивно облъчване с ултравиолетови лъчи

2.      Вредни навици

·        Тютюнопушене

·        Повишена консумация на алкохол

·        Недоспиване

3.      Небалансирано хранене

·        Ядене “на крак” и прекаляване с мазнините.

·        Намалена консумация на пресни плодове и зеленчуци.

·        Увеличено потребление на консервирани храни.

4.      Системна преумора (както физическа, така и умствена), нерядко съчетана с емоционален стрес.

5.      Често приемане на лекарства, някои от които оказват сериозни вредни ефекти.

6.      Прекалено подлагане на рентгенови лъчи с диагностична или терапевтична цел (включително изследвания на вътрешните органи с радиоизотопни елементи и т.н.).

7.      Неправилни грижи за кожата и използване на неподходящи козметични средства.

Под въздействието на тези (и още много други) фактори в организма се образуват т.нар. свободни радикали, които най-често представляват неустойчиви модификации на кислородната молекула или атом. Тяхното въздействие върху различните елементи на клетките се реализира предимно на следните нива:

Кои са най-уязвимите елементи на кожата?

Биологични мембрани. Практически във всяка клетка има клетъчна обвивка, ядрена обвивка и т.н. Свободният радикал обикновено реагира с мастните киселини на мембраните и лесно ги окислява, като при това стартира верижна реакция – разлагайки един фосфолипид, той го превръща в нов свободен радикал и т.н. Така всеки един свободен радикал предизвиква пораждането на голям брой нови свободни радикали, разрушенията се разрастват и в крайна сметка мембраната загива.

Тъй като мембраните играят много важна роля за функционирането на клетките, е възможно да настъпи

       предаване на погрешни информации от околната среда във вътрешността на клетката

       разрушаване на клетката.

Протеини. Те също са чувствителни по отношение на действието на свободните радикали, като най-честите увреждания се състоят в:

                промяна на протеиновата структура

                изграждане на дисулфидни мостове между белтъчните молекули

                разкъсване на белтъчните молекули

Последствия:

       На ниво мембрана всички промени водят, както и при липидите, до разрушаване на клетката.

       Ако са засегнати ензимните протеини, следва промяна в техните функции и лавина от грешки в обмяната на веществата.

       Свободните радикали атакуват директно и протеините, намиращи се в извънклетъчното пространство, т.е. колагена, еластина, гликозамингликана, съсирват ги и ги инактивират, в резултат на което настъпват необратими изменения в засегнатите тъкани.

ДНК. Тя е свръхчувствителна по отношение на действието на свободните радикали, което води до мутации, рак и клетъчна смърт.

Съдържащите се в цигарения дим вещества могат да водят до възникването на свободни радикали в ДНК, което предизвиква нейното накъсване, а това променя генетичната наследствена информация.

В обобщение може да се каже, че свободните радикали променят:

       функциите на клетките,

       синтезата на клетъчните съставки,

       генетичния материал.

В резултат на това списъкът на заболяванията, предизвиквани от тях, всеки ден нараства (атеросклероза, канцерогенеза, диабет, стареене, възпалителни заболявания – артрити, хронични възпалителни процеси, колити, дерматити, хепатити, остри и хронични чернодробни заболявания, панкреатити, хематологични заболявания, бъбречна недостатъчност, белодробни заболявания – емфизем, неврологични заболявания – Паркинсонова болест, склероза, очни заболявания – катаракта и др.).

За поддържането на добро общо състояние на организма и предотвратяване на възникването на вредните ефекти от действието на свободните радикали, индийската фармацевтична фирма Dabur India Ltd., съобразявайки се изцяло с лечебните традиции на Аюрведа, създаде от т.нар. индийско мумийо препарата Shilajit, който се предлага под формата на таблетки.

Шилажитът е бил използван още преди хиляди години при най-различни здравословни проблеми. Той присъства като лечебно средство още в древната санскритска литература, а днес се прилага от практикуващите медицината Аюрведа. Счита се, че Shilajit е открит от хималайските селяни, които забелязали, че големите бели маймуни мигрират към високите планини през горещите летни месеци. Там те събирали и дъвчели някаква полутвърда материя, изтичаща между отделните слоеве и от пукнатини в скалите. Селяните свързали с това вещество огромната сила, дълголетието и мъдростта на маймуните. Те започнали също да го дъвчат и установили значително подобрение в общото си здравословно състояние. Почувствали прилив на енергия, облекчение на проблемите с храносмилателния тракт, засилване на сексуалния нагон, отзвучаване на алергиите, подобрение на паметта, на диабета …, като че ли това вещество лекувало всички заболявания.

Съвременни изследвания показват, че физиологичните свойства на Shilajit се дължат на съединения като дибензо-алфа-пирони, тритерпени и фенолови липиди. Съществена роля играе и фулвиновата киселина, която служи като носеща молекула за по-малките по размер молекули на биологично по-активните вещества.

Разнообразните благотворни ефекти на шилажитът върху организма бихме могли да систематизираме по следния начин:

 • спомага за ускоряване на процесите на метаболизма на протеините и нуклеиновите киселини и стимулира реакциите, доставящи енергия;
 • противодейства на диабета и регулира нивото на кръвната захар, потиска жаждата;
 • повишава нивото на хормоните на растежа при диабетно болни;
 • пречиства кръвта от токсини;
 • подобрява функциите на панкреаса, храносмилането и е мощно противоязвено средство;
 • понижава количеството на мазнините;
 • притежава противотуморно действие;
 • стимулира транспорта на минерали, особено на Ca, P и Mg към мускулните тъкани и костите;
 • стимулира имунната система и възстановяването след физическо натоварване;

Шилажитът не е предназначен за лечение на конкретно заболяване, но неговото приложение е препоръчително да започне във всички случаи, когато настъпят намалена работоспособност, бърза уморяемост, намалени възможности за съсредоточаване и трудности при запаметяване, податливост на инфекции и вирусни заболявания, повишена раздразнителност, отсъствие на апетит, косопад, проблеми с ноктите, лоша кожа и зъби, главоболие, нарушение на сексуалните функции, проблеми с теглото и др.

Shilajit

МУМИЙО

100/60 таблетки

Действие: Известен от хилядолетия със свойствата си на идеална хранителна добавка с общо тонизиращо действие, подобряващо силата и жизнеспособността на организма.

Съдържа натурален калций, кобалт, мед, желязо, литий, магнезий, манган, фосфор, силиций, цинк, аминокиселини др.

Особено ефективен при анемия, възпалителни процеси и обща слабост. Активира ензимните процеси. Подсилва имунната система. Подпомага процеса на възстановяване при хронични заболявания.

Подобрява въглехидратната обмяна, поради което е подходящ за диабетици.

Помага за преодоляване на стреса.

Приемането на шилажит е изключително благотворно за оздравителния процес при счупвания на кости. Според д-р Атанас Михайлов, клиничните наблюдения показват, че при болни с фрактури, които са получавали мумийо (шилажит), не само се ускорява формирането на костния регенерат, но неговото качество е далеч по-високо отколкото на неполучилите мумийо. Общото състояние на всички болни, лекувани с мумийо, значително се подобрява, нормализира се сънят и се увеличава апетитът им. Стават бодри и болките им на мястото на счупването, както и отоците, бързо изчезват, хематомите се разсейват, по-рано се възстановяват функциите на крайниците и трудоспособността им. При това не са забелязани никакви странични явления и усложнения.

Състав: Всяка таблетка съдържа екстракт от 500 мг суров Shilajit (шилажит) – комплексна смес от минерали и органични съставки, извлечени от скалните масиви на Хималаите.

Дозировка: По 1 до 2 таблетки два пъти дневно, с чаша прясно мляко. Да не се приема на празен стомах. Максимална дневна доза – 4 таблетки.

Противопоказания: Да не се взема по време на бременност и от лица, страдащи от бъбречно-каменна болест.

Странични ефекти: Няма.

 

БИЛКИ ИЗТРИВАТ БРЪЧКИТЕ И ПОДМЛАДЯВАТ ЛИЦЕТО

Лятото почти отмина, а с него и продължителните и изнурителни горещини. Съчетанието от високи температури и непрекъснато потене нерядко води до дехидратация на целия организъм. Но най-често и тежко страда кожата, която при тези условия се обезводнява не само повърхностно, а и в дълбочина. Силното изсушаване обикновено предизвиква “слепване” на кожните клетки и нарушава нормалното им придвижване към повърхността на кожата. Затрудняване се и равномерното отпадане на мъртвите клетки, поради което кожата загубва своята свежест, плътност и гладкост, изпръхва и става грапава. Тези промени са причината, кожната повърхност да отразява по друг начин светлината, в резултат на което нормалният й блясък изчезва и тя започва да изглежда жълтеникава или сивкава.

В края на лятото и началото на есента обикновено възниква и друг козметичен проблем, загрозяващ кожата – т.нар. хиперпигментации. Популярните като “тъмни” петна по кожата промени се появяват вследствие локално натрупване на по-големи количества пигмент. Причините за свръхпродукцията на меланин и концентрирането му върху различни кожни участъци са разнообразни – продължително излагане на слънце, системна употреба на хормонални противозачатъчни таблетки, бременност, хормонален дисбаланс, реакция на кожата към някои козметични средства и парфюми, травми, наследствено предразположение, напреднала възраст, преждевременно остаряване на кожата и.др. Обикновено тези изменения не се придружават от сърбеж, болка, парене или някакви други оплаквания, но тъй като често се възприемат като козметичен дефект, се превръщат в източник на отрицателни емоции и нарушават психичния комфорт на засегнатия. Още повече, че локализацията име предимно по откритите части на тялото – лицето, шията, деколтето, ръцете и т.н. Независимо от характера на пораждащите ги причини, през лятото тъмните петна претърпяват характерни промени – цветът им става по-наситен, нарастват по големина и се увеличава броят им. Това се дължи на интензивното слънчево облъчване, което стимулира образуването на по-обилни количества меланин и засилване на хиперпигментациите.

Не бива да се подценява и вредното въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи, които предизвикват рязкото покачване на броя на свободните радикали в кожата. Именно те увреждат и разрушават най-безмилостно еластичните и колагеновите влакна, които осигуряват нейната еластичност и здравина. Освен това е редно да се припомни, че тези извънклетъчно разположени продълговати, нишковидни белтъчни молекули са разположени по специален начин и така играят ролята на своеобразен скелет на кожата, който я поддържа стегната и я предпазва от отпускане и увисване.

Борбата с всички тези неблагоприятни кожни промени (дехидратацията, хиперпигментацията, отпускането, ранното стареене и др.) трябва да се провежда своевременно. Очевидно е, че в противен случай съществува реалният риск те да се стабилизират и да се превърнат в трайни козметични дефекти. За целта специалистите от козметичния отдел на индийската фармацевтична фирма THE HIMALAYA DRUG CO. препоръчват редовното използване на ПИЛИНГ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ и КРЕМ ПРОТИВ БРЪЧКИ. И двата продукта са съобразени изцяло с естетичните традиции на Аюрведа.

ПИЛИНГ КРЕМЪТ ЗА ЛИЦЕ се прилага за извършването на съвсем повърхностен пилинг в домашни условия. Козметичното средство е подходящо за всички типове кожа. С него се премахват следи от младежки пъпки, повърхностни хиперпигментни петна, лунички, възрастови пигментни оцветявания и др. Отстраняването на най-горния слой на епидермиса стимулира появата на нови млади клетки. Освен това се активизира и синтезът на нови еластични и колагенови влакна. Включеното в състава на крема масло от пшеничен зародиш съдържа витаминни антиоксиданти (витамин Е и бета-каротин), които неутрализират вредните за здравето свободни радикали, стимулират процесите на регенерация и предотвратяват преждевременното стареене на кожата.

КРЕМЪТ ПРОТИВ БРЪЧКИ се използва при появата на най-ранните признаци за остаряване на кожата, както и при наличие на вече оформили се бръчки или фини бръчици и старчески хиперпигментни петна. Нанася се два пъти дневно като редовното му приложение предпазва кожата от вредното действие на свободните радикали, предотвратява нейното отпускане и появата на бръчки. Благотворното действие на козметичното средство се дължи на антиоксидантните свойства на съдържащия се в него витамин Е, на богатата комбинация от билкови екстракти и на “букета” от натурални алфа-хидроксикиселини. Известно е, че благодарение на ниското си молекулно тегло и малкия си обем алфа-хидроксикиселините сравнително лесно преминават през роговия слой на кожата и проникват до нейните по-дълбоки слоеве. Разхлабвайки връзките между слепналите се мъртви рогови клетки, те улесняват излющването им от повърхностния слой, в резултат на което тенът на кожата се освежава и тя става нежна и гладка. Този пилингов ефект е много елегантен и практически при него липсват лющенето и сухотата, които са характерни при употребата на салициловата или други киселини. Молекулите на алфа-хидроксикиселините притежават поне една хидроксилна група, което им позволява да пренасят вода в дълбоките епидермални слоеве на кожата. Така се постига задържане на естествената влага и се подобрява тургорът – фините бръчки се премахват, а дълбоките се заглаждат в значителна степен. Алфа-хидроксикиселините стимулират и производството на еластин и колаген. В резултат на това кремът стяга кожата и я подмладява. Забавят се процесите на стареене. Алфа-хидроксикиселините активират синтеза на гликозаминогликаните, различни мукополизахариди, хиалоруновата киселина, серамиди, фосфолипиди и други. Тези вещества се произвеждат в човешкия организъм, но с напредването на възрастта количеството им непрекъснато намалява. От тях до голяма степен зависи т.нар. епидермален обем, който при изсушаване на кожата значително намалява. Наличието на по-големи количества гликозаминогликани позволява на кожата да задържа вода, поради което кремът има силно хидратиращо действие.

В билковите, плодовите и зеленчуковите екстракти се съдържат голям брой антиоксидантни съединения с доказан ефект. Така например Citrus limon (лимонът) е богат на витамин С, Vitis vinifera (гроздето) съдържа мощния антиоксидант с противораково действие ресвератрол, а за Solanum licopersicum (домата) е характерен антиоксидантът ликопен. В повечето от растителните екстракти се съдържат в големи количества и различни фитофлавоноиди, които също притежават антиоксидантни свойства.

КРЕМ ПРОТИВ БРЪЧКИ
продукт на Аюрведа – нетно тегло 25 г
Премахва бръчките и предотвратява образуването на нови. Честото излагане на влиянието на околната среда, замърсяването, ултравиолетовите лъчи и стресът водят до увреждане на кожата. Загубата на естествено подхранване и влага са допълнение към това увреждане. Всички тези фактори водят до появата на бръчки, кожата губи естествената си еластичност и се отпуска. Кремът против бръчки е богат на естествени алфа-хидроксикиселини, които подхранват кожата вещества и витамин Е, който има антиоксидантно действие и предотвратява появата на бръчки и отпускането на кожата.
САМО ЗА ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ

ПИЛИНГ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ
Нетно тегло 50 г
Отстранява мъртвите клетки и черните точки.
Подходящ за всички типове кожа. Стимулира обновяването на клетките, почиства кожата в дълбочина като едновременно я подхранва с природни витамини и придава чувство на свежест и здраве. Кремът съдържа ябълков екстракт с антисептично действие, абразив от орехови черупки за отстраняване на праха, черните точки и мъртвите клетки и масло от пшенични зародиши, богат но витамин Е, който овлажнява и подхранва кожата.)
САМО ЗА ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Начин на употреба: Нанесете клема върху влажната кожа на лицето и шията и масажирайте с кръгообразни движения. Измийте и подсушете.
Да не се нанася около очите.

АКО КРАКАТА ТЕЖАТ
Билки отстраняват болките

Известно е, че чувството за тежест в краката е едно от най-честите оплаквания, от което страдат преди всичко жените – статистиката показва, че почти всяка втора жена на възраст между 20 и 25 години има някакъв проблем с вените. Най-разпространеният е варикозното им разширение, което настъпва няколко години по-късно.

Първите промени по кожата на краката при едно начеващо разширяване на вените са преди всичко козметични. Появяват се леко забележими синкави, надлъжно ориентирани и леко криволичещи лентовидни ивици, понякога изглеждащи и като сини броеници. По кожата в областта на глезените се оформят синьо-червени паяжинки или снопчета от венички, наподобяващи метличина. В други случаи разширените повърхностни кръвоносни съдове по бедрата и глезенните стави изглеждат като глава на медуза. Тези козметични дефекти не са толкова страшни, но ако разширяването на повърхностните капиляри и вени се засилва, те не само наливат краката с олово, но и болят. Без значение каква е локализацията на снопчето от разширени вени, усещането на тежест е по целите крака. В края на деня страдащият човек едва си повдига ходилата – такива болни си влачат краката независимо от възрастта. Понякога е възможно болката да ви връхлети внезапно, заедно с усложненията, най-честото от които е тромбофлебитът.

Лечението на разширените вени може да се провежда с медикаменти, с билки и по оперативен път. Операциите обикновено са сполучливи, но понякога след това организмът, стремейки се да осъществи кръвообращението по старото му русло, разширява нови вени и картината се повтаря отново. Ето защо, най-разумно е към операция да се пристъпва само в краен случай, като при това вените се подложат на интензивно комплексно лечение, включващо медикаменти, билки и антиоксиданти.

Ще се спрем по-подробно на терапията с билки, провеждана по древните Аюрведа-методи на хранене и лечение. За целта специалистите от индийската фармацевтична фирма The Himalaya Drug Co. са създали крема и таблетките Пайлекс, в които са включили извлеци от билките див кестен (Aesculis hippocastanum), невен (Calendula officinalis) и др. Дивият кестен съдържа кумариновите гликозиди ескулин и ескулетин, тритерпеновия сапонин асцин, различни смолисти и дъбилни вещества, флавоноиди – рутин и др., каротиноиди, фитостерини, витамини (С, В1, К) и др.

Ескулинът участва в биохимични процеси от колоидален характер, протичащи от двете страни на клетъчните мембрани. Така той повишава устойчивостта на капилярите и еритроцитите. Именно по този механизъм той оказва благоприятните ефекти върху венозните стени, тонизиращото и болкоуспокояващо действие при разширени вени, хемороиди и тромбофлебит.

При изучаване механизма на противовъзпалителното и антиедемното действие на есцина е установено, че той намалява количеството на лимфата (а по този начин и на отока). Доказано е, че ако след някаква операция, по време на следоперативния период, се приема препарат на базата на есцин, броят на острите тромбози намалява с 50%. Освен всичко казано дотук, съдържащите се в дивия кестен вещества намаляват съсирваемостта на кръвта и предотвратяват образуването на тромби.

Невенът съдържа етерични масла, сапонини, каротиноиди (каротин), ксантини, фитостерини, ензими и още много други активно действащи субстанции, които влияят стимулиращо върху зарастването и епителизирането на атонични язви по кожата, а освен това имат и силно изразено противовъзпалително и антимикробно действие.

В таблетките Пайлекс се съдържа екстракт от билката Berberis aristata, принадлежаща към семейството киселотрънови (Berberidaceae). Този екстракт е богат на алкалоиди – берберин и др., на органични киселини, дъбилни вещества, восъци и т.н. Комбинацията от тях притежава изразено кръвоспиращо действие и противовъзпалителни свойства, а освен това потиска развитието на микробите и гъбичките. Поради това билката е много полезна при наличие на разширени венозни съдове, склонни към кръвоизливи (при травми и директно засягане на вените или при кървящи хемороиди).

Друг здравен проблем, който възниква поради слабост на венозната система, носи наименованието хемороиди. Това е състояние, при което вените около ануса и долната частна правото черво (ректума) са подути под формата на възли и възпалени. Когато не се виждат, хемороидите се наричат вътрешни. Когато обаче един хемороид мине през ануса навън, той се превръща във външен и тогава често се възпалява, става силно болезнен и кървящ. Без да се спираме подробно върху клиничната картина, ще обърнем внимание на факта, че хемороидите са едно от редовно срещаните заболявания в ежедневната хирургическа практика. Естествено е обаче всеки човек да се стреми да избегне операцията. Това може да се постигне чрез лечение с таблетките и крема ПАЙЛЕКС, който се използват с успех в Съединените американски щати още от 1975 година.

В тази връзка интерес предизвиква едно изследване, проведено върху 100 пациенти с хемороиди, лекувани с ПАЙЛЕКС. Всеки един от тях е бил лекуван в продължение на 6 седмици по следната схема – през първите две седмици са приемали по 2 таблетки Пайлекс три пъти дневно и локално е прилаган Пайлекс крем, два пъти дневно (преди лягане и сутрин след дефекация). През следващите 4 седмици дозата на таблетките е била намалена на 1 таблетка три пъти дневно, а третирането с крема е продължило без промяна. Всяка седмица е била отчитана субективната оценка на пациентите за хода на лечението и са били оценявани подобрението на симптомите и намаляването на размера на хемороидите.

Резултатите показали, че едно от най-съществените свойства на Пайлекс е да създава субективното усещане за силно изразено подобрение, независимо от тежестта на заболяването. Именно поради това още на първия контролен преглед, една седмица след започване на лечението, 92% от пациентите заявяват, че се чувстват много по-добре. Други 5% усещат подобрението след втората седмица.

Поради това таблетките и кремът Пайлекс представляват добра алтернатива на хирургическата намеса. Дори и при съществуващо по-отдавна заболяване, в случаите когато хирургическа интервенция е противопоказана или трябва да се отложи, това билково лечение гарантира подобрение за сравнително продължителен период от време.

ПАЙЛЕКС

При разширени вени и хемороиди
продукт на Аюрведа – таблетки и крем

Таблетките и кремът Пайлекс съдържат широка палитра от билкови екстракти и минерали. При съвместното им използване те действат ефикасно при случаи на венозен застой, причиняващ понякога и оток на околните тъкани. Поради това се прилагат с голям успех, когато е необходимо да се свият и намалят по обем характерните възловидни, силно кръвонапълнени участъци при разширени и варикозно изменени вени, тромбофлебит, хемороиди и варикоцеле. Намалява се и налягането в най-големите вени на черния дроб, което дови до подобряване на кръвоснабдяването му, а оттам и до нормализиране на наплива на кръв в него.

Пайлекс е не само венотоник, но и мощен противовъзпалителен продукт, при който глобалното действие на таблетките върху организма се допълва и засилва от локалното действие на крема. Освен амла (растение, което е най-богатият природен източник на витамин С и контролира кървенето), Пайлекс съдържа и много други вещества, притежаващи кръвоспиращи, противосърбежни, болкоуспокояващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Това го прави ефективен при възпалени и кървящи хемороиди, тромбофлебит, проктит, анални фисури и фисури, при които спира кървенето и сърбежа, облекчава и премахва болката, предотвратява вторичната инфекция и благодарение на противовъзпалителното си действие ускорява оздравяването. За това допринася и фактът, че Пайлекс е умерен, но пълноценен лаксатив.

Дозировка:
Таблетки:
Две до три таблетки три пъти дневно след хранене в продължение на от една седмица, последвано от две таблетки два пъти дневно за 4 до 6 седмици.
Крем: Болестно променените кожни участъци се намазват с крема 1 до 2 пъти дневно. При дълбоко разположени хемороиди се използва апликаторът.
Противопоказания: Не са известни.
Странични ефекти: Няма.
Съхранение: На хладно и сухо място, без пряка слънчева светлина.
Опаковка: Таблетки по 40 броя в пластмасов флакон и крем по 30 грама в оригинална туба и кутия на фирмата-производител.

ХЕРБОЛАКС И ГАЗЕКС СТАБИЛИЗИРАТ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Известно е, че кожата представлява орган с изключително сложно устройство, което й позволява да изпълнява многобройни функции. Покривайки цялото тяло, тя е в постоянен контакт с околната среда и не само регистрира промените в нея, но активно защитава организма от редица неблагоприятно действащи фактори (инфекциозни, механични, химични, физични, вкл. светлинни и т.н.). Едновременно с това чрез нервната, ендокринната, лимфната и кръвоносната системи тя е свързана и с вътрешните органи, включително и с храносмилателната система. Ето защо, при конкретни особености в начина на хранене тя може да реагира чрез широк диапазон от патологични промени.

Освен като кожни заболявания в истинския смисъл на думата, голяма част от тях биха могли да се демонстрират и като козметични отклонения. Така например, в резултат на заболявания по хода на храносмилателния тракт (язва на стомаха или дванадесетопръстника, чернодробни заболявания с нарушения в обмяната на билирубина – жълтеница, злокачествени тумори и др.), кожата често загубва свежия си и здрав вид, променя се и нейният естествен цвят. Заболявания на червата- например паразитози ( глисти и др.) могат да доведат до ненормална пигментация на кожата, сърбеж, разчесвания и т.н. Упоритият запек (на медицински език обстипация или констипация) също може да предизвика нежелателни последствия. На първо място ще посочим увеличаването на мастната секреция на кожата, което обикновено води до себорея. Тя от своя страна може сериозно да влоши състоянието при наличие на акне, пърхот, розацея и др. Дори ако обстипацията е хронична и продължава с години, тя може да се счита за първопричина за появата на такива заболявания. Друга патологична проява на кожата от функционален характер е сърбежът, който може да бъде много силен и при липса на видими обриви. При продължителна констипация, когато елиминирането на токсините от чревния тракт системно се затруднява, кожата освен със сърбеж може да реагира и с уртикариален обрив.

От всичко казано дотук е очевидно, че при редица кожни заболявания, съпроводени от сериозни козметологични проблеми, лечението трябва да е насочено и към нормализиране на дейността на храносмилателната система, включително и отстраняване на обстипацията. При това трябва да се има предвид, че заболяването се среща доста често. Наличието му обикновено се съпътства от лошо настроение, чувство за пълнота в корема, главоболие, дори и сърцебиене. Може да се явят и спастични коремни болки. Причините за настъпване на запека са разнообразни и биват органични или от функционален характер. Към първите се отнасят болестни процеси, влияещи върху храносмилането или засягащи хоризонталната част на дебелото черво или ректума (енцефалопатии, чернодробни цирози, жлъчни заболявания, хроничен колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, рак на червата, хроничен апендицит). Към вторите се отнасят промени в храненето (концентрирани храни с ниско целулозно съдържание, недостатъчно течности), употреба на медикаменти (лечение с морфин), отравяния, прекомерно пушене, бременност, заседнал начин на живот.Понякога рефлексът за дефекация е смутен поради болестни промени в аналната област (хемороиди, анална фисура), а в други случаи съзнателно е потискан поради липса на подходящи условия или заетост.

Във всички случаи при наличието на запек древните Аюрведа-методи на хранене и лечение препоръчват използването на билки, които не само стимулират чревната перисталтика, но притежават благоприятно въздействие и върху цялата храносмилателна система – Cichorium intybus, Glycyrrhiza glabra, Terminalia chebula, Solanum nigrum и др.

Cichorium intybus, т.е. цикорията, е била използвана още в дълбока древност от египтяните, а по-късно и от гърците и римляните. Гръцкият лекар Dioscorides описва два варианта на растението – диворастящ и култивиран. Първоначално наименованието цикория (Cichorium от Chreston = полезен), въведено от Phing, се отнасяло само за дивия вид, но в последствие се е наложило и за култивираните сортове. Билката е била считана за панацея, притежаваща свойството да се справя с всички заболявания. Интересно е и сирийското име на растението Ambubaia, тъй като така са били наричани сирийските танцьорки (очарователни), които римският военачалник Cneius Manlius пръв след завоюването на тези земи води в Рим. Ambubaia е сирийска дума, но съставките й Ambui = миризма и Baia = пълен, се срещат в древна Персия. Заедно те означават “изпълнен с ухания”. Според една германска легенда, растението е било някога красива принцеса, която била изоставена от своя любим и по нейно желание била превърната в това растение. То много високо се цени от индийските хакими като средство за лечение при жлъчни заболявания. Корените на цикорията, изсушени, опечени и смлени на прах, широко се използват в Европа като заместители или добавка към кафето. Основните активнодействащи съставки на цикорията се извличат от нейните семена. Те са предимно етерични масла (общото съдържание на които достига до 4,7 %), различни танини и захари.

Основните общи ефекти, които те оказват върху организма, са насочени към предпазване на черния дроб от различни токсични въздействия, стимулиране на жлъчната активност, нормализиране на сърдечната дейност, тонизиране на мозъка и др. От особено значение е и т.нар. карминативно действие, което се изразява в елиминиране на газовете, натрупали се в голямо количество в червата.

Glycyrrhiza glabra или сладникът се отглежда в субтропичните и умерени топли региони на света, главно в Средиземноморските страни и Китай. Основната му съставка, на която той дължи характерния си сладък вкус, е гликозидът глициризин, който се съдържа в различни видове в концентрация от 2-14%. Други съставки на сладника са: глюкоза (до 3,8%), захароза (2,4-6,5%), манит, скорбяла (30% ), аспарагин, горчиви вещества, смоли (2-4%), летливо масло (0,03-0,035%) и оцветители. Жълтият цвят се дължи на гликозида антоксантин. Действието на активните съставки на билката е предимно противовъзпалително, понижаващо високата температура, влияещо на обменните процеси на определени хормони (главно върху отделяните от надбъбречните жлези), стимулиращо слюнчената секреция и др. Ето защо, сладникът се използва за лечение на астма, остър и хроничен бронхит и хронична кашлица. Той е меко действащо противовъзпалително средство при артрит и ревматизъм. Използва се и за лечение при възпалителни заболявания и язви на стомаха, дванадесетопръстника, хранопровода, при стомашни киселини, афти и язвички в устата.

Тerminalia chebula притежава различни ефекти, най-важните от които са свързани с разхлабващото действие върху чревния тракт, тонизирането на стомашната функция, предпазващата роля по отношение на черния дроб и др. интерес представлява т.нар. адаптогенно действие, което се изразява в подобряването на приспособителните механизми. за това допринася и антистресовото действие на билката, което чрез блокиране и понижаване на стресовите въздействия от околната среда забавя стареенето на организма.

Solanum nigrum притежава антисептично, диуретично и разхлабващо действие.

Всички тези билки се съдържан в препарата ХЕРБОЛАКС, произвеждан от индийската фармацевтична фирма The Himalaya Drug Co под формата на таблетки. Те са много ефективни и за преодоляване на обстипацията е достатъчно да се приемат 2-3 от тях около половин час преди лягане.

Нерядко запекът се комбинира и с други смущения от страна на храносмилателния тракт – стомашни киселини, повдигане, гадене, повръщане и т.н. В тези случаи е подходящо да се прилага и билковият препарат газекс, който също се произвежда като таблетки от The Himalaya Drug Co. В него са включени билките Aconitum palmatum (лютиче), Zingiber officinale (джинджифил), Piper nigrum (черен пипер) и др. Тъй като ГАЗЕКС е особено ефикасен при натрупване на газове в червата, той се препоръчва преди някои изследвания (подготовка за коремни рентгенови снимки), след коремна хирургическа интервенция и т.н. Таблетките се приемат след хранене (обикновено е достатъчно да се сдъвчат 2-3), но когато количеството на газовете е много голямо, на всеки половин час могат да се вземат по 1-2 от тях (не повече от 10 таблетки дневно).

ХЕРБОЛАКС®

при лениви черва
продукт на Аюрведа – таблетки

СЪСТАВ: Всяка таблетка съдържа екстракти от следните билки и минерали:

Extr. Ipomoea turpethum

70 mg

Solanum nigrum

40 mg

Terminalia chebula

50 mg

Glycyrriza glabra

40 mg

Cicorium intybus

50 mg

Pdrs. Zingiber officinale

45 mg

Cassia occidentalis

50 mg

Embelia ribes

10 mg

Действие: Таблетките Херболакс съдържат богата комбинация от билкови препарати. Те притежават ефективно лаксативно действие както при инцидентно появил се, така и при хроничен запек. Препоръчват се и при запек, свързан с бременност, след раждане, сърдечни заболявания, след оперативна намеса и хемороиди.

Дозировка: По 2 до 3 таблетки половин час преди лягане. Дозировката може да се индивидуализира.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: Не са известни.

СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ: Няма.

СЪХРАНЕНИЕ: На хладно и сухо място, без пряка слънчева светлина.

ГАЗЕКС®
грижа за стомаха

продукт на Аюрведа – таблетки

СЪСТАВ: Всяка таблетка съдържа екстракти от следните билки и минерали:

Aconitum palmatum

65 mg

Triphala

22 mg

Piper nigrum

19 mg

Zingiber officinale

22 mg

Extr Embelia ribes

22 mg

Cowrie Shell

32 mg

 

 

Conch shell

32 mg

Действие: Подобрява нарушеното храносмилане и подуването на корема, намалява образуването на газове и спомага за резорбцията им. Довежда до бързо облекчаване на симптомите, а по-продължителната употреба коригира нарушените храносмилателни функции. С Газекс се постига значително подобрение при симптоми на общо коремно неразположение, чувство за наличие на газове и подуване след хранене, стомашни киселини, кисело уригване, запек, повдигане, гадене и повръщане. Използва се при газове, повишена стомашна киселинност, нарушено храносмилане, колики, подготовка за коремни рентгенови снимки, след коремна хирургическа намеса.

Дозировка: 2 до 3 таблетки, сдъвкани след хранене или при необходимост. При по-тежки случаи 1 до 2 таблетки на всеки половин или един час (да не се приемат повече от 10 таблетки за 24 часа).

Противопоказания: Не са известни.

Станични ефекти: Няма.

Съхранение: На хладно и сухо място, без пряка слънчева светлина. Да не се държи в хладилник.

СПИРУЛИНА ОТСТРАНЯВА ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Известно е, че пролетта е сезон, по време на който често се появява т.нар. пролетна умора. Типични признаци на това състояние са чувството за отпадналост още при ставане от сън, потиснатото желание за работа, липсата на апетити главоболието. Наблюдава се и засилена раздразнителност, нервност, напрежение, избухливост. Често се появяват безсъние, виене на свят, изтръпване на крайниците. Съществува подчертана склонност към инфекции поради намалената имунна защита на организма. Най-разпространени са възпаленията на дихателните пътища – хреми, синузити, фарингити, трахеити, бронхити. Голяма част от жлезите с вътрешна секреция засилват своята функция и по този начин нарушават баланса на обменните процеси. Тъй като жените са с по-лабилна нервно-хормонална система, съвсем нормално е те да се по-отпаднали и да понасят по-трудно пролетната умора. Поради това те по-често страдат през този сезон от подуване и кървене на венците и общо побледняване на кожата, а косата и ноктите могат временно да загубят нормалния си блясък. Цялата тази симптоматика (или фрагменти от нея) се появява още в края на март или началото на април и обикновено продължава до края на май.

Според повечето специалисти пролетната умора не е конкретно заболяване, а нормално сезонно състояние на организма, дължащо се на хиповитаминозата (или авитаминозата), на която сме подложени през зимата. Счита се, че най-голям е недостигът на витамините А, С и тези от групата В, както и на някои жизненоважни микроелементи (желязо, хром, мед, манган, магнезий, фосфор, селен, цинк и др.). Нерядко се добавя и недоимък на пълноценни белтъци, който се задълбочава, ако поради религиозни съображения се пристъпва към постене и не се консумират месо, мляко, яйца, сирене и т.н.

Изследвания, проведени от екипи на Световната здравна организация, показват, че от пролетна умора страда всеки втори българин. Може би е интересно да се знае, че ескимосите и африканците не познават това състояние. Английски учени, занимаващи се с проблема, твърдят, че пролетната умора е характерна само за народите, в чийто климат се сменят 4 сезона.

Преодоляването на дискомфорта от това неприятно състояние се постига чрез приемане на повече витамини, микроелементи и антиоксиданти. За целта древните Аюрведа-методи на хранене и лечение разчитат преди всичко на растителни източници, които са богати на току-що споменатите вещества с биологичноактивно действие. В конкретния случай ще Ви запознаем с едно от постиженията на специалистите от индийската фармацевтична фирма Dabur India Ltd., които създадоха хранителната добавка SPIRULINA. Тя се получава от едноименно едноклетъчно планктоново синьо-зелено водорасло, което обитава топли, алкални, сладководни вулканични езера.

Наименованието “спирулина “ идва от латинската дума “spiral” и показва физическата конфигурация на организма – микроскопични спирали. Независимо, че е едноклетъчна, Спирулина е сравнително дълга, достига до 0,5 милиметра на дължина. Това е с около 100 пъти по-голям размер от този на повечето други алги и някои клетки на Спирулина се виждат и с невъоръжено око. Освен това огромният репродуктивен капацитет на клетките и склонността им да се слепват и образуват колонии води до оформянето на големи растителни маси от Спирулина.

Освен това Спирулина е един от малкото растителни източници на витамин В12, който обикновено се намира в животински тъкани. Една чаена лъжичка Спирулина покрива 2 ½ пъти препоръчваната дневна доза витамин В12.

Въпреки че съществува далечно родство с кафявите морски водорасли, тя не е морско растение. Обаче пресноводните езера, които тя предпочита, са значително по-богати на соли от обичайното за езерата, поради което рН е около 8 до 11 – условия, в които не вирее никакъв друг организъм. Освен това тя предпочита и много топли води – с температура от 32 до 45 оС и оцелява дори до 60 оС.

Някои адаптирани към пустинните условия растения оцеляват като се изпарява водата им и те изсъхват до “спящо” състояние върху скалите с температура до 70 оС. В това “спящо състояние” синьо-зеленото водорасло става бяло и сладко, тъй като под действието на жегата нейните 71% протеини се трансформират в захари.

Някои учени лансират идеята, че “манната небесна” за евреите по време на тяхното странстване, която по вълшебен начин се е появявала по скалите и която е описана, че на вкус е като “вафли”, може би е била форма на изсъхнала, спяща Спирулина.

Способността на Спирулина да вирее в гореща и алкална среда гарантира нейната чистота, тъй като никакъв друг организъм не може да оцелее в тези условия и да я замърси. Независимо от стереотипната асоциация на микроорганизмите с микроби, Спирулина е на практика една от най-честите, най-стерилни храни, откривани в природата.

Адаптацията към високи температури осигурява и едно друго предимство – тя запазва хранителните си стойности и когато е подложена на термична обработка, за разлика от много растителни храни, които деструктират при загряване.

Спирулина е “храната на бъдещето”, тъй като нейната изумителна способност да синтезира висококачествена концентрирана храна е далеч по-ефективна от тази на всяка друга алга. Нещо повече, Спирулина е изградена в 65 до 71% изцяло от протеини, с всичките есенциални аминокиселини в отличен баланс. За сравнение – говеждото месо съдържа само 22% протеини.

Спирулина е един прекрасен начин за консумация на висококачествени протеини, които са лесни за преработка. Тя съдържа ензими, които естествено подпомагат процеса на храносмилане. Спирулина е един от най-пълноценните природни хранителни източници на бета-каротен, хранителна съставка, която е от съществено значение за поддържане на силна имунна система. В организма бета-каротенът се превръща във витамин А, който действа като антиоксидант. Една чаена лъжичка Спирулина на прах покрива 180% от дневната нужда от бета-каротен. Спирулина е един отличен източник на тиамин, рибофлавин и витамин B6. Тя съдържа също така витамин Е, един високо бионаличен източник на желязо, както и голям брой редки минерали. Спирулина е богат източник на GLA (гама-линоленова киселина). При много хора се наблюдава дефицит на GLA, която е предшественик на простагландините в организма – хормоните, които са необходими за осъществяването на голям брой важни за живота функции на организма. GLA е важна за растежа, развитието и правилното функциониране на имунната система. След майчиното мляко Спирулина е най-добрият източник на това важно съединение. Освен че е една от най-богатите на хранителни вещества на света, Спирулина е бедна на мазнини, калории и холестерол. Установено е, че ако препаратът се консумира преди хранене, той засища глада и може да се намали общото количество на поеманата храна. Поради това тя често се посочва като препарат за намаляване на телесното тегло. Спирулина е отличен източник на въглехидрати, които лесно се абсорбират от организма и бързо се превръщат в енергия. В литературата непрекъснато се популяризира ползата от включването на зелени храни в диетата. Една от причините е, че те са богати на хлорофил. А това е пигментът, който придава на зелените растения техния цвят. В растителното царство той пренася кислорода по същия начин, както хемоглобинът в нашата кръвоносно система. Хлорофилът пречиства организма от тежки метали и други токсини. Спирулина има изключително високо съдържание на хлорофил и включва и други пигменти, за които е установено, че играят роля за профилактиката на заболявания. Почистващите и детоксифициращи свойства на Спирулина я правят не само продукт с високи хранителни свойства, но и такъв, който съхранява и възстановява здравето на организма. По време на пости приемането на Спирулина и вода пречиства и подмладява организма. Постенето със Спирулина е безопасно за повечето хора поради липсата на опасност от дефицит на хранителни вещества. Спирулина е била обект на интензивни изследвания с цел разкриване на забележителните й свойства.Те са показали, че водораслото има протективно действие по отношение на черния дроб и че намалява както холестерола, така и триглицеридите в серума. Лабораторни изследвания са показали, че един съдържащ се в Спирулина полизахарид може да предотврати растежа на някои туморни клетки. Тя притежава и противоалергични свойства и антивирусна активност.

В заключение ще кажем, че на риск от пролетна умора са изложени всички хора, но той е максимален най-вече за тези, които водят заседнал живот, не се хранят рационално и са подложени на системен стрес, депресия и конфликти от семеен или служебен характер. Освен при пролетна и хронична умора Спирулина повлиява благоприятно редица болестни състояния на сърцето (хипертония), черния дроб, храносмилателния тракт (гастрит, дуоденална язва, панкреатит, рак на дебелото черво) и т.н. Нейното приемане е полезно и при нарушения в зрението (очно перде и др.), различни видове алергии, анемия, артрит, повишен холестерол, диабет, химиотерапия, отслабване на имунитета, акне и т.н.

SPIRULINA / СПИРУЛИНА
100 таблетки

Всяка таблетка съдържа СПИРУЛИНА, микроводорасло в изсушена праховидна форма. Открито в алкалните езера на Мексико и Централна Африка. СПИРУЛИНА е било използвано масово като богат и добре балансиран източник на хранителни вещества от древните ацтеки и централноафрикански цивилизации.

Приложение: СПИРОЛИНА е източник на рибофлавин, ниацин, витамин В12 и каротеноиди, които са предизточници на витамин А.
* Стимулира имунната система и увеличава антивирусната й активност.
*  При наднормено тегло и стресови състояния.
*  За профилактика и повлияване на анемии – Ефективността на СПИРУЛИНА в този случай се обуславя от високото съдържание на белтъчини, витамин В12, желязо в лесно усвоима форма, витамин Е.
* За обезпечаване на пълноценно хранене на болните от диабет се препоръчва приемането на СПИРУЛИНА като допълнителен източник на белтъчини, въглехидрати, гликоген (които не оказват натоварване върху инсуларния апарат), есенциални мастни киселини, витамини и минерали, участващи в метаболизма, нарушен при диабет.
* В диетотерапията при сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето.
Лечението на тези заболявания изисква ограничаване на калорична храна, наситени мастни киселини, холестерин, рафинирани въглехидрати и обогатяване на храната с минерали, витамини В1, В2, В6, РР, антиоксиданти.

БИЛКИ ПОДДЪРЖАТ СВЕЖЕСТТА НА КОЖАТА

Най-приятното годишно време – сезонът на отпуските, вече настъпи. И както обикновено, една от най-често дискутираните теми през лятото ще бъде кой къде е бил на почивка или за къде се приготвя да пътува. Сам, в приятелска компания или със семейството си. Така или иначе, за повечето хора мястото на лятното прекарване вече е известно. За едни крайната цел е морето, за други – планината, а трети се подготвят да изживеят незабравими мигове на далечни и екзотични острови. Независимо от разнообразието на тези маршрути, между тях има нещо много общо и то е свързано със слънцето. Защото където и да се намираме, зажаднели за лятна отмора, ние винаги с готовност се излагаме на неговите нежно галещи ни лъчи. Удоволствието наистина е несравнимо, особено ако сме на морския бряг и насладата от слънчевата баня може да се редува с прохладната прегръдка на морето. Усещането за пълно сливане с природата не случайно е най-доминиращо през лятото, когато по-голямата част от дрехите обикновено са свалени и чрез кожата си можем много по-лесно да долавяме всеки неин трепет. Редно е обаче да се има предвид, че жизнено необходимата ни слънчева ласка лесно може да се превърне в опасност, уврежданията от която могат да настъпят както още по време на почивката, така и много по-късно, дори и след години. Ето защо, преди да стегнем куфарите си за ваканция, нека си припомним това, което е известно за ползата и вредата от съприкосновението с лъчите на огнената звезда.

Един от най-важните положителни “слънчеви” ефекти върху организма се състои в стимулиране на образуването на витамин D в кожата. Известно е, че неговият недостиг при децата може да предизвика рахит, а в по-напреднала възраст – крехкост и чупливост на костите, включително и остеопороза. Счита се, че при излагане на слънце в рамките на допустимите дози, около 3% от ултравиолетовите лъчи (UV) са достатъчни, за да се осъществи пълноценна профилактика на тези заболявания. От практична гледна точка това означава, че само за 15 минути, прекарани на слънце, тялото си доставя цялото необходимо количество от витамин D.

Не бива да се подценява и естетичното въздействие на слънчевия тен, както и фактът, че той в много случаи действително може да прикрие определени недостатъци на кожата – белези от акне, брадавици и други козметични дефекти.

Само по себе си, слънчевото време винаги действа като позитивен психологичен фактор, който повишава настроението и стимулира тонуса.

За съжаление освен посочените по-горе положителни ефекти, слънчевите лъчи нерядко предизвикват и сериозни увреждания на кожата. Днес вече със сигурност се знае, че колкото по-късовълново е едно лъчение, толкова по-силно е неговото въздействие. Ето защо именно ултравиолетовите лъчи са тези, чието биологично действие върху кожата е от най-голямо значение за нейното състояние. В зависимост от дължината на вълната си те се категоризират като UVA, UVB и UBC-лъчи. Потъмняването на кожата, предизвикано от UVА-лъчите се осъществява за сметка на наличния кожен пигмент (меланин), поради което настъпва бързо (часове след излагането на слънце). Изгарянето на кожата се дължи преди всичко на UVВ-лъчите. Те също допринасят за пигментирането на кожата, тъй като стимулират образуването на нов меланин, но потъмняването настъпва по-бавно (след 2-3 дни). Най-късовълновите UVС-лъчи са най-вредни за организма, но те почти не достигат до нас, тъй като 99% от тях се задържат от обвиващия планетата озонов слой.

Независимо от специфичната им характеристика, всички UV-лъчи в една или друга степен увреждат структурата на кожата, тъй като образуваните под тяхното въздействие свободни радикали атакуват кожните клетки, при което предизвикват мутации на гените, разрушават ензимите и увреждат протеините, които осигуряват здравината (колаген) и еластичността (еластин) на кожата. В резултат на нарушаване на структурата й, кожата започва да губи своята гъвкавост, мекота, еластичност, изсушава се, става вяла, отпусната и се набръчква. Преждевременното състаряване понякога бързо се последва от развитието на различни видове кожен рак – базалиом, спиналиом и изключително опасния малигнен меланом. Зачестяването на тези тумори през последните години се наложи като трайна тенденция не само в България, но и в световен мащаб.

Лъчевите травми на кожата водят и до отслабването на нейния имунен отговор по отношение на различните болестотворни организми. Типичен пример за това са херпесните заболявания на кожата и то предимно рецидивиращият обикновен херпес, който се появява много по-често през лятото по откритите кожни участъци – устните, ноздрите, челото, бузите, ушните миди и т.н.

Слънчевите лъчи се отразяват много негативно и при наличие на акне. Първоначално се наблюдава изсушаване на пъпчиците (комедоните) и този ефект се възприема като положителен. Впоследствие обаче ултравиолетовата радиация стимулира секреторната дейност на мастните жлези, което означава, че по отношение на акнето слънцето действа като “бомба със закъснител”. Обикновено това най-ясно проличава 4 до 6 седмици след началото на слънчевите бани, когато кожата освен че загрубява, обилно се покрива и с нови черни точки. Тук е необходимо да се припомни, че голямо значение за нейното състояние може да има и използваната козметика. Както хидратиращите и подхранващите, така и фотопротективните продукти не трябва да притежават комедонообразуващи съставки, тъй като акнето ще се влоши още повече. Предпазливо трябва да се отнасяме и към слънцезащитните средства, съдържащи пара-аминобензоена киселина, за която е известно, че има алергизиращ потенциал. Особено внимателни трябва да бъдем и ако за лечение на акнето се използват антибиотици от групата на тетрациклините, защото при наличието на слънце, те често са причина за възникване на алергични реакции.

Освен от лъчеви травми, през лятото кожата страда и поради други причини. Една от тях е честото изпотяване, което, ако е и прекомерно, носи наименованието хиперхидроза. Повишената влажност на кожата обикновено води до създаване на подходящи условия за появата и развитието на различни бактерии и гъбички, в резултат на което могат да възникнат някои сериозни заболявания и усложнения. Най-често в участъци, които са покрити с дрехи, се наблюдават обриви под формата на миниатюрни мехурчета, които се причиняват от блокирането на каналчетата на потните жлези. Ако те се инфектират, говорим за повърхностен фоликулит, който засяга най-често бебетата, навлечени с прекалено много дрехи за летния сезон. В такъв случай на младата и неопитна майка се препоръчва да облича детето си с толкова дрехи, колкото носи и тя. При увреден имунитет повърхностният фоликулит може да еволюира до дълбок, който е популярен като цирей.

Внимание заслужава и летният травматизъм, при който често се разранява и кожата. Повечето от дребните наранявания са от битов характер, а по време на почивка, когато човек е на плажа, редица порезни рани се получават от счупени стъклени предмети или миди, заровени в пясъка (най-често по стъпалата), ухапвания и ужилвания от различни насекоми, както и в резултат на спортни занимания. Специално внимание трябва да се обръща на спортните обувки (да не са тесни и да не травмират кожата) и спортното облекло (да не се впива в кожата и да не я претърква).

Разбира се, бихме могли да посочим още редица кожни проблеми, възникващи през лятото, но считаме, че все пак разгледаните дотук дават ясна представа за дискомфорта, на който е подложена през този сезон кожата. За да се компенсира действието на споменатите по-горе вредни фактори, необходимо е да се провежда надеждна слънцезащита, системна хидратация (включително и дневна консумация на 2-3 литра вода), стриктна хигиена, антиоксидантна протекция, използване само на подходяща и качествена козметика, своевременно лечение на всяко кожно нараняване, стабилизиране на имунната система и т.н.

Очевидно е, че употребата на голям брой продукти, и то предимно с профилактична цел, невинаги е най-оптималното решение. Ето защо, в тази насока специален интерес предизвиква хранителната добавка Клийн енд клиър (Clean and Clear), създадена в лабораториите на индийската фармацевтична фирма Dabur India Ltd и предназначена да се грижи за доброто състояние на кожата. Като основна суровина за получаването на този уникален продукт се използва вечнозеленото диворастящо дърво Azadirachta indica (това е латинското му наименование, което произлиза от арабското Azadirach-E-Hind, означаващо свободно растящото дърво на Индия). Индийското име на дървото е Neem и в древните Аюрведа-методи за хранене и лечение то се описва като дар от природата за човечеството. Почти всяка част от дървото (листа, кори и др.) намира приложение в многобройните различни препарати на Аюрведа, които се препоръчват за лечение на редица кожни заболявания. действие върху кръвта. Научните изследвания показват, че в Azadirachta indica се съдържат в големи количества разнообразни биологичноактивни вещества – флавоноиди (кемферол, кверцетин, мирицетин и др.), фитостероли (нимбин, нимбинин, нимбостерол и др.), адстрингенти (танин, т.нар горчива съставка маргосин и др.) и т.н. Благодарение на тяхното комплексно и многостранно действие (антибактериално, противовирусно, противопаразитно и противоглистно, противогъбично, антиканцерогенно, антиоксидантно и т.н.) това растение притежава славата на панацея. Най-ценните му качества обаче са свързани със свойствата му да пречиства кръвта и да стимулира имунната система. Поради това Клийн енд Клиър активно се използва не само при лечението на псориазис, но и във всички случаи, когато кожата е раздразнена, възпалена, наранена и с обриви – акне, фоликулит, циреи, херпеси, гъбички и др. Хранителната добавка се препоръчва и при общи вирусни и бактериални инфекции (бронхити, пневмонии и др.).

CLEAN AND CLEAR
(КЛИЙН ЕНД КЛИЪР)

диетична хранителна добавка
100 билкови таблетки

За чиста и здрава кожа

Състав: Всяка таблетка съдържа 100 mg екстракт от Azadirachta iIndica, желатин, глицерин, консерванти и оцветители.

Действие: Като билкова хранителна добавка, осигуряваща грижи за кожата. С профилактичен ефект при кожни възпалителни процеси, циреи, гнойни пъпки, акне, псориазис. Една традиционна рецепта на вековната Аюрведа.

Дозировка: По 1 таблетка 3 пъти дневно с половин чаша прясно мляко, след хранене. Да не се взема на празен стомах.

ДА НЕ СЕ ВЗЕМА ОТ ДЕЦА ПОД 14 ГОДИНИ И ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ.

Противопоказания: Не са известни.
Странични ефекти: Няма.
Съхранение: На хладно и сухо място без пряка слънчева светлина. Да се пази на недостъпно за деца място.
Опаковка: 100 таблетки в пластмасов контейнер. Производител: DABUR INDIA LTD., NEW DELPHI, ИНДИЯ. Фирмата е създадена прeз 1884 г.

БИЛКИ ЗАМЕСТВАТ АНТИБИОТИЦИТЕ

Известно е, че кожата е орган с изключително сложно устройство, поради което е в състояние да изпълнява разнообразни функции. Една значителна част от тях са свързани директно с нейната защита от различни вредни фактори на околната среда – механични, химични, термични, лъчеви (включително и произхождащи от слънцето), биологични (бактерии, вируси, гъбички и др.). Най-голямо значение в тази насока имат:
* образуването на кератин
Това е сложен процес, благодарение на който настъпва вроговяване на повърхностните клетки в епидермиса. Така те стават много по-устойчиви към вредните фактори на околната среда, особено към тези от химично естество.
* пасивната защитна функция
Тя включва способността на кожата да се съпротивлява срещу външни сили – натиск, удар или опън. Ако не настъпи нараняване, деформацията й, предизвикана от действащи вертикално и под ъгъл механични фактори, изчезва много бързо. Това свойство на кожата да издържа на механични въздействия се дължи на структурата на дермата, на многобройните колагенови и еластични влакна, които осигуряват нейната здравина, еластичност и подвижност.
* образуването на мазнини
Мазнините, специфичният продукт на мастните жлези, достига по протежение на космените фоликули до епидермиса и там взема участие в образуването на повърхностната хидролипидна мантия. Тя предотвратява размножението на патогенни микроорганизми върху кожната повърхност и представлява антибактериална и антимикотична бариера. За това допринася и нейната киселинност, която също играе съществена бактерицидна и фунгицидна роля. Освен това хидролипидната мантия защитава кожата от изсушаване и я поддържа еластична.
* имунната бариерна функция
Кожата притежава способността активно да се съпротивлява срещу различните бактерии, вируси, гъбички и др. За това основен принос имат специални клетки, които са разположени предимно в дермата и участват във фагоцитозата и пренасянето и образуването на антитела.

Независимо от казаното дотук, заразните кожни заболявания продължават да бъдат най-честата патология на кожата. За това има голямо брой причини, които могат да бъдат систематизирани по следния начин:

* Наличието на голям брой бактерии, вируси, гъбички и други микроорганизми, които са в състояние да инфектират кожата.

* Травматизма – битов, професионален, спортен, при пътно-транспортни произшествия и т.н.. Независимо от увреждащия фактор, винаги когато се нарушава целостта на кожната повърхност (т.е. когато има рана), възникват условия за развитие на инфекции.

* Слънчевите лъчи – със своето йонизиращо действие те потискат имунния отговор на кожата, поради което някои заболявания (напр. рецидивиращият херпес симплекс) силно се активизират. Стимулацията на мастната секреция пък обостря обривите при акнето.

* Зачестяване на дерматитите, дължащи се на инсекти – комари, пчели, оси и др. Освен че могат да предизвикат тежки алергични реакции, ухапванията и ужилванията нерядко са силно сърбящи, поради което разчесванията на кожата (особено множествените) често се превръщат в огнища на инфекции.

* Изпотяването, особено когато е силно изразено, също способства за развитието на бактериалните и най-вече на гъбичните инфекции на кожата.

* Различни паразитози – краста, въшливост ( най-често се наблюдават под формата на епидемии в детски колективи, организирани през лятната почивка), ухапвания от кърлежи и др., които могат да се инфектират вторично при разчесване на кожата.

* Не бива да се подценява и фактът, че поради по-лекото облекло през лятото кожата е защитена в значително по-ниска степен в сравнение със зимата.

Разбира се, съществуват и други неблагоприятни обстоятелства (особено през лятото), които могат да благоприятстват развитието на заразните кожни заболявания, но е невъзможно подробното им разглеждане в една единствена публикация. Важното е да се има предвид, че всяка инфекция на кожата рязко влошава естетичния й вид както през времетраенето на заболяването, така понякога и след неговото отзвучаване. В такива случаи най-често козметичния дефект се дължи на белег (например след наличие на цирей), траен оток на кожата (след червен вятър, херпес и др.), промяна на пигментацията на мястото на развитието на възпалителния процес и т.н.

Лечението на кожните инфекции по принцип се провежда с антибиотици, но понякога е възможно да съществуват причини, поради които използването им да бъде възпрепятствано. Такава е ситуацията, при която е известно, че болестотворните микроорганизми са резистентни към антибиотиците, с които разполагаме. В други случаи употребата им не се препоръчва поради бъбречни заболявания (затруднена елиминация), увреждане на чернодробната тъкан (хепатит и др.), медикаментозна алергия и т.н.

Ето защо, ще предложим на нашите читатели по-подробна информация за билковата хранителна добавка СЕПТИЛИН, известна като терапевтична алтернатива на антибиотиците. Тя е създадена в лабораториите на индийската фармацевтична фирма THE HIMALAYA DRUG CO. при стриктно съблюдаване на изискванията на древните Аюрведа-методи за хранене и лечение. СЕПТИЛИН се предлага под формата на таблетки и сироп, в които са включени голям брой билкови екстракти – от Commiphora wightii, Maharasnadi quath, Tinospora cordifolia, Rubia cordifolia, Emblica officinalis, Moringa pterygosperma, Glycyrrhiza glabra, както и Shankh bhasma.

Commiphora wightii представлява дребно дърво или храст, чиято дървесна смола притежава адстрингентни и антисептични свойства и се използва за лечение на хемороиди. Елиминира се чрез лигавиците на организма, като при това стимулира секреторната им дейност и дезинфектира отделените секрети. Използва се и за лечение на затлъстяване, тъй като притежава свойството да понижава нивото на мастите в кръвния серум и спомага за изгарянето на излишните мазнини в организма.

Maharasnadi quath притежава обезболяващи, противовъзпалителни и антипиретични свойства и се използва за лечение на ревматизъм и артрит.

Tinospora cordifolia се използва в Аюрведа за укрепване на имунната система и на резистентността на организма към инфекции. Съдържа и съставки, притежаващи противовъзпалителни и антипиретични свойства. Използва се при нарушения в храносмилането, загуба на апетит и висока температура, особено при деца. Представлява и ефективен имуностимулатор.

Rubia cordifolia притежава тонизиращи, антисептични и адстрингентни свойства. Използва се при ревматизъм, кожни инфекции, язви и възпалителни състояния на кожата. Има и антибактериални, противовъзпалителни и антиалергични свойства.

Emblica officinalis притежава анаболни, антибактериални, антивирусни, отхрачващи, антипиретични, антиоксидантни и изграждащи резистентност към инфекциите свойства. Използва се за предотвратяване на инфекции и за третиране на кожни язви.

Moringa pterygosperma се използва като антибактериално и противовирусно средство.

Glycyrrhiza glabra (сладник) се използва за лечение на астма, остър и хроничен бронхит, хронична кашлица. Модулира имунната система и е показала забележителни имуностимулиращи свойства. Притежава антиоксидантно действие. Използва се за лечение на артрит и ревматизъм, язви и възпаление на стомаха, дванадесетопръстника и хранопровода, киселини в стомаха и афти в устата, укрепва имунната система и предотвратява рецидивиращи инфекции.

Shankh bhasma представлява калцинирана раковина на Turbinella pyrum и се състои главно от калций, желязо и магнезий. Притежава антиацидни и подпомагащи храносмилането свойства. Препоръчва се при повишена стомашна киселинност, колики и увеличение на черния дроб и далака.

За да се провери, доколко СЕПТИЛИН е ефикасен при лечението на инфекциозни кожни заболявания, са били проведени редица изследвания. Така например, едно от тях обхваща пациенти, при които основните бактериални причинители са стафилококи и стрептококи. Заболяванията включват възпаление на космените фоликули по брадата, хронична фурункулоза (множествени циреи), импетиго и др. СЕПТИЛИН е приеман в продължение на 20 дни, като през първите 10 дни дозата е била 2 таблетки дневно, а през следващите 10 дни – 1 таблетка дневно. Резултатите в 45% от случаите са били добри, в 30% – задоволителни и в 25% – незадоволителни. За отбелязване е, че не са наблюдавани никакви токсични и други нежелани странични ефекти.

В клинично изследване на действието на СЕПТИЛИН при акне са били включени 27 мъже (17 с обикновено акне и 10 с вторично инфектирано) и 39 жени (26 с обикновено и 13 с инфектирано акне). Получени са добри клинични резултати, като пациентите с обикновено акне са реагирали на СЕПТИЛИН за 3 дo 4 седмици, докато акнето с вторична бактериална инфекция е изисквало 5 до 6 седмици. Установено е било, че пациентите с кистозно акне или акне с тежка вторична бактериална инфекция реагират на СЕПТИЛИН по-добре, ако той се комбинира с антиамебен или противовъзпалителен препарат. При бременните жени с акне е било необходимо по-продължително третиране със СЕПТИЛИН.

Интерес представляват и изследванията при екзема. Резултатите при 38% от пациентите са били отлични, при 28% – добри, при 17% – задоволителни и при 17% – незадоволителни.

От получените резултати може да бъде направено общото заключение, че СЕПТИЛИН е едно полезно терапевтично средство при резистентни инфекции и алергични заболявания на кожата. Не бива обаче да се забравя, че СЕПТИЛИН се използва с успех и при множество други инфекциозни болести, засягащи различни органи и системи на организма.

СЕПТИЛИН

против възпаления и алергии
билкови таблетки и сироп

Действие на таблетките и сиропа:
* притежават имуномодулаторни и антивъзпалителни свойства, засилват неспецифичните имунни отговори на организма;
* стимулират фагоцитозата, увеличават броя на белите кръвни клетки в зоната на възпалителните огнища и спомагат за преодоляване на инфекциите;
* изграждат резистентност по отношение на заболяването и помагат за предотвратяване на реинфекциите;
* засилват естествените защитни сили;
* допринасят за образуването и нормалното развитие на еритроцитите и белите кръвни клетки.

Септилин таблетки и сироп се препоръчват при:
*  кожни заболявания и инфекции и възпаления на меките тъкани;
* инфекции на горните дихателни пътища;
* инфекции на долните дихателни пътища;
* инфекции на ушите, носа и гърлото;
* алергични заболявания на горните дихателни пътища;
* инфекции на зъбите и венците;
* инфекциозни и възпалителни състояния на очите;
* костни и ставни инфекции;
* инфекции на уринарния тракт.

Дозировка:
Таблетки: При възрастни по 2 таблетки 2-3 пъти дневно. При деца по 1 таблетка 2-3 пъти дневно
Сироп: при деца до 3 години по една четвърт до половин чаена лъжичка 2 пъти дневно; при деца над 3 години – по половин до една чаена лъжичка два пъти дневно (една средна чаена лъжичка е приблизително 5 милилитра).
Противопоказания: Не са известни.
Станични ефекти: Няма.
Съхранение: На хладно и сухо място, без пряка слънчева светлина. Да не се държи в хладилник.