НИКОТИНЪТ ПОГУБВА КРАСОТАТА НА КОЖАТА

Д-р Николай Подолешев, дерматолог ВМА 

Като се има предвид естественият стремеж на всяка жена към красота, удивлява настървението, с което българките се пристрастяват към тютюна. Статистиката в това отношение наистина е стряскаща и заслужава всички да се запознаят с фактите в нея.

Всяка година жертва на болести, свързани с пушенето, стават 12 000 българи. Страната ни е на второ място след Гърция по консумация на цигари на глава от населението в Европа. Един на всеки 5 смъртни случая у нас се дължи на цигарите. Счита се, че 30% от онкологичните заболявания са свързани с пушенето, като жените-пушачки са повече от мъжете. При това те запалват първата цигара преди да са навършили 13 години, а до 15-годишна възраст вече се пристрастяват и стават редовни пушачки. В най-продуктивната възраст, когато на повечето им предстои да станат майки, 55,7% са с цигара в устата всеки ден. В зряла възраст 31,2% от българ-ките пушат. Само през последните 5 години процентът им се е увеличил с 14. Знае се, че по природа жената е по-уязвима от тютюна от мъжа. Тя се пристрастява 3 пъти по-бързо и боледува по-тежко. При пристрастените пушачки (пушещи около 20 цигари на ден) и при дългогодишните пушачки (т.е при тези, които пушат от младини) често се наблюдават извънматочна бременност, кръвотечения, спонтанни аборти и преждевременни раждания, нарушения в менструацията и по-ранно настъпване на менопаузата.

Заболяванията, предизвикани обаче от тютюневия дим, не засягат само пушещите, а и всички, които са около тях – децата им, роднините, колегите, приятелите и близките. Става дума за т.нар пасивно пушене, което представлява вдишване на въздух, примесен с дим от горяща цигара. Всяка жена трябва да знае, че:

· непушещите бременни жени, изложени на пасивно пушене,  са застрашени от рискове като спонтанен аборт, преждевременно раждане, по-ниско телесно тегло на новороденото и  бебета с вродени дефекти;

· децата, изложени на пасивно пушене в къщи, са предразположени много повече да страдат от кашлица, астма, дихателни инфекции и заболявания на средното ухо;

Съвсем ясно трябва да кажем, че както активните, така и пасивните пушачи при поглъщане на цигарения дим заедно с никотина вдишват и около 4000 химични съединения с вред-но въздействие върху човешките органи. Основните групи вещества са:

· Алкалоиди. Това е никотинът. Най-чувствителни към него  са нервните клетки.

· Въглероден оксид. Свързва се с хемоглобина в кръвта и му пречи да пренесе кислорода до тъканите и така затруднява  работата на мускулите, сърцето и другите органи.

· Радиоактивни вещества. Американски учени твърдят, че  при изпушване на 30 цигари дневно за 1 година човек получава радиоактивно натоварване, колкото от 300 рентгенови снимки.

· Алдехиди. Те увреждат нуклеиновите киселини (ДНК и РНК), които са носители на наследствената информация.

· Феноли. Стимулират туморното развитие.

· Нитрозамини. Способстват за раковото израждане на тъканите.

Очевидно е, че цигарите са канцерогенни, т.е. причиняват рак. Такива са, защото действат като мутагени и имуносупресори. Те съдържат вещества, които причиняват мутации – нарушения в генния апарат на клетките, а някои мутации водят до безконтролно размножаване на клетките. Имуносупресорите потискат имунната система, която се бори не само срещу инфекциите, но и срещу това неограничено клетъчно делене. Въпреки че пушачите ги плашат обикновено с рак на белия дроб, най-често те умират преждевременно от сърдечни заболявания, а не от рак. При тях е повишен рискът от стеснение и запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, нарушено кръвоснабдяване на крайниците (1/3 от ампутациите на крайниците се държат на т.нар. болест на Бюргер, следствие на цигарите). Тютюнопушенето е класов феномен – колкото един човек е по-богат и по-образован, толкова по-малко вероятно е той да пуши. И обратно, по-бедните и необразовани по-често пушат. Нека нашите читателки, които пушат, не се обиждат, защото статистиката наистина е такава. Ще цитираме и един от бившите министри на здравеопазването – проф. Иван Черноземски, който казва така: В САЩ пушачите ги броят за простаци. Хвърлете цигарите, призовава той, това ще е едно доказателство за цивилизованост, защото по този показател ние сме изостанал народ и така ни третират в чужбина. Заради това не ни вземат и на работа в странство. Един от значимите дисонанси сега е: Европа е срещу рака, Европа е срещу тютюнопушенето, а ние сме дружно пушеща България.

Към казаното дотук ние ще добавим, че тютюневият дим се отразява пагубно и върху кожата. Причините за това са много, поради което, за по-голяма прегледност, ще се опитаме да ги систематизираме по следния начин:

1. Количеството на кислорода в кожните клетки силно намалява, защото:

· Недостатъчно добре се усвоява кислородът от въздуха, тъй като дишането е нарушено вследствие на белодробен емфизем, бронхити, белодробна склероза и т.н.

· Кислородът стига трудно до клетките поради съдов спазъм, настъпващ в капилярите под въздействие на никотина.

· Въглеродният оксид измества кислорода от еритроцитите и дори само в резултат на това неговото съдържание в кожата може да спадне с 15%.

2. Настъпва тежка дехидратация, тъй като:

· Никотинът извлича влагата от кожата

· Честите спазми на капилярите нарушават редовното  снабдяване на кожата с течности.

3. Тютюневият дим с многобройните си съставки води до рязко увеличаване на броя на свободните радикали в  кожата.

4. Създават се депа на никотина и катраните върху кожата,    пренесени чрез пушека.

5. Еластични влакна губят своята еластичност, а колагеновите влакна се втвърдяват и разрушават поради:

· Разграждането на витамин С от никотина. А този важен за протичането на всички жизнени процеси витамин е от изключително значение и за изграждането на колагеновите влакна, които са отговорни за еластичността и здравината на кожата.

· Засилен синтез на един специален ензим (MMPs = matrix metalloproteinases), който контролира стареенето на кожата. При нормални условия ензимът MMPs е свързан с процесите на обновяване на кожата. Той води до отмиране на външния кожен слой, за да може новообразуваната тъкан да се придвижва към повърхността. При пушачите обаче освен най-външния слой се разгражда и тази тъкан, от която се произвежда колагена за новорастящата кожа. При лабораторни експерименти (чрез духане на пушек срещу опитни животни) е било констатирано, че производството на колаген намалява с около 40%.

В резултат на описаните механизми се развиват следните кожни увреждания:

* преждевременна загуба на еластичност и отпускане;

* поява на бръчки и състаряване;

* сив, безжизнени замъглен кожен тен;

* подути клепачи и др.

Тези промени могат да бъдат изразени в различна степен, но във всеки случай при мъжете и жените, които пушат, сравнителните изследвания редовно показват лоши резултати по отношение на броя и дълбочината на бръчките. Ето конкретните данни: 40-годишните пушачи и пушачки имат толкова бръчки, колкото 60-годишните непушачи. Установено е също така, че любителките на цигарения дим влизат по-рано в климактериума. Поради непрекъснатото движение с устните за “смукване” от цигарата по горната устна по-изявено се очертават фините като плисе бръчки. Освен това от много-кратното свиване на очите с цел предпазване от дима около тях се вдълбават по-силно бръчките тип “пачи крак”.

Козметичното третиране на кожата, интоксикирана с тютюнев дим, понастоящем се осъществява с препарати, повишаващи нивото на кислорода в тъканите. Модерните продукти се произвеждат с помощта на авангардни технологии (нанозоми и др.) и гарантират кислородно насищане от порядъка на не по-малко от 40% след редовно прилагане в рамките на няколко седмици. Необходимо е още да се използват и продукти с регенериращо действие на базата на витаминни комбинации и енергизиращи субстанции като коензим Q10 и други антиоксиданти. Най-стабилни са резултатите, ако успеете да се откажете от тютюнопушенето.